Magnus Carlsen tok fem av seks mulige poeng på åpningsdagen av Grand Slam-turneringen i freestylesjakk i Paris. 34-åringen hevdet samtidig å ha et blytungt hode.
Mandag 7. april kl. 19:03Carlsen møtte den indiske kvartetten Santosh Gujrathi Vidit, Arjun Eregaisi, Gukesh Dommaraju og Rameshbabu Praggnanandhaa samt Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura i de seks rundene mandag.
I fem av seks partier stakk den norske stjernen av med seieren.
– Scoren er jo kjempebra, men spillet er litt påvirket av at jeg er blytung i hodet. Men jeg skal ikke klage, oppsummerte Carlsen til TV 2 etter parti nummer fem.
Tidligere på dagen hadde nordmannen også gitt klart uttrykk for at lufta i spillelokalet var svært tung.
– Skandaløst trekk
Carlsen innledet dagen med hvite brikker mot Santosh Gujrathi Vidit. Inderen gjorde underveis et svakt trekk og fikk tårnet sitt fanget i sluttspillet. Etter 116 trekk var duellen over.
I parti nummer to mot Arjun Eregaisi var det Carlsen som gjorde en kjempebom.
– Det er et skandaløst trekk av Magnus, og enda verre enn Vidit sitt i forrige parti, konstaterte TV 2-ekspert Jon Ludvig Hammer om det 10. trekket.
Tabbetrekket gjorde at Carlsen mistet en løper, og datamaskinene viste en enorm fordel for Eregaisi. Etter 29. trekk ga nordmannen opp.
I runde nummer tre avgjorde Carlsen partiet mot Fabiano Caruana etter 41 trekk. Deretter fortsatte den norske stjernen å rade opp seirer.
Gukesh D, Hikaru Nakamura og Rameshbabu Praggnanandhaa ble beseiret på relativt kontrollert vis.
I partiet mot Gukesh kom inderen på oppsiktsvekkende vis kraftig på hæla i stillingen etter kun to trekk. Dermed endte åpningsdagen svært solid for Carlsen.
Slik spilles turneringen
Samtlige deltakere skal møte hverandre i løpet av de to første innledende dagene av Grand Slam-turneringen i Paris. Deretter går de åtte beste videre til kvartfinalene.
Carlsen startet i fjor sommer selskapet bak Freestyle Chess sammen med den tyske milliardæren Jan Henric Buettner. Det nye turneringskonseptet har bidratt til en konflikt med Det internasjonale sjakkforbundet (Fide).
I freestylevarianten av sjakk, også kjent som fischersjakk, starter ikke brikkene på sine normale felter på brettet. Offisersbrikkenes plassering avgjøres ved en trekning rett før partiet, og alt av kjent åpningsteori må legges bort.
Det skal spilles i alt fem turneringer i løpet av 2025.