EBUs Martin Green, toppsjef for Eurovision Song Contest, har skrevet et åpent brev til TV-seerne.
Fredag 23. mai kl. 10:54Kortversjonen
- EBUs toppsjef Martin Green svarer på kontroversene rundt Eurovision-avstemningen.
- Han lover gjennomgang.
- Green forsvarer avstemningssystemet og gratulerer vinneren JJ.
- NRK har etterlyst granskning etter stor forskjell mellom folkets og fagjuryens stemmer.
- Demonstrasjoner og eskaleringer under finalen i Basel trekker oppmerksomhet.
European Broadcasting Union og Martin Green tar nå til orde om kontroversene rundt årets sangkonkurranse.
I det åpne brevet som er lagt ut på Eurovision.tv, skriver Green at de har fulgt nøye med på diskusjonen – og at «ESC-avstemningssystemet inkluderer flere sikkerhetslag og omfattende regler for å sikre et gyldig resultat».
NRK er blant EBU-landene som tidligere denne uken gikk ut og etterlyste en gransking av påstått stemmerot i årets finale.
Det var i år større gap mellom stemmene fra folkejuryen og fagjuryen enn noensinne. Blant annet fikk Israel klart flest stemmer av folkejuryene, hele 297, men bare 60 poeng fra fagjuryen.
Østerrike fikk hele 258 poeng fra fagjuryen og 178 fra folket. Det holdt til seier foran Israel.
I sitt åpne brev gratulerer Green østerrikske JJ, som vant med låten «Wasted Love», og understreker at seieren var «rettmessig, klar og gyldig».
– Vi ønsker å sikre at eventuelle diskusjoner i etterkant ikke overskygger denne imponerende prestasjonen.
Han fortsetter:
– I Eurovision Song Contest brukes spesialutviklede systemer for å overvåke og forhindre juks. I tillegg følger over 60 personer i Köln, samt flere i Wien og Amsterdam, stemmeprosessen i hvert land og har direkte kontakt med telekom- og kringkastingspartnere globalt.
Likevel vil Eurovision-ledelsen nå vurdere flere aspekter ved avstemningssystemet.
Blant annet skal de se på hvordan artister promoteres av delegasjonene sine, og om grensen på 20 stemmer per betalingsmetode bør endres.
– Det er designet for å sikre at publikum i alle aldre kan stemme på mer enn én av sine favorittsanger, forklarer Green i brevet.
Stoler du på stemmesystemet i Eurovision Song Contest?aJabTjacNeiEurovision-sjefen opplyser at alle resultater verifiseres etter et «åtte øyne»-prinsipp av administrerende direktør og ledende ansatte i Once, som til sammen har over 40 års erfaring med stemmegivning.
– Det uavhengige revisjonsselskapet EY overvåker og autentiserer resultatene. Hver avgjørelse knyttet til utfallet dokumenteres og vurderes.
Her er intervju med Norges håp etter finalen (artikkelen fortsetter under):
Hvert år gjennomgår konkurransens referansegruppe stemmedata for å vurdere om det er behov for tiltak for å sikre at reglene og systemene er robuste nok og og tar høyde for teknologiske fremskritt og eksterne påvirkninger.
Drøftemøte i sommer
Eurovision-sjefen skriver at i tillegg til referansegruppens diskusjoner, vil EBU se nærmere på hvordan deltakerne og deres delegasjoner promoterer sine artister.
– Slik promotering er tillatt etter våre regler og bidrar til å feire artistene, øke deres profil og legge grunnlaget for videre karrierer – dette er en naturlig del av musikkbransjen. Samtidig ønsker vi å sikre at promoteringen ikke påvirker den naturlige mobiliseringen av fellesskap og diasporaer på en urimelig måte.
Referansegruppen for konkurransen skal møtes i juni for å gjennomgå årets data og vurdere eventuelle regelendringer før neste års Eurovision i Basel.
VG har også rettet skriftlig henvendelse til EBU med spørsmål om evaluering av stemmesystemet. VG har også konfrontert EBU med mulig strid mot regelverket ved at Israel både i år og i fjor har mottatt statlig støtte til reklamekampanjer for sine bidrag, både på YouTube og Times Square i New York.
Rregelverket forbyr forsøk på å påvirke resultatet i konkurransen.
Også vinner JJ fortalte til El Pais torsdag at han hadde en dårlig følelse både rundt Israels deltagelse og stemmesystemet.
Israels deltagelse førte også til demonstrasjoner i Basel. Denne videoen, der en Eurovision-ansatt slår en propalestinsk demonstrant i hodet og drar ham i håret. har spredt seg bredt i sosiale medier.
Det sveitsiske TV-selskapet SRG SSR forsvarer den ansattes handlinger.
– Under direktesendingen hoppet en aktivist over en sikkerhetsbarriere og forsøkte å forstyrre showet ved å kaste prosjektiler fylt med maling. En av våre ansatte ble direkte truffet og fysisk konfrontert. Maling traff klærne hans, og situasjonen eskalerte i løpet av sekunder, harr Adrian Erni, talsperson for kanalen, skrevet i en e-post til VG.