Flygelederstreik gir kjempeutfordringer og sinte passasjerer i Europa, ifølge professor. Ryanair-sjefen raser.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Kortversjonen
- Fransk flygelederstreik forårsaker omfattende kanselleringer og forsinkelser over Europa, inkludert flyginger fra Norge.
- Ryanairs direktør Michael O'Leary uttrykker sterk misnøye og ber EU gripe inn.
- Professor Frode Steen bemerker at det er vanlig med slike streiker i Frankrike om sommeren, noe som skaper stress for flyselskaper og passasjerer.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– De franske flygelederne pleier å sette i gang aksjoner i høysesongen, som vi er midt i nå, med 35.000 flyginger over Europa daglig, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs til E24.
Mange av disse flygingene går gjennom fransk luftrom.
– Fra Norge er det en rekke kanselleringer og forsinkelser, men spesielt mellom England, Nederland og ned til Spania er det kjempeutfordringer, sier han.
Hans Jørgen Elnæs
Flyanalytiker i Winair
Stort bedre blir det ikke av at luftrommet over Europa allerede er på maks mange steder, blant annet som følge av forstyrrelser i forbindelse med krigen i Ukraina.
– Når du skal fly normalt over Frankrike, og så plutselig må skifte til en annen luftvei hvor trafikken allerede er på maks, så er det ikke plass, sier flyanalytikeren.
Les på E24+
Ekspertene: Dette er mine «gullaksjer»
Luftfartsmyndighetene i Frankrike har bedt flyselskapene redusere trafikken med 25 prosent fra hovedflyplassen Charles de Gaulle i Paris torsdag, ifølge Bloomberg. Fredag blir 40 prosent av trafikken rammet. Flyplassene rundt blir også påvirket.
– Folk blir sinte
Streik blant franske flygeledere skjer med jevne mellomrom. Frode Steen, professor ved NHH, påpeker at de har sterke fagforeninger i Frankrike. Det er heller ikke tilfeldig at streikene kommer nå.
– På denne tiden skal man lage nye avtaler, og det er tilforlatelig at streikene legges midt på sommeren. Det gjør at folk blir sinte, og de med pengesekken blir mer stresset, sier Steen til E24.
Frode Steen
Professor ved NHH
Flygelederne streiker blant annet mot det de kaller «en giftig ledelse», ifølge Reuters.
– Rammene rundt er at de er misfornøyde med ledelsen, arbeidssituasjonen og arbeidsmengden. Egentlig ikke noe nytt, for å si det sånn, sier flyanalytiker Hans Jørgen Elnæs.
– Holdt som gisler
Elnæs påpeker at franske flygeledere «generelt har vært et problem» for luftfarten når det gjelder streik og aksjoner.
– Det er noe som flyselskapene er veldig frustrerte over. De du hører mest fra her er Ryanair. De driver og jager dette mer eller mindre daglig og ukentlig, med klager, kommentarer og annonser gjennom alle mulige kanaler, sier han.
I en pressemelding torsdag er nevnte Ryanair på banen med en kommentar fra administrerende direktør Michael O’Leary, som sier at «igjen blir europeiske familier holdt som gisler av franske flygelederes streik».
– Det er uakseptabelt at overflygninger over fransk luftrom på vei til andre destinasjoner blir kansellert eller forsinket som følge av enda en fransk flygelederstreik. Det gir ingen mening og er grovt urettferdig overfor EU-passasjerer og familier som skal på ferie, fortsette han.
O’Leary ber EU-sjef Ursula von der Leyen gripe inn for å redusere streikemengden.
Elnæs sier at Ryanair har rundt 3.600 flyginger per dag, og at streiken har en voldsom påvirkning.
– Det er kostnader for flyselskapene med fly og mannskap på feil sted til feil tid, og masse problemer for de som skal ut og reise. Det er ikke bra, sier analytikeren.