Droppet Oslo – kjøpte bolig på Lørenskog

8 hours ago 4


Kortversjonen

  • Reza Ebrahimi og Kristine Brokhaug ga opp boligjakten i Oslo grunnet høye priser.
  • Paret kjøpte en toromsleilighet i Lørenskog uten foreldrehjelp, med lån fra en lokal sparebank.
  • Boligprisene i Oslo gjør det vanskelig for førstegangskjøpere uten økonomisk støtte.
  • Eksperter råder unge til å vurdere boligkjøp i rimeligere områder som en start.

– Vi meldte oss på visning, og endte opp med å kjøpe den. Hadde vi fortsatt å lete i Oslo ville vi aldri fått kjøpt oss noe. 

Reza Ebrahimi og Kristine Brokhaug er fortsatt studenter. Sammen har de akkurat flyttet inn i en helt ny toromsleilighet i Lørenskog. Målet var i utgangspunktet å kjøpe seg en leilighet i Oslo, men det ble fort klart at var ble uaktuelt da de gjorde et forsøk i starten på året.

Prisene var altfor høye.

– Vi meldte oss på en budrunde på en leilighet på Rødtvet i januar. Den lå ute til 3,5 millioner kroner, men ble til slutt solgt for 4,3 millioner kroner. Da fant vi ut at dette ønsket vi ikke å være med på. Bare på den visningen var det over hundre påmeldt.

Han fortsetter:

– Vi føler oss veldig heldige. En tilsvarende leilighet i Oslo ville kostet flere hundre tusen kroner mer.

Sliter du med å komme inn på boligmarkedet?aJe, det er nesten umulig!bNei, penger er ikke noe problem her. cHar gitt opp hele boligmarkedet.

Den siste boligprisstatistikken fra Eiendom Norge viste at prisene steg 0,2 prosent i april. Hittil i år er prisene opp 6,7 prosent.

Særlig svak var prisutviklingen i Oslo og Drammen i april.

Det har den ikke vært de siste årene. Det har gjort terskelen ekstremt høy for førstegangskjøpere i hovedstaden.

– Forferdelig trist

Adm. direktør Grethe Meier i Privatmegleren sier at de nesten aldri ser noen førstegangskjøpere som ikke får hjelp fra foreldrene sine.

– Det er forferdelig trist. Med den prisutviklingen som har vært i Oslo er det ikke mulig å kjøpe bolig uten foreldrehjelp. Det skaper en veldig ulikhet mellom dem som kan få hjelp fra foreldrene sine, og dem som ikke kan det. Det har blitt verre og verre.

Bilde av Grethe Meier.Grethe Meier.

Adm. direktør i Privatmegleren.

Januar og februar var ifølge Meier heseblesende måneder i boligmarkedet, med mange på visning, mange i budrundene og mye kupping – særlig blant de mindre leilighetene.

– Nå er det fortsatt mange kjøpere, men det er flere boliger å velge mellom. Da blir det ikke de heseblesende budrundene. Boligmarkedet er sunnere nå enn i starten av året.

Hjelp i lokal sparebank

Ebrahimi og samboeren har kjøpt leiligheten helt uten foreldrehjelp. Men veien frem til et finansieringsbevis var på ingen måte rett frem. Hos de store bankene fulgte avslag etter avslag, og flere måneder uten et finansieringsbevis.

Løsningen ble en lokal sparebank i Trøndelag.

– For sånne som oss var det ikke noe håp om å få lån i de store bankene. Vi fikk ikke engang et møte. Bankene er ekstremt strenge på hvor høy inntekt og egenkapital du trenger. Selv om vi hadde nok egenkapital, tjener vi ikke nok. sier Ebrahimi.

Han fortsetter:

– Så la vi inn en søknad hos en lokal sparebank, som ringte oss opp og vi fikk avtalt et møte. De så at vi om en stund ville være i jobb, og at vi hadde nok penger til å betjene lånet. Akkurat nå er det litt trangt, men det går bra.

Rezas boligkjøpstips

Få oversikt over økonomien:
Finn ut hva du faktisk har råd til før du begynner å drømme deg bort på Finn. Snakk med banken og få et finansieringsbevis – det gjør alt mye enklere.

