Regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet står på hver sin side i energistriden. Likevel er energiminister Terje Aasland tydelig:
– Jeg mener det er viktig at Senterpartiet blir i regjering, og jeg tror vi finner en god løsning.
Dette er stridens kjerne: Arbeiderpartiet vil vedta tre direktiver
fra EUs fjerde energimarkedspakke, mens Senterpartiet nekter å innføre noe som helst fra pakken.– Dere virker ikke å være så mye nærmere en enighet.
– Nå er vi i en prosess som jeg ikke kan kommentere, men jeg har tro på at vi kan finne løsninger, sier Aasland.
Energiministeren gjentar argumentene fra NRK Debatten, på spørsmål om hvorfor Ap mener energipakken må innføres akkurat nå.
– Verden har blitt forandret på en uke med innsettelsen av presidenten i USA. Trusselen om tollbarrierer mot EU gjør at det er viktig at vi ikke blir rammet av mottiltak som kan iverksettes. Vi må også vise at vi står ved EØS-avtalen i den tiden vi lever i.
Hva er «fjerde energimarkedspakke»?
- Dette er EU-regler om kraftmarkedet som består av åtte rettstrakter eller forordninger om energi. Offisielt kalles den Ren Energi-pakken i EU.
- Nå slåss regjeringen internt om disse EU-reglene skal innføres i norsk lov. Reglene handler blant annet om:
- Et fornybardirektiv om at minst 32 prosent av EUs totale energiforbruk skal være fornybar energi innen 2030. Dette betyr også raskere konsesjonsprosesser for fornybar energi.
- Mål om energisparing på minst 32,5 prosent innen 2030.
- En styrking av forbrukernes rettigheter og roller på energimarkedet.
- Regler for energisparing i bygg. Og nye regler knyttet til energibyrået Acer, som får en større og viktigere rolle. Dette organet er EUs overordnede reguleringsmyndighet for energi. Tredje energimarkedspakke skapte stor politisk strid da den ble innført i sin tid
Har vært klart lenge
– Var dette på agendaen før valget i USA?
– Ja, vi har hatt kontinuerlig fokus på disse sakene. Jeg har vært ferdig med dem lenge, jeg, sier Aasland.
– Dere visste hvor Senterpartiet sto i denne saken. Hvorfor ikke vente et halvt år til?
– Vi skrev i Hurdalsplattformen
at denne regjeringen styrer på basis av EØS-avtalen, som er vår viktigste avtale, og at vi ønsker å utvikle et sterkere samarbeid.– Bryter Senterpartiet Hurdalsplattformen dersom de går imot disse direktivene?
– Jeg er ikke opptatt av å snakke om brudd og ikke brudd. Vi er i en situasjon der vi jobber sammen om å finne løsninger på en sak med stor følsomhet i Senterpartiet, sier Aasland.
– Har Arbeiderpartiet tatt opp denne saken for å presse Senterpartiet ut av regjeringen?
– Det er helt feil. Vi legger frem sakene fordi vi mener at det er riktig å gjennomføre dem. Vi mener samarbeidet med Senterpartiet er godt og at det bør vare.
Hvorfor er det full strid i regjeringen om en energipakke fra EU? Her er det du trenger å vite.
– Stoler på Senterpartiet
I NRK Debatten torsdag kveld sa Sps parlamentariske leder at hun «ikke stolte på Arbeiderpartiet» i denne saken.
– Stoler du på Senterpartiet?
– Jeg stoler på Sp, og jeg tror Marit Arnstad også stoler på Arbeiderpartiet. Vi har et veldig godt og nært samarbeid, og det tror jeg vi skal fortsette med.
– Skal vi ikke stole på det hun sier?
– Jo, vi må stole på henne, men jeg tror Marit Arnstad sier at hun ikke stoler på Arbeiderpartiet i en retorisk sammenheng.
VG har spurt Marit Arnstad om dette, men foreløpig ikke fått svar.
– Er det bare retorikk de holder på med?
– Nei, det vil jeg ikke på noen som helst måte påstå. Jeg skjønner at dette er en følsom sak for Senterpartiet, og jeg behandler det med den respekten og følsomheten det må møtes med.
Vil ikke svare
Aasland nekter å svare på når saken skal behandles av Kongen i statsråd
, eller når regjeringen skal møtes neste gang for å diskutere saken.– Jeg kommenterer ikke interne prosesser, sier han.
– Kan dere gå med på å utsette innføringen av direktivene?
– Nei, vi har lagt dette frem nå med utgangspunkt i at disse direktivene skal behandles. Jeg tror ikke vi skal tolke utspill i media som grunnlag for de samtalene vi skal inn i nå, sier Aasland.