Ekspert: Tror ikke Putin forhandler i god tro

7 hours ago 7


 [GAVRIIL GRIGOROV, NHAC NGUYEN] / AFP / NTBVladimir Putin (tv.) og Volodymyr Zelenskyj. Foto: [GAVRIIL GRIGOROV, NHAC NGUYEN] / AFP / NTB

Professor mener at det er lave forventinger i Ukraina til et mulig møte mellom Volodymyr Zelenskyj og Vladimir Putin.

Onsdag 14. mai kl. 02:20

Kortversjonen

  • Forventningene til et møte mellom Zelenskyj og Putin er lave i Ukraina, ifølge professor Oxana Shevel.
  • To viktige håp for Ukraina: at Zelenskyj ikke faller i Putins felle og at Trump ikke presser Ukraina til å kapitulere.
  • Eksperter mener det er lite trolig at Putin vil forhandle i god tro, basert på Russlands historikk.

Oxana Shevel ved Tufts University i Massachusetts i USA fremholder at det i Ukraina er to store håp:

  • At Zelenskyj ikke går i Putins felle, som han må regne med blir lagt.
  • At Trump ikke stiller seg på Putins side og presser Ukraina til å kapitulere.

Shevel sier at det er lite trolig at et møte mellom Zelenskyj og Putin vil ende med en varig fred.

– Gitt Russlands historikk – med gjentatte brudd på en rekke avtaler de har inngått med Ukraina siden 1991, og med dusinvis av våpenhvilebrudd i perioden 2014–2021 – vil det være vanskelig å finne noen som tror at Putin endelig er villig til å forhandle i god tro, sier hun til VG.

– Det største håpet kan være at Zelenskyj ikke går i den fellen Putin sannsynligvis vil forsøke å legge for ham, dersom han faktisk møter opp i Istanbul for forhandlinger ansikt til ansikt, noe som i seg selv virker lite sannsynlig, fortsetter Shevel.

– Og at Trump ikke stiller seg på Putins side og presser Ukraina til å godta kapitulasjonsvilkår som det ukrainske samfunnet ikke er villig til å akseptere, men som Russland konsekvent har krevd, mener eksperten.

Putin og Zelenskyj har møttes ansikt-til-ansikt bare én gang: I Paris i desember 2019.

– Dette er ikke første gang Zelenskyj inviterer Putin til forhandlinger. For eksempel ble Russland oppfordret av den ukrainske siden til å delta på fredstoppmøtet i 2024, sier Yevgeniy Golovchenko ved Københavns universitet til VG.

– Russland har unngått alle seriøse forsøk på å få slutt på krigen, noe Ukraina strategisk har brukt for å forsøke å mobilisere mer støtte, fortsetter han.

Golovchenko mener at Zelenskyj har en vanskelig balansegang:

– Han skal vise Trump og resten av verden at Ukraina ønsker å få en slutt på den aktive fasen av krigen umiddelbart. Men samtidig vil han avvise alle krav fra Russland om å anerkjenne okkuperte ukrainske områder som «russiske».

Bilde av Yevgeniy GolovchenkoYevgeniy Golovchenko

Forsker ved Københavns universitet

– Hva skjer om han skulle godta det?

– Det ville trolig bli tolket – både innenriks og internasjonalt – som noe som ligner en betingelsesløs kapitulasjon, samtidig som det ville gi Russland en enda større gevinst for sin aggresjon.

Eksperten mener at det er bred forståelse blant ukrainerne om at de for øyeblikket ikke har militær kapasitet til å ta tilbake de okkuperte områdene bare med militærmakt.

– Så langt har Vladimir Putin opprettholdt invasjonen av Ukraina for å oppnå så mange militære mål som mulig. Det russiske lederskapet anser seg for å ha overtaket.

– Men?

– Men samtidig forsøker Putin å opprettholde propagandaen om at han ønsker fred – et budskap Russland har fremmet siden begynnelsen av invasjonen. Dette narrativet er særlig viktig nå, ettersom Russland må gi Trump håp om en avtale for å unngå ytterligere sanksjoner.

– Vil Russland egentlig ikke forhandle?

– Det er mulig at Russland kan bringes til forhandlingsbordet for en midlertidig våpenhvile dersom de lider nok tap på slagmarken til at selvtilliten svekkes. Men selv ved en potensiell våpenhvile vil Russland fortsatt ha en sterk interesse i å opprettholde militær spenning på en eller annen måte, i et forsøk på å destabilisere Ukraina politisk på lang sikt, mener Yevgeniy Golovchenko ved Københavns universitet.

Putin og Zelenskyj har altså møttes bare en gang. Russisk UDs talskvinne Maria Zakharova angrep mandag den ukrainske presidentens oppførsel på dette møtet:

– Vi husker toppmøtet i Paris i 2019 for Vladimir Zelenskyjs provoserende forhandlingstaktikk, da han plutselig nektet å godkjenne slutt­dokumentet til tross for at det allerede var utarbeidet og koordinert av de involverte partene, inkludert Kyiv.

Ifølge Reuters vil USAs spesialutsendinger Steve Witkoff og Keith Kellogg reiser til Istanbul for å delta i samtalene mellom Russland og Ukraina. Også president Donald Trump har «truet» med at han vil innfinne seg, etter som han er i området.

Read Entire Article