To britiske isklatrere ble fredag ettermiddag tatt av et snøskred på Gaustatoppen.
Én mistet livet, og den andre ble fløyet til sykehus etter å ha blitt hentet ut av redningsmannskaper etter over et døgn.
Nå forteller aksjonsleder Mats Volland Finnekås i Røde Kors om den dramatiske aksjonen – og kampen mot klokken.
– Vi reiser til stedet med full skredpakning og med alt av tilgjengelig mannskap. Det blir klart at isklatrerne er tatt av et snøskred i en foss, som er relativt vanskelig å komme til, forteller han.
– Vi så jo på værmeldingen at det kom til å bli en utfordrende aksjon og vi er godt kjent i området.
De kaller derfor ut mannskap fra fjellvante hjelpekorps i området, norske redningshunder og fra norske alpine redningsgrupper.
Til sammen 40 personer fra ulike redningsorganisasjoner deltok, deriblant 20 fra Røde Kors.
Det som blir stilt i stand på Gaustatoppen er en omfattende bakkeoperasjon.
– Utrolig utfordrende
Et redningshelikopter var på vei, men kort tid etter kom beskjeden om at det måtte lande et stykke unna på grunn av for dårlig vær.
Forholdene var rett og slett så krevende at det ikke kunne bli benyttet luftressurser.
Dermed måtte redningsmannskapene ty til truger, bein, ski og snøscooter
Og i fjellet møter de ordentlig ruskete forhold:
– Værmessig var det utrolig utfordrende. Det var et stort område med mildvær og regnvær helt opp i 1000 meters høyde. Gradestokken var mellom 0 og 4–5 varmegrader gjennom hele natten, og det var sterk vind i området i tillegg, forteller Volland Finnekås.
Dermed ble de regntunge plussgradene fort til effektive kuldegrader. Volland Finnekås beskriver hvordan regnet og vinden førte til at utstyr ble islagt:
– Tauutstyr og retningsutstyr som skulle brukes i oppdraget, ble islagt. Sånn at det måtte tines eller få slått av isen før vi kunne bruke det igjen.
Vinden gjorde det til tider vanskelig å holde seg på beina. I tillegg ble sikten hemmet av tåke og mørket.
Ekstrem påkjenning
Gjennom natten jobbet redningsmannskapene intenst for å nå fram til isklatrerne. Etter det Volland Finnekås beskriver som et «enormt arbeid» ble en scootertrasé etablert opp til toppen av fossen der klatrerne befant seg.
– Men det er ikke for hvem som helst å kjøre snøscooter i det området her heller. Det er bratt og vanskelig.
Til slutt kommer de seg frem til fossen hvor isklatrerne befinner seg. Der rigges det klart til å kunne heise klatrerne både opp og ned fossen.
– Da skjønner vi at det vil ta tid å få pasienten enten opp eller ned på grunn av de krevende forholdene i veggen der. Det er bratt og ufremkommelig, tåkete, regn- og vindfullt.
– Vi vet jo aldri hvor lenge vi kommer til å bli ute, så alle mannskapene våre er satt opp til å kunne være ute i 24 timer. Men selvfølgelig, dette er jo en ekstrem påkjenning for alle som er ute et helt døgn og holder seg oppegående så lenge, understreker han.
Mannskapene ble underveis rotert for å få i seg mat og varme, men var ute i felten etter en pause.
Volland Finnekås forteller at han har vært med på mange redningsaksjoner, men beskriver redningsaksjonen på Gaustatoppen som en av de mest krevende.
– Det var både psykologisk og fysisk krevende. Dette trumfer inn i toppsjiktet av tøffe og ekstreme oppdrag som vi har utført. Helt klart, sier han.
Reddet én klatrer
Etter rundt et døgns intens innsats lyktes redningsmannskapene med å redde en av de to isklatrerne. Den andre mistet livet, og er enn så lenge ikke hentet ned.
– Det er jo en veldig givende følelse at vi etter en sånn aksjon har fått ut én av de to oppi veggen der. Men selvfølgelig, det er jo et bilde her med at det ligger igjen én person som ikke har vært mulig å redde, sier Volland Finnekås.
Han understreker at beslutningen om å avslutte redningsforsøket for den omkomne ble tatt av politiet, basert på de ekstreme forholdene og hensynet til redningsmannskapenes sikkerhet.
Volland Finnekås oppfordrer folk til å følge fjellvettreglene og å være oppmerksomme på værmeldinger og varsler før de legger ut på krevende turer:
– Det er viktig å følge nøye med på værmelding og varsler fra meteorologene og instanser som varsom.no.