Eirik Jensen er én av 21 personer som har straffavbrudd

2 hours ago 2


Kortversjonen

  • Antall innvilgede straffavbrudd har sunket kraftig siden 2020.
  • Eirik Jensens straffavbrudd er igjen i fokus etter «et skuespill»-SMS.
  • Kun 67 straffavbrudd ble innvilget i fjor, mot 179 i 2020.
  • Kriminalomsorgen vurderer alltid sikkerheten før innvilgelse.

Straffavbruddet til Eirik Jensen er igjen aktuelt etter at VG kunne avsløre at helsetilstanden hans omtales som «et skuespill» i en tekstmelding sendt fra samboerens mobil.

Jensen er dømt til 21 års fengsel for korrupsjon og narkotikakriminalitet.

Men i mars 2023 ble han midlertidig løslatt fra Kongsvinger fengsel fordi Kriminalomsorgen mente han var for syk til å fortsette soningen.

Siden er det såkalte straffavbruddet forlenget gjentatte ganger.

– Ut fra dokumentasjonen VG legger frem, så håper jeg Kriminalomsorgen gjør en grundig vurdering av om det er riktig at Eirik Jensen har soningsavbrudd, sier Tor Erik Larsen til VG.

Bilde av Tor Erik LarsenTor Erik Larsen

Leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund

Han er leder i Kriminalomsorgens Yrkesforbund (KY).

– Basert på antall domfelte som er psykisk syke i norsk kriminalomsorg, så mener jeg at vi ikke er flinke nok til å innfri soningsavbrudd til innsatte som er mindre ressurssterke enn det Eirik Jensen er, sier Larsen.

Kriminalomsorgen er forelagt uttalelsene til KY-lederen.

– Når innsatte søker om straffeavbrudd, gjøres det alltid en grundig, individuell og helhetlig vurdering av domfelte og dennes sak der alle relevante forhold gjennomgås. Dersom det vurderes som nødvendig, innhentes det ytterligere dokumentasjon i saken, eller det benyttes sakkyndige for å vurdere domfeltes helsetilstand, sier kommunikasjonsdirektør Paal Espen Hambre.

Advokatene til Eirik Jensen, Farid Bouras og John Christian Elden, har så langt ikke kommentert KY-lederens uttalelse.

Spørsmål og svar om Eirik Jensen-saken

Hvem er Eirik Jensen?

Eirik Jensen begynte i politiet i 1977 og var i mange år en av de mest kjente politimennene i Norge. Han ledet blant annet politiets kamp mot kriminelle gjenger tidlig på 2000-tallet. Han skrev også bok om sitt eget arbeid og var mye i media.

Arrestert for å samarbeide med hasjsmugler

Eirik Jensen ble i 2013 arrestert og senere tiltalt for å ha samarbeidet med Gjermund Cappelen, som antas å være blant norgeshistoriens største narkotikasmuglere.

Politiet mente Jensen blant annet hadde varslet Cappelen om hvorvidt det var kontroll ved grensen når han førte hasj inn i landet, og at Cappelen betalte Jensen penger, som utgjorde korrupsjon. Jensen har hele veien nektet for å ha gjort noe ulovlig.

Dømt til 21 års fengsel

Det tok lang tid før saken mot Jensen ble avgjort, blant annet fordi saken måtte gå om igjen i ankedomstolen Borgarting lagmannsrett. Først i 2020 kom endelig dom: Jensen ble dømt til 21 års fengsel. Retten kom til at han hadde latt seg korrumpere og bidratt til innførsel av store mengder narkotika til Norge.

Sluppet fri midlertidig i 2023

I desember 2022 ble Jensen overført fra fengsel til sykehus. Han hadde da i lengre perioder isolert seg i fengselet, og også nektet å spise fengselets mat. I januar 2023 ble han ført tilbake til fengselet, men få dager senere var han tilbake på sykehus.

I mars 2023 konkluderte Kriminalomsorgen med at han var soningsudyktig og han ble sluppet fri midlertidig. Denne midlertidige utsettelsen er siden blitt forlenget to ganger.

