Uassisterte hjemmefødsler er risikable. Et forbud vil neppe gjøre at vi får færre eller tryggere fødsler.
Kortversjonen
- Kaveh Rashidi foreslår å forby uassisterte hjemmefødsler for å øke tryggheten for mor og barn.
- Kronikkforfatteren foreslår et forbedret samarbeid med jordmor i et inkluderende hjemmefødselstilbud.
- Hun advarer mot at et forbud vil virke mot sin hensikt.
mor
Kaveh Rashidi tar til orde for at uassisterte hjemmefødsler - altså fødsler uten jordmor eller annet helsepersonell til stede - bør være ulovlig.
Jeg tror vi er helt enige om at både barn og kvinner skal oppleve så trygge fødsler som mulig.
Jeg tror også at Rashidi er enig i at tiltak bør være forskningsbaserte.
La oss derfor se på det lille av forskning som er gjort på hvorfor kvinner velger uassistert hjemmefødsel:
- Et flertall ville født med jordmor til stede, hvis det hadde vært en mulighet.
- Flere hadde tidligere traumatiske opplevelser med sykehusfødsel
- De hadde troen på egen fødekraft
Hvis dette er årsakene til at kvinner føder uassistert, hva kunne vi gjort for at flere av dem kan velge å føde sammen med jordmor?
Den gode nyheten er at disse tiltakene vil være til gode for flere fødende, ikke bare den svært lille gruppen som velger å føde uassistert.
Et første tiltak er å la de fødende få bli kjent med sin jordmor.
I Drammen viser prosjektet «Min Jordmor», etter dansk og svensk modell, hvordan det kan gjøres. Der er det de samme jordmødrene som følger den fødende gjennom svangerskapskontroller, under fødsel og etter.
Dette kan gjøre den fødende tryggere, særlig for de som tidligere har opplevd at de ikke har blitt hørt under fødselen.
Forskningen viser at at en slik modell gir mindre behov for keisersnitt, tang og vakuum, øker sjansen for en spontan vaginal fødsel, og gir høyere tilfredshet blant kvinnene med omsorgen de mottok.
Et annet tiltak er å gjøre assisterte hjemmefødsler - altså hjemmefødsler med jordmor til stede - til del av det offentlige tilbudet.
Helsedirektoratet har allerede nasjonale retningslinjer for assistert hjemmefødsel.
Forskningen viser at når lavrisikokvinner føder sammen med jordmor og overfører til sykehus ved behov, så er dette like trygt som å føde på sykehus. (Dette var også Kaveh Rashidi tydelig på i Dagsnytt 18).
For det tredje må fødselsomsorgen bli bedre på å gi informert samtykke og å unngå unødvendige intervensjoner.
For eksempel er økningen i andelen igangsatte fødsler alarmerende, uten at det har ført til bedre utfall for mor eller barn.
Etter nedleggelsen av Ullevåls ABC-avdeling og med stadig færre fødestuer har det også blitt vanskeligere for de som ønsker det å føde så naturlig som mulig.
Det er med andre ord mange tiltak som kan gjøre fødselsomsorgen bedre for alle, og antagelig bidra til færre uassisterte hjemmefødsler.
Hvis vi gjør det ulovlig å føde hjemme uassistert, er det ikke sikkert at det blir færre som gjør det. Men det kan heve terskelen for å ringe til ambulansen eller reise til sykehuset for de som hadde tenkt til å føde uassistert.
I så fall vil ikke barn eller mødre bli tryggere.
Medisinsk fødselsregister viser at blant de rundt 450 fødslene utenfor sykehus, skjer omtrent en tredjedel uplanlagt hjemme og en tredjedel under transport.
(Den siste tredjedelen er sammen med jordmor hjemme. Fødsler planlagt uten jordmor er nok underrapportert, men statistikken tyder bare på fire-fem hvert år).
Skal de rundt 300 uplanlagte hjemmefødslene og transport-fødslene hvert år behandles som potensielle lovbrudd? Skal kvinnene som opplever styrtfødsler mistenkes for å ha gjort noe kriminelt?
Igjen: Jeg tror vi alle vil det beste for både mor og barn. Men de som velger uassistert hjemmefødsel er åpenbart ikke lettskremte. Jeg tror ikke det nytter å true med straff.
La oss heller jobbe for en enda bedre og differensiert fødselsomsorg, til gode for alle fødende og nyfødte.