Espen Barth Eide i Syria: Åpner for å fjerne sanksjoner

3 hours ago 1


Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) er på sitt første offisielle besøk til Syria siden Assads fall. Han sier at det kan være riktig å fjerne sanksjonene mot landet.

Espen Barth Eide og Ahmed al-Sharaa, lederen for overgangsregjeringen i Syria. Foto: Utenriksdepartementet / Utenriksdepartementet

Søndag 19. januar kl. 14:12

Kortversjonen

  • Utenriksminister Espen Barth Eide besøker Syria for første gang siden Assads fall.
  • Han sier det kan være riktig å fjerne sanksjonene mot Syria, og at dette er noe Norge må diskutere med nærstående land.
  • Eide mener Norge bør bidra til å bygge opp grunnleggende tjenester i Syria.
  • Han kritiserer Israels bombing og oppfordrer dem til å la Syria få bygge en ny stat.

– Jeg reiser herfra som en forsiktig optimist, og med et håp om at dette kan gå rett vei, selv om det selvfølgelig fortsatt er mye som kan gå galt, sier Eide til VG.

Utenriksministeren har møtt Ahmed al-Sharaa, lederen for overgangsregjeringen i Syria, i presidentpalasset i Damaskus søndag. Det er det første offisielle besøket regjeringen har hatt i Syria på mange år, og det første besøket til det nye styret etter Assads fall.

Samtalen med al-Sharaa varte i tre timer, ifølge Eide.

– Han gir et veldig solid inntrykk, og sier alle de riktige tingene: At de ønsker en inkluderende prosess for hele Syria frem mot en ny grunnlov og deretter valg, og at man skal bygge sikkerhet og få økonomien på fote igjen.

– Må se på sanksjonene

I starten av desember gjorde en ti dager lang, dramatisk opprørsoffensiv, slutt på Assad-regimet, som har styrt Syria i et halvt århundre.

Nå prøver opprørerne fra Hayat Tahrir al-Sham (HTS), med lederen Ahmed al-Sharaa å etablere et nytt styre.

Samtidig er Syria i en dyp økonomisk krise blant annet på grunn av 13 år med brutal borgerkrig som har drevet nær syv millioner syrere på flukt.

 UtenriksdepartementetEide i Yarmouk i Damaskus, der han fikk høre om hva som trengs for å gjenreise området. Foto: Utenriksdepartementet

Flere land har også fortsatt strenge økonomiske sanksjoner mot Syria, blant annet Norge, som er med på EUs sanksjoner.

– Er det noe dere vil gjøre noe med, for å bidra til at ting går i riktig retning?

– Jeg tror det. Det er noe jeg vil se på, svarer Eide, og utdyper:

– Vi må se på om de sanksjonene som ble innført spesifikt mot Assad-regimet nå bør fjernes helt eller i hvert fall suspenderes, slik at det overhodet blir mulig å se en reell økonomisk utvikling i dette landet. Hvis vi stiller så strenge krav før sanksjonene oppheves at de aldri kommer i gang, så kan det i seg selv undergrave mulighetene for fred.

Samtidig må man følge nøye med på om HTS er i stand til å levere på de løftene og ambisjonene de gir og sier de har, understreker han.

– Dette et er også noe jeg vil se på og snakke med kolleger om i oppfølgingen.

Eide påpeker at Norge aldri innfører sanksjoner alene. EUs utenriksministre skal møtes den 27 januar for å vurdere å lette på sanksjonene, skriver AP.

Sier Norge vil bidra

Ifølge Eide er den «klare tilbakemeldingen» han har komet med fra Norge at det nye styret bør bidra til en inkluderende prosess for å bygge opp staten. Det ser det hittil ut at de vil, mener han.

Han sier også at Norge er villig til å bidra med hjelp.

– Vi er villige til å gå i dialog om å bidra til tidlig innsats for å få i gang strøm og vannforsyninger, få matvarer i distribusjon og sånne ting. Man klarer ikke å bygge opp en stat uten å levere på de grunnleggende tjenestene.

Fortsatt kan det gå mange veier i Syria, mener han.

– Det kan være at de mislykkes i å samle landet, og du kan få en ny borgerkrig. Det kan også være at det går i en mer islamistisk retning. Men det kan også gå bra, og mot en ny samling av Syria som flest mulig grupper er med på. Da tenker vi at det er lurt at vi prøver å bidra til det siste, sier Eide.

 UtenriksdepartementetEide i Yarmouk i Damaskus, der han fikk høre om hva som trengs for å gjenreise området. Foto: Utenriksdepartementet

Ber Israel slutte å bombe

Flere land er fortsatt tungt inne i Syria, blant annet Israel. Det bekymrer Eide.

– Nå prøver de nye myndigheten å skape en stat. Det synes jeg de skal få lov til, uten at andre lands skal drive og blande seg i det. Jeg synes det er veldig bekymringsfullt, sier han.

Han sier det er problematisk i seg selv at Israel fortsatt bomber og tar nytt territorium i Syria.

Samtidig påpeker han at HTS ikke har snakket særlig om Israel, mens andre islamske grupper er svært opptatte av Israel.

– HTS er opptatte av Syria. Men det er klart at hvis de blir bombet om og om igjen, så vil de jo til slutt måtte bli opptatte av Israel. Så jeg skjønner ikke hvorfor Israel inviterer seg selv i en konflikt som egentlig ikke den andre parten har utløst.

– Sier du det til dem også?

– Det sier jeg til dem også.

 UtenriksdepartementetEide i Yarmouk i Damaskus, der han fikk høre om hva som trengs for å gjenreise området. Foto: Utenriksdepartementet
Read Entire Article