Dropper havvind på Utsira Nord: – Viktig at det ikke kommer flere forsinkelser

4 months ago 28


Flere aktører styrer unna den kommende konkurransen om flytende havvind utenfor Vestlandet. – Synd, sier bransjeorganisasjon.

Dette bildet er fra det flytende havvindanlegget Hywind Tampen, som forsyner feltene Gullfaks og Snorre med kraft. Regjeringen har planer om å utlyse nye områder for større anlegg for flytende havvind utenfor Vestlandet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Regjeringen hadde store planer om å bygge ut flytende havvind i området Utsira Nord utenfor Vestlandet.

Men det har vært krangel om støttenivået og hvor mye havvind som skal bygges ut. Nå sier flere aktører at de ikke kommer til å delta i konkurransen.

Arvid Nesse er leder for bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind. Foto: Norwegian Offshore Wind

– Det er jo synd at så mange store og seriøse aktører trekker seg. Men de gjør sine strategiske vurderinger, sier Arvid Nesse, som leder bransjeorganisasjonen Norwegian Offshore Wind, til E24.

Sist ut til å droppe Utsira Nord er Blåvinge-konsortiet, som inkluderer Fred. Olsen Seawind og Hafslund.

Fra før har også Shell, Eviny og Lyse droppet flytende havvind på Utsira Nord, ifølge nisjenettstedet Energiwatch.

Les på E24+

Oppkjøpstoppenes inntektsfest: 98 personer tjente mer enn tre millioner i 2023

Også Aker-selskapet Mainstream Renewable Power har droppet å delta i konkurransen, ifølge DN.

– Fortsatt ganske bra aktørbilde

Det er imidlertid fortsatt en rekke aktører som kan tenkes å være med i konkurransen om å få bygge ut flytende havvind i området Utsira Nord.

– Så langt jeg vet nå er det fortsatt ganske bra aktørbilde for Utsira Nord. Det som er viktig er at det ikke kommer flere forsinkelser, men at man får en utlysning på nyåret, sier Nesse.

– Vi ser fra Sørlige Nordsjø 2 at du kan få god konkurranse selv om antallet aktører er begrenset, sier han.

Les også

NVE: Havvind kan ha alvorlige konsekvenser for fugl

Ventyr vant i år Norges første havvindkonkurranse. Selskapet eies av japanske Jera og Ingka Group som driver mange Ikea-butikker, og skal bygge ut 1.500 megawatt bunnfast havvind sør i Nordsjøen, nær sjøgrensen til Danmark.

Bransjedirektør for havvind Jon Evang i Fornybar Norge. Foto: Hovland, Kjetil Malkenes

– Krevende fase

Bransjedirektør for havvind Jon Evang i Fornybar Norge håper på forutsigbarhet i den videre prosessen.

– Havvind er inn i en generelt krevende fase. Norsk flytende havvind er i tillegg et teknologiprosjekt og nybrottsarbeid med ytterligere risiko. Så det at ikke alle de 13 konsortiene som har meldt sin interesse er med videre, er ikke overraskende, sier Evang.

– Men det er uheldig for norsk havvindsatsing at selskaper og konsortier trekker seg. Vi trenger aktørmangfold og skarp konkurranse om å bygge de beste og mest kostnadseffektive prosjektene, sier han.

– Er det bedre vilkår andre steder som fører til at noen trekker seg?

– Selskapene kan svare i detalj på det. Men generelt skyldes dette kanskje en kombinasjon av at rammene er krevende for å få realisert prosjektene, og at det ikke har vært en forutsigbar pipeline av prosjekter, sier han.

– Det har ikke blitt tildelt mer enn ett prosjekt i Norge så langt, og da står en rekke konsortier igjen uten prosjekter selv om de har lagt ned mye arbeid. Regjeringen og Stortinget må klare å lage en robust plattform for videre satsing på norsk havvind, og skape forutsigbarhet for bransjen, sier Evang.

