De har kranglet så heftig at de i flere måneder ikke har ville møtes. I dag ble de enige om en avtale skal gjelde i fire år.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Forhandlingene om avtalen om et mer inkluderende arbeidsliv, IA-avtalen, er i boks.
– Det er en avtale jeg på vegne av Regjeringen er veldig glad for å få på plass. Vi har en stor jobb å gjøre, nåde med å sørge for å få sykefraværet ned, men også for å inkludere fler i arbeidslivet, sier arbeidsminister Tonje Brenna på en pressekonferanse onsdag.
Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna hadde innkalt partene, anført av Næringslivets HovedorganisasjonNæringslivets HovedorganisasjonDen største organisasjonen for arbeidsgivere i Norge. og LOLODen største arbeidstakerorganisasjonen i Norge., til nye forhandlinger om avtalen i ettermiddag.
– Nå kan vi fortsette å utvikle alle de gode sykefraværstiltakene vi er enige om, for å redusere et for høyt sykefravær, sier NHO-direktør Ole Erik Almlid i meldingen.
– Det er svært positivt at vi nå får på plass en IA-avtale med vern av sykelønnsordningen. Dette har Unio vært en pådriver for fra dag én i forhandlingene. Derfor har vi også lagt press regjeringen for å finne løsninger, sier Unio-leder Steffen Handal i en pressemelding.
«Partene er opptatt av god trepartsdialog og viser til at endringer i sentrale velferdsordninger baseres på brede forlik» heter det i en pressemelding fra LO.
Partene vil bruke 2027 og 2028 til å diskutere behov for justering og iverksetting av eventuelle nye tiltak.
– Dette er en avtale som gjelder for fire år. Det har vært viktig for oss, sier LO-nestleder Steinar Krogstad og legger til:
– Sykelønnsstriden har vist at folk kan stole på LO.
Ville ikke verne sykelønnsordningen
Målet med avtalen er å få ned sykefraværet og få opp andelen som er i jobb.
Avtalen ble innført tilbake i 2001 og er jevnlig blitt reforhandlet og videreført.
Men i høst smalt det, da NHO og LO barket sammen.
NHO mente at sykefraværet har økt så mye at de ikke ville være med på at sykelønnsordningen sykelønnsordningen I Norge kan du være syk i ett år med lønn.skal vernes fra diskusjonen om hva som må til for å snu den negative utviklingen i sykefraværet.
LO på sin side vil frede sykelønnsordningen fra den debatten i de neste fire årene, slik den har vært vernet i reforhandlingene hittil.
Høyre overrasket
Da forhandlingene brøt sammen før jul, valgte LO å bryte alt samarbeid med NHO og de andre arbeidsgiverorganisasjonene.
Høyre-leder Erna Solberg overrasket mange nyttårsaften ved å love at Høyre ikke vil svekke sykelønnsordningen de neste fire årene.
LO takket for det og en uke inn i det nye året forsøkte LO-leder Peggy Hessen Følsvik å strekke ut en hånd for å få forhandlingene i gang igjen.
NHO-sjef Ole Erik Almlid sa ja takk, men det viste seg at det ikke var mulig for dem å forenes.
VG vet at det har vært hemmelige underhånden-kontakt mellom LO og NHO i februar, som opptakt til dagens møte, som altså endte med forlik mellom arbeidstagerorganisasjonene LO, UNIO, Akademikerne og YS og arbeidsgiverorganisasjonene NHO, Virke, KS og Spekter, hvor arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna representerer Staten i dette trepartssamarbeidet.
VG kommer tilbake med mer.