I mai 2024 besluttet Kriminalomsorgen at Jensen skulle tilbake for å begynne å sone igjen, men kort tid etterpå ble Jensen igjen innlagt på sykehus. Avgjørelsen er nå oppe til ny vurdering, som ennå ikke er klar. I mellomtiden slipper Jensen å sone.

21 aktive saker

I skrivende stund er det kun 21 personer som har et straffavbrudd, ifølge ferske tall fra Kriminalomsorgen.

På en gjennomsnittsdag i 2023 var det 2 210 innsatte i norske fengsler, ifølge en artikkel publisert av Statistisk sentralbyrå i fjor høst.

Kriminalomsorgen er bundet av lovpålagt taushetsplikt og kan derfor ikke kommentere saken om Eirik Jensen spesifikt.

– Hva er terskelen for å innvilge soningsavbrudd for innsatte med lange fengselsstraffer?

– Det er ikke mulig å si noe generelt om dette. Straffavbrudd vurderes i forhold til angitt behov, om det fremstår som sikkerhetsmessig forsvarlig og om et straffavbrudd antas å være i overensstemmelse med den allmenne rettsfølelsen.

– Straffens lengde i seg selv er ikke ekskluderende. Alle kan få et straffavbrudd, svarer Hambre.

Bilde av Paal Espen HambrePaal Espen Hambre

Kommunikasjonsdirektør i Kriminalomsorgen

Nedgang de siste årene

– Finnes det eksempler på andre innsatte med lange fengselsstraffer, som Eirik Jensen, som har fått innvilget soningsavbrudd?

– Vi har ikke statistikk på dette. Men flere med alvorlige og lange straffer har fått avbrudd i tidens løp, sier Hambre.

Tall VG har fått tilgang til, viser at antall innvilgede straffavbrudd i norske fengsler, viser at det er langt færre nå enn i coronaåret 2020.

Strenge kriterier

I fjor ble det innvilget 67 straffavbrudd, mot hele 179 i 2020.

Hambre påpeker at tallene viser antall vedtak, ikke personer, ettersom én person kan ha flere vedtak om straffavbrudd.

– Det skal foretas en konkret, skjønnsmessig vurdering i hvert enkelt tilfelle. Vi vurderer alltid om problemene kan løses på andre måter enn ved avbrudd, sier Hambre.

Et straffavbrudd innebærer at en påbegynt soning avbrytes midlertidig for en bestemt periode.

Ifølge straffegjennomføringsloven kan Kriminalomsorgen beslutte at gjennomføringen av straffen skal avbrytes dersom den innsattes helsetilstand tilsier det – eller når det foreligger andre særlig tungtveiende grunner.

– Avbrudd innvilges bare dersom det etter en konkret helhetsvurdering anses som sikkerhetsmessig forsvarlig, forklarer Hambre.

Han understreker at alternative tiltak alltid vurderes først, som permisjon, utvidet telefontid eller fremstilling.

Ingen øvre grense

Normalt gis straffavbrudd for inntil fire uker, med mulighet for én forlengelse på ytterligere fire uker. I særlige tilfeller kan overordnet nivå innvilge avbrudd for en ubestemt periode.

– Ved langvarige avbrudd grunnet en medisinsk situasjon, og der vedkommende anses som «varig soningsudyktig», vurderes gjerne straffegjennomføring med elektronisk kontroll for varig soningsudyktige (EKVAS), sier Hambre.

EKVAS innebærer at den domfelte soner med fotlenke utenfor fengsel.

Ordningen har ingen øvre tidsgrense.

Er fotlenke et godt alternativ til fengsel for varig soningsudyktige? aJabNei cBare i spesielle tilfeller

Ikke gunstig med lange avbrudd

Hambre understreker at det alltid gjøres en grundig vurdering av risikoen for ny kriminalitet før et straffavbrudd innvilges.

– Det blir alltid gjort en svikt-fare-vurdering, som baseres på den enkelte domfelte og det aktuelle lovbruddet.

– Langvarige avbrudd i straffen er ikke gunstig for noen, da straffen «aldri» blir endelig gjennomført, sier Hambre.

Kriminalomsorgen jobber nå med å innhente oppdaterte tall på hvor mange innsatte som per i dag er på straffavbrudd.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article