Dødt løp

5 hours ago 6


Fire måneder før valget er det helt jevnt mellom høyre- og venstresiden. Det blir fort KrF som avgjør det hele.

 Ole Berg-Rusten / NTB Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tirsdag 13. mai kl. 19:01

Det er alltid idiotisk å spå hvem som vinner valget. Særlig lang tid i forveien. Men Støre-regjeringen var så upopulær. Selv langt inni regjeringen har folk tenkt at det ble med de disse fire årene i denne omgang.

Det interessante var ikke om Støre kunne bli sittende, men om Listhaug kunne skyve Solberg ned fra tronen.

Men hei hvor det går! Nå er alt åpent.

Det ble en helt ny dynamikk i norsk politikk etter at Senterpartiet forlot regjeringen. Ap knabber mange velgere fra høyresiden nå.

 Gisle Oddstad / VGLenge var det åpenbart at Erna Solberg skulle komme tilbake som statsminister. Men Høyre sliter på målingene og får bare 18,6 prosent på dagens partibarometer. Foto: Gisle Oddstad / VG

Til tross for at Ap ligger veldig nær 30 prosent på dagens partibarometer (Respons for VG/Aftenposten/BT), får høyresiden flertallet på Stortinget. Et gigantisk Ap betyr ikke nødvendigvis valgseier. Sp sender sine velgere alle veier, men særlig til Frp.

I praksis er det fryktelig jevnt, før valgkampen har kommet helt i gang.

Det som særlig får pilen til å svinge mellom høyre- og venstresiden fra uke til uke, er hvilke partier som kommer over sperregrensen på fire prosent, og som med det får en drøss med ekstra stortingsrepresentanter.

For det som betyr mest inn mot valget er ikke bare hvordan Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller Sylvi Listhaug gjør det i debattene. Ja, hvor store de partiene blir, påvirker selvsagt hvordan den politiske retningen blir.

Er Frp det største partiet på høyresiden, som på dagens måling, blir det et tungt innslag av deres politikk fremover – i alt fra skole til klimapolitikk.

 Emilie Rydning / VGDet er denne mannen som gjelder nå. Skal høyresiden vinne valget, må KrF over sperregrensen. Foto: Emilie Rydning / VG

Men – det som fort avgjør hvem som får regjeringsmakten, er et annet spørsmål: Klarer KrF å få mer enn fire prosents oppslutning?

Ved sist valg gjorde det de ikke, og i dag er KrFs stortingsgruppe en liten trio.

Siden den gang har det vært strevsomme år for partiet. Mer eller mindre motvillig ble Dag Inge Ulstein partileder, etter at Olaug Bollestad gikk av på grunn av interne problemer.

Den ferske partilederen skal ikke bare redde sitt eget parti, det kan bli opp til han å sikre høyresiden valgseier.

Siden landsmøtet i Bergen i april, har KrF møtt massiv motstand for vedtaket om at skolene kun skal kunne flagge med norske og samiske flagg. Politikere fra partiene KrF skal samarbeidet med fremover har ikke spart på kruttet. «KrF bidrar til å skitne til regnbueflagget», skrev Høyres Tina Bru i VG.

Men motstand er ingen ulempe i valg. Alle har fått med seg hva KrF mener om prideflagg på skolen. De skal dessuten mobilisere sine egne kjernevelgere, ikke begeistre folk som aldri ville stemt på dem uansett.

På dagens måling ligger KrF på 4,3 prosent. Det kan være et blaff, eller starten på en opptur.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article