Warning: session_start(): open(/home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions/sess_15d476234c7f56ab7278358216ab1789, O_RDWR) failed: No space left on device (28) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59

Warning: session_start(): Failed to read session data: files (path: /home/nortodco/public_html/rss4/src/var/sessions) in /home/nortodco/public_html/rss4/src/bootstrap.php on line 59
– En kveld i sorg - NorwayToday

– En kveld i sorg

4 hours ago 2


– Dette er en kveld i sorg, sier forfatter Anne Holt på telefonen til VG.

– Det er sjeldent ordet bauta kan brukes på en bedre måte enn om Ingvar. Han skrev bøker som både ble elsket av kritikerne og ble bestselgere. Han klarte å annamme en slags folkelig fortellerstemme som samtidig sa noe dypt om samfunnet vi lever i.

Holt sier Ambjørnsen nådde uvanlig mange mennesker da han hadde stor variasjon i litteraturen sin.

Les også: God tur, Ingvar

Holt hadde også et nært personlig forhold til Ambjørnsen. Ambjørnsens kone Gabriele Haefs er Holts faste oversetter gjennom mange år. Holts kone, Tine Kjær, var også Ambjørnsens forlegger.

De ble kjent i 1993 da Holt debuterte som forfatter i Cappelen.

– Jeg var en ung debutant, og han var kongen på haugen. Og han møtte meg på en måte sånn at han alltid har hatt en plass i hjertet mitt.

– Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om Ingvar Ambjørnsens bortgang. Han er en forfatter som har betydd og betyr enormt mye for norsk litteratur og for oss i Cappelen Damm, sier forlagsdirektør Tine Kjær til VG.

Ingvar Ambjørnsen døde lørdag kveld. Han etterlater seg sin kone Gabriele Haefs.

 Gøran Bohlin / VGAmbjørnsen i en av de tre leilighetene han bodde i da han holdt til i Hamburg, Tyskland. Foto: Gøran Bohlin / VG

– Frihetens sjel

– Jeg er helt knust jeg, sier forfatterkollega og venn Anne B. Ragde.

Hun forteller at hun hadde et godt forhold til Ambjørnsen og besøkte han ofte i Hamburg der han lenge bodde.

– Han var en utrolig fyr. Det var så mye morsomt med han. Kattene sprang rundt og han bygde hyller til dem.

 Ole Berg-Rusten / NTBFoto: Ole Berg-Rusten / NTB

Hun så på han som en god venn, og forfatterskapet var helt unikt, forteller hun.

– Han var en frihetens sjel. Han beskrev det akkurat slik det var. Han klarte å skrive om blant annet rusen sin helt nakent. Han var veldig ærlig, sier en rørt Ragde.

En novelle som gjorde spesielt inntrykk på henne var novellen «En falkepleiers bekjennelse» i Ambjørnsens første novellesamling «Jesus står i porten».

– Da jeg leste den skjønte jeg at han kom til å bli stor. Den gjorde virkelig noe med meg. Den er så sterk og uforutsigbar.

– En mesterlig prosaist

Den kjente forfatteren Erik Fosnes Hansen kjente Ambjørnsen godt.

– Det er en veldig stor forfatter og en mesterlig prosaist som har gått bort, og det blir et stort tomrom i norsk litteratur etter Ingvar. Han var så allsidig og beveget seg mye innen mange sjangere.

Men personlig vil Hansen først og fremst huske Ambjørnsen som sin gode og nære venn, Ingvar.

Bilde av Erik Fosnes HansenErik Fosnes Hansen

– Jeg satte han så umåtelig høyt og vil savne han resten av livet, sier Hansen, og minnes et 43 år gammelt langt og nært vennskap

Akkurat nå forteller Hansen at han tenker på de hyppige telefonsamtalene han hadde med Ambjørnsen.

– Vi snakket en time av gangen, og det ble mange samtaler i løpet av et år. Vi snakket om stort og smått, hva vi holdt på med og hvordan det gikk. Jeg kommer til å savne han fryktelig, sier Hansen.

– Hadde det ikke vært for Ingvar, hadde jeg trolig ikke blitt forfatter.

– Jeg vet knapt hva jeg skal si akkurat nå. Men én ting er sikkert: Hadde det ikke vært for Ingvar, hadde jeg trolig ikke blitt forfatter. Jesus står i porten var for meg en slags gudegnist – om jeg får lov til å kalle det dét. Jeg tviler på om vi får se en forfatter som ham igjen med det første, sier forfatter Lars Ramslie til VG lørdag kveld.

 Janne Møller-Hansen / VGLars Ramslie var (25) da hun ga ut bok om søskensjalusi og om en mor som er manneter. Foto: Janne Møller-Hansen / VG

– Vi diskuterte blant annet rusreformen, som han hadde et – vel, nærmest stoisk – forhold til. At vi i det hele tatt kunne ha slike samtaler, og at jeg selv fikk debutere med en roman som forsøkte å skrive i stykker Norges mislykkede sosial- og ruspolitikk, skyldes i stor grad det litterære og sosiale nybrottsarbeidet han hadde gjort. God tur, Ingvar.

– Varm, utrolig sindig og alltid åpen. Jeg synes han var en fantastisk fin fyr å bli kjent med, sier Per Christian Ellefsen til NRK lørdag kveld.

Per Christian Ellefsen er tett knyttet til Ingvar Ambjørnsen gjennom filmen «Elling» (2001), der han spilte hovedrollen som Elling – en figur hentet fra Ambjørnsens roman «Brødre i blodet». Ellefsens tolkning ble kritikerrost og bidro til filmens store suksess, inkludert en Oscar-nominasjon for beste utenlandske film.

 Sebastian Ludvigsen/Riksteatret / RiksteatretI 2023: Riksteatrets nye «Bare Elling»-forestilling bygger både på Ingvar Ambjørnsens 2019-bok «Ekko av en venn» og noen Elling-blogger. Per Christian Ellefsen i hovedrollen. Foto: Sebastian Ludvigsen/Riksteatret / Riksteatret

Alf van der Hagen skrev samtaleboken «Ønsk meg heller god tur» med Ingvar Ambjørnsen. Boken kom ut i 2023.

– Vi satt ni kvelder i Hamburg og samtalte gjennom hele livet hans. Han hadde bestemt seg for å ha en åpenhjertig samtale om eget liv og forfatterskap og sammenhengen mellom de to, sier van der Hagen til VG.

– Han var en stor forteller i romanene og var også som person kjempeglad i å fortelle gode historier og lage sitt liv til sterk historie.

Van der Hagen husker Ambjørnsen som en stor og kanskje litt undervurdert forfatter.

– Han var en veldig god novelleforfatter, det glemmer man kanskje når det gjelder Ambjørnsen. En stor stylist og kresen novelleforfatter.

Van der Hagen påpeker at Ambjørnsen også skrev store romaner på 2000-tallet. Som «Natten drømmer om dagen» og «Opp Oridongo».

 Gabriel Aas Skålevik / VGStatsminister Jonas Gahr Støre Foto: Gabriel Aas Skålevik / VG

Også statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sørger over Ambjørnsens bortgang.

– Ingvar Ambjørnsen så menneskene samfunnet ofte ser forbi, og ga dem en stemme. Bøkene hans kombinerer humor og dypt alvor. Han traff hjerte og samfunnsnerve, og skrev med mørke og lys samtidig, sier Støre i en uttalelse.

Han peker på at Ambjørnsens historier vil trøste, ryste og lyse for nye lesere i lang tid fremover.

– Mine tanker går til hans nærmeste.

Les også: Ingvar Ambjørnsen er død

Read Entire Article