Eivind Reiten har selv vært med på strømreform og regjeringskollaps etter EØS-bråk. Han kjenner igjen Senterpartiet, men synes snakk om kabelkutt er på grensen til useriøst.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Eivind Reiten synes det gir mening at Senterpartiet gikk ut av regjering for å markerere et prinsipelt, politisk standpunkt rundt EU.
- Han mener det er nøvendig å gi norske forbrukere mer forutsigbarhet på strømregningen, og at europeiske kraftbørser har fått for stor påvirkning på husholdningene.
- Samtidig kritiserer han snakk om å «kutte kablene» og mener det er på grensen til useriøst.
- Reiten mener Norge bør reforhandle kraftkabelavtaler når de utløper, men understreker at en avtale er en avtale.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I forrige uke røk Sp ut av regjeringen på grunn av konflikt om EUs fjerde energimarkedspakke, som partiet mener vil svekke nasjonal kontroll over strømpolitikken.
– Det handler om å markere et prinsipielt, politisk standpunkt. Det er ikke ulogisk. Jeg kjenner igjen Senterpartiet, sier Reiten til E24.
– Senterpartiet sier veldig klart at de ønsker å gå en annen vei i energipolitikken enn mer integrasjon med Europa. De tre direktivene er ikke noe stort bidrag den veien og har ingen tung substans, utover at det står EU på brevarket, men det er en anledning til å si at «nok er nok».
Sps tidligere olje- og energiminister var en av hovedarkitektene bak Energiloven fra 1990, som la grunnlaget for et markedsbasert kraftsystem i Norge.
Samme år røk Sp ut av Syse-regjeringen på grunn av EØS-forhandlingene, og Reiten hoppet av til næringslivet. I dag er den tidligere Hydro-sjefen blant annet styreleder i Kongsberg Gruppen og rådgiver for oppkjøpsfondet Altor.
– Den gang var det tunge prinsipielle spørsmål rundt EØS. Nå har EØS-avtalen virket i 30 år, og blitt en livline i norsk eksportindustri, sier Reiten.
Les på E24+
Oljeaksjene som ventes å betale mest utbytte i 2025
– Må gi norske forbrukere mer forutsigbarhet
Energiloven banet vei for at Norges kraftmarked ble konkurransebasert, og at strøm kunne kjøpes og selges på den internasjonale kraftbørsen Nordpool.
Nå er Reiten tydelig på at kraftbørsene påvirker norske husholdninger for mye.
– Alle er enige om at de svingende kraftbørsene i Europa ikke kan slå rett inn i strømregningene i norske hus og hjem. Det var aldri intensjonen, og det må vi gjøre noe med. Jeg er glad for at det kommer flere forslag som kan bidra mer. Det er nødvendig å gi norske forbrukere mer forutsigbarhet i strømprisen.
Samtidig er han litt frustrert over kraftdebatten.
– Det aller mest slående og delvis frustrerende med dagens debatt er at man hører veldig mange si at vi skal ha sterkere nasjonal kontroll og styring av strømkablene uten å forklare hva det egentlig betyr eller hva de faktisk vil gjøre annerledes, sier han.
– Nesten useriøst å si at vi skal «kutte kablene»
Reiten mener at Norge bør reforhandle avtaler knyttet til kraftkablene til utlandet, men han er krystallklar på at vi ikke kan bryte inngåtte avtaler før de utløper.
– Det er ikke kablene som er problemet, men avtalene som er inngått før det europeiske kraftmarkedet ble totalt forandret. Rike Norge kan ikke bare ringe og si at vi skal ha bedre avtaler nå. Akkurat som at Europa ikke bare kunne få billigere norsk gass da prisene gikk til himmels. Da sa Støre at en avtale er en avtale.
– Jeg er veldig tilhenger av at vi reforhandler avtalene på kablene når de kommer til fornyelsene. Da må vi være godt forberedt. Men det er nesten useriøst å si at vi skal «kutte kablene». Det er et uttrykk for at man ikke forstår balansen i det norske markedet. Man kan jo prøve seg på en kald vinter med lite nedbør, og se hva vi står overfor i en sånn situasjon.
Han mener vi må ta innover oss at det bygges ut langt mer fornybar kraft i Europa enn i Norge.
– Jeg tror vi kan bli glad for kablene før vi er klar over det.
– Vil aldri få fred til å tenke langsiktig
Fredag lanserte statsminister Jonas Gahr Støre og energiminister Terje Aasland nye tiltak for å redusere strømregningene. Forslagene inkluderer blant annet en fastpris på 40 øre kilowattimen, redusert merverdiavgift på nettleie og utsettelse av EU-regler.
– Jeg tror dette er politisk klokt for å få roet ned en nokså forvirret kraftprisdebatt, og nå håper jeg dette stopper overbudpolitikken om kraftprisene, sier Reiten.
– Det er tankevekkende at den generøse strømstøtten vi har hatt til nå ikke er tilstrekkelig. ENØK-engasjementet ser ut til å ha forsvunnet helt i kampen om velgerne.
Med dagens situasjon blir det en «voldsom oppblussing av debatten» hver gang strømprisen hopper, ifølge Reiten.
– Hvis ikke vi reforhandler avtalene når de forfaller, og skaper mer stabilitet i strømregningen til norske forbrukere, vil vi aldri få fred til å tenke langsiktig om energi i Norge.
– I desember var det nok med noen timer med ekstrem høy pris før alle partiene løp over hverandre mot mikrofonen, selv om snittprisen i fjor var ganske moderat.