Forsinket prosess

– Regjeringen har lagt på bordet 35 milliarder i støtte til Utsira Nord. Er det for lite?

– Det har jeg ikke forutsetning for å si noe om, vi sitter ikke på kalkylene. Men dette vil vise seg når man kommer i gang, sier Nesse.

Både Storbritannia og Frankrike har gjort tilgjengelig områder for flytende havvind. Den norske regjeringen hadde opprinnelig planer om å utlyse områder for bunnfast og flytende havvind i 2023, men tildelingene til flytende havvind har latt vente på seg.

– Er Norge havnet bakpå?

– Det første store prosjektet innen flytende havvind ser ut til å komme i Skottland, Green Volt fra norske Vårgrønn. Erfaringen fra bunnfast havvind er at de som kom først i gang, er dem som fortsatt dominerer, sier Nesse.

– Vi mener det er viktig for Norge å ha en langsiktig ambisjon om å bygge en industri innen havvind, også fordi olje- og gassaktiviteten vil nå sin topp innen et par år.

Les også

Frykter konflikter rundt havvind: – Klart det er risiko

Onsdag sendte regjeringen på høring en strategisk konsekvensutredning av områdene som Utsira Nord er en del av.

NVE har anbefalt noe økt kapasitet i området Vestavind F og at det utlyses ett nytt prosjektområde i Sørvest F, men vil ikke åpne området Vestavind B for havvind. Direktoratet har etterlyst mer kunnskap om blant annet konsekvensene for fuglelivet.

– Kan ikke gi en blankofullmakt

Regjeringen har planlagt å gi 35 milliarder i støtte til flytende havvind i Utsira Nord-området, men prosjektet har blitt mindre enn opprinnelig planlagt.

Høyre har sagt at de ønsker mer informasjon før de vil støtte planene.

– Høyre kan ikke gi en blankofullmakt på 35 milliarder kroner basert på noen få sider i statsbudsjettet, uten å få vite hvor mye havvind det vil gi eller hvordan støtten skal gis, sa Mathilde Tybring-Gjedde (H) til E24 nylig.

Mathilde Tybring-Gjedde (H) har etterlyst mer informasjon om hvor mye flytende havvind staten får for statsstøtte på inntil 35 milliarder kroner, som regjeringen har bedt Stortinget om fullmakt til å gi. Foto: Javad Parsa / NTB

Energiminister Terje Aasland (Ap) tror at Norge potensielt kan få bygget ut 500 megawatt flytende havvind for de 35 milliardene i støtte i første fase. Det er bare en tredjedel av det regjeringen opprinnelig ville bygge ut i Utsira Nord-området.

– Jeg tror det er riktig å realitetsorientere oss. Vi har stø kurs, og gjør det på en måte som gjør at vi kan få folkelig oppslutning, sa Aasland til E24 nylig.

– Får man nok igjen for disse 35 milliardene?

– Ja, jeg vil si det. 500 MW havvind vil dempe noe av presset på naturen på land. Men det aller viktigste er kanskje å bygge erfaringer. Dette vil gi oss mer strøm, muligheter for klimakutt, og viktigst av alt, det vil sikre en hjemmearena for å teste flytende havvind i stor skala, sa statsråden.

Håper på flere demoprosjekter

Kostnadene har økt innen havvind de siste årene. Nesse mener det er er viktig at myndighetene og bransjen spiller på lag for å håndtere utviklingen.

– Det er også viktig at Enova får i gang flere demoprosjekter, så man kan lære. Det er en ny utlysning ute nå, etter at Goliatvind ble tildelt penger i første runde. Slike prosjekter er viktige for å komme i gang og for å få læring.

GoliatVind har fått to milliarder kroner fra Enova, og skal bygge ut et flytende havvindprosjekt nær Goliat-feltet i Barentshavet.

Les også

Enova gir 2 mrd. til flytende havvind

Read Entire Article