Ikke hopp på første og beste:
Det er lett å bli giret på første visning, men ta deg tid til å se flere steder. Sammenlign, still spørsmål og ikke vær redd for å gå videre.

Se nøye på tilstandsrapporten:
Selv om boligen ser fin ut, kan det skjule seg store utgifter bak veggene. Fuktskader og gamle rør er ikke ting du vil arve.

Tenk på livet, ikke bare leiligheten:
Hvor langt er det til jobb, venner og butikken? En perfekt leilighet langt unna alt kan fort bli mindre perfekt i hverdagen.

Budsjett for mer enn bare kjøpesummen:
Husk at det koster å flytte inn også – felleskostnader, møbler og uforutsette ting bør være en del av planen.

Utlånsforskriften stiller strenge krav til egenkapital og inntekt. Fra og med 2025 ble egenkapitalkravet senket fra 15 prosent til 10 prosent, men lånestørrelsen begrenses fortsatt av at du maks kan låne fem ganger inntekten din.

Bankene kan se bort fra disse kravene i for 10 prosent av utlånsvolumet i alle kommuner bortsett fra Oslo i hvert kvartal. I Oslo er fleksibilitetskvoten 8 prosent av utlånsvolumet.

– Banken sa først at de skulle bruke fleksibilitetskvoten, men etter en ny vurdering fikk vi innvilget lånet som et ordinært boliglån.

Velg riktig kommune

Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim sier at det kan være smart å kjøpe bolig et annet sted enn der man egentlig ønsker å bo, fremfor å spare.

– Da får man forhåpentligvis noe drahjelp av boligprisveksten, men man betaler også ned på boliglånet. Det er med å bygge en større egenkapital. Så kan man eventuelt få oppfylt boligdrømmen i Oslo på et senere tidspunkt. Det kan være farlig å bli sittende for lenge på perrongen og vente med å få kjøpt en bolig i Oslo.

Bilde av Hallgeir KvadsheimHallgeir Kvadsheim

Dine Pengers økonomiekspert.

Er målet å kjøpe en bolig i et dyrere boligmarked på sikt, ber han deg være oppmerksom på hvor du velger å bosette deg. Boligprisveksten er ikke identisk over alt.

– Skal man bo resten av livet i for eksempel Lørenskog, da er det greit uansett. Men hvis boligkjøpet er ment som første skritt mot et boligkjøp i Oslo, bør du ha i bakhodet at det er store forskjellige i boligprisveksten. Flytter du til et sted med mye nybygg for eksempel, kan det være at du ikke får den samme prisveksten som i nabokommunen, hvor det kanskje ikke er særlig mye nybygg.

Hallgeirs fem råd til deg som er på boligjakt.

  • Snakk med banken tidlig. Da får du tilpasset kartet med terrenget tidlig, og du skjønner hvilke boliger du kan gå etter.
  • Snevre inn søket. Fokuser på ett eller to steder og bli god på det området.
  • Kjøp sammen med en venn eller venninne. Husk å lag en enkel kontrakt dere imellom. Det viktigste punktet er hva som skjer når en av dere vil selge og en annen vil beholde.
  • Se etter objekter som har helt OK teknisk stand på bad og kjøkken, men hvor resten ser litt slitt ut. Med litt maling, bytte gulv eller andre enkle grep, kan du fort gjøre gode kjøp.
  • Flytt ut hvis det blir for dyrt eller for lite der du helst vil bo.

Bedre å eie enn å leie

Meier i Privatmegleren sier at de unge aller helst ønsker å bo sentralt. Er du ikke blant de heldige som kan få hjelp hjemmefra, har hun et klart råd.

– Tenk om du kan kjøpe sammen med en venn eller venninne. Det gjør at du kanskje kan komme inn under fleksibilitetskvoten til bankene. Kommer du deg først inn, kan du senere kjøpe deg opp i markedet.

Hvis alternativet til å leie bolig i Oslo og spare opp til egenkapital til boligkjøp er å kjøpe en bolig i randsonen, er hun klar.

– Det er bedre å komme seg inn i boligmarkedet og heller kjøpe seg opp på sikt. I randsonene får du også mer for pengene. Det er flere som i tillegg velger å leie ut et rom og får en ganske god økonomi ut av det.

Read Entire Article