– Vi måtte gjøre noe. Vi kan ikke sitte stille lenger. Vi må stå opp for yrket vårt og vise gravide at det er trygt å bruke doula, sier doula Camilla Rye.
Sammen med kollega Trude Mokkelbost Laukli lanserte hun fredag «Trygg doula» – en faglig plattform med mål om å samle doulaer som jobber ansvarlig og kunnskapsbasert, og for å synliggjøre doulaens mandat.
Det er en direkte konsekvens av de siste ukenes debatt om fødselsomsorgen, der også doulaenes rolle er belyst.
Camilla Rye
– Det som har kommet frem i det siste har ingenting med doulaomsorg å gjøre, sier Rye.
– Hva er doulaens mandat?
– Det er å gi emosjonell, praktisk og informativ støtte til kvinner gjennom svangerskap, fødsel og barseltid. Vi får et tillitsforhold til kvinnene og gir en kontinuitet, som gir det vi kaller doulaeffekten. Det er evidensbasert omsorg som kan gi positive utfall for fødselsforløpet, og ikke minst for den subjektive opplevelsen av en fødsel.
Anmeldt doula avviser lovbrudd
Doulaenes rolle har vært aktualisert i den pågående debatten om norsk fødselsomsorg fordi en doula nylig er politianmeldt for å ha forsømmet hjelpeplikten i en fødsel.
I tillegg er flere tidligere varsler fra helsepersonell om den samme doulaens virke omtalt.
Overordnet har det reist spørsmål om blant annet hvilken kontroll som føres med doulaer, hvordan de markedsfører seg og hvordan de skal få lov til å operere.
Den politianmeldte doulaen har selv avvist å ha begått lovbrudd og via sin advokat gjentatt at hun ikke driver med medisinsk oppfølging eller har noe ønske om å debattere yrket.
Hennes advokat, Åse Schei, ønsker ikke å kommentere denne saken.
– Savnet en plattform
–- Vi ønsker også et faglig forsvarlig og verdibasert fellesskap. At én person får så stort fokus nå, gir et feilaktig bilde av hva vår virksomhet handler om for de aller, aller fleste. Vi er profesjonelle, og jeg rystes når jeg leser beskrivelsene av vedkommendes virksomhet. Det er så langt unna hvordan både jeg og de jeg håper og tror vil tilknyttes «Trygg Doula» opererer, sier Rye.
– Det finnes allerede en doulaforening. Kunne ikke den vært denne plattformen dere nå lager?
– Den kunne det, men det har vært et ønske fra flere, også blant annet jordmorforeningen, om at foreningen skal ta tydelig avstand fra doulaers deltagelse på frifødsel. Men det gjør den ikke. Det er problematisk, fordi det kan gi et galt inntrykk av faglig forsvarlighet rundt doulaers virke. Uforsvarlighet påvirker i ytterste konsekvens liv og helse, sier Rye.
– Det handler om liv og død, man kan ikke la være å ta tydelig avstand
Norsk doulaforening er forelagt det som kommer fram i denne artikkelen. De skriver at de ikke kan endre sine retningslinjer utenom årsmøte eller ekstraordinære møte.
– Saken har vært tema på nylige møter og kommer til å tas opp igjen på vårt kommende årsmøte den 23. april. Dersom flertallet av våre medlemmer ønsker det, vil våre retningslinjer eventuelt endres, skriver styremedlem Maren Hegna i en e-post.
VG forklarer
Doulaer
Hva gjør en doula?Doula er en som gir støtte til en kvinne og hennes partner gjennom graviditet, fødsel og barseltid. De er ikke selv helsepersonell, men jobber i hovedsak side om side med dem og blir i de fleste tilfeller ansett som en ressurs.
Hva slags fødsler kan en doula være med på?Doulaer kan være med som støtte i både sykehusfødsler, på fødestue og hjemmefødsler – og alle type fødsler, enten de er helt naturlige, med medisinsk smertelindring eller keisersnitt.
Har doula medisinsk kompetanse?En doula er ikke helsepersonell, har ikke medisinsk ansvar og skal ikke erstatte medisinsk personale.
En doula er for øvrig ingen beskyttet tittel, men det er vanlig at doulaer har kurs/utdanning i dette.
VG kjenner til svært få doulaer som sier ja til å gjøre dette.
Finnes det regler for dette?Norsk doulaforening mener at den enkelte doula selv må vurdere om hun skal støtte en kvinne som vil føde uten kvalifisert helsehjelp. De anbefaler ikke slike fødsler, men har ikke retningslinjer som tar tydelig avstand fra dem.
Det er i all hovedsak fordi en doula nylig er anmeldt for å ha forsømmet hjelpeplikten etter en fødsel, og den samme doulaen tidligere har blitt varslet om av helsepersonell på grunn av sitt virke og sin opptreden.
Dette har igjen reist overordnede spørsmål om i hvilken grad doulavirksomhet trenger å bli ført kontroll med – og lovligheten av både markedsføring av slik virksomhet og å yte fødselshjelp når man ikke har autorisasjon og det heller ikke er helsehjelp til stede.
På siden skal gravide kunne finne en trygg doula som forplikter seg til et sett faglige og etiske retningslinjer:
Doulaen må ha gjennomført en relevant utdanning, og virket skal drives i tråd med nasjonale anbefalinger innen fødselsomsorgen, som at kun helsepersonell har medisinsk ansvar i fødsel og ikke kan påtas av noen andre uten autorisasjon.
Med på laget har de Gry Aksnes som faglig rådgiver. Hun grunnla Doulaskolen i Oslo og Bergen.
– Vi har allerede fått veldig mange tilbakemeldinger fra doulaer som er glade for tiltaket. Det kan nok ha å gjøre med at mange doulaer har savnet en plattform der de kan føle seg hjemme, sier initiativtager Rye.
Rye har selv aldri vært medlem i den allerede eksisterende Norsk doulaforening.
Hennes kollega Mokkelbost Laukli meldte seg nylig ut fordi den ikke tar avstand fra frifødselmiljøet, som hun mener kan bidra til å øke skepsis til doula-yrket fra blant annet jordmødre og fødselsleger.
– Ulike meninger
I februar sa styreleder i Norsk doulaforening, Kristina Moe-Hellman, dette til VG:
Kristina Moe-Hellman
– Blant våre medlemmer og i styret er det ulike meninger om doulaer som påtar seg fødsler uten autorisert helsepersonell. Uten at vi har konkret statistikk ser det ut til at et stort flertall både blant medlemmer og i styret ikke selv tar på seg slike fødsler, sa Moe-Hellman.