Veterinærinstituttet ser en positiv utvikling, men understreker at det er for tidlig å konkludere at trenden har snudd.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- I 2024 døde 57,8 millioner fisk i sjøfasen, en forbedring fra nær 63 millioner året før.
- Veterinærinstituttet sier det er for tidlig å si om dette markerer en ny trend.
- Regjeringen ønsker å redusere dødeligheten til fem prosent, men hvordan er uklart i påvente av stortingsmeldingen om oppdrett.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
I løpet av 2024 døde 57,8 millioner oppdrettslaks i sjøfasensjøfasenDen delen av oppdrettslaksens livssyklus når fisken lever i sjøen etter å ha blitt flyttet fra ferskvann langs kysten i Norge. Det kommer frem i foreløpige beregninger fra Veterinærinstituttet, basert på informasjon fra oppdretterne.
Det er en betydelig bedring fra året før, da nær 63 millioner fisk måtte bøte med livet før slakting.
– Tallene viser at den oppgangen vi har hatt i dødelighet de siste årene heldigvis ikke fortsatte i 2024, sier avdelingsdirektør for fiskehelse og fiskevelferd ved Veterinærinstituttet, Ingunn Sommerset.
Ingunn Sommerset
Avdelingsdirektør ved Veterinærinstituttet
Totalt gir det en dødelighet på 15,4 prosent i sjøfasen. Det inkluderer ikke fiskens levetid på rundt 8–15 måneder før den settes ut i sjøen. Det er rundt det samme nivået som i 2021.
– Om dette er starten på en ny trend, er for tidlig å si, men vi ser at mange oppdrettere jobber målrettet med ulike strategier for å få ned dødeligheten, sier Sommerset.
Les på E24+
DNB-forvalter tar Trump-grep: – Dette er mer enn trusler
Best i vest
Størst nedgang i dødeligheten var det i produksjonsområdet Ryfylke, som har gått fra 22,4 prosent i 2023 til 12,2 prosent i 2024. Området Karmøy til Sotra gjorde det også mye bedre, med en nedgang på 8,2 prosentpoeng til 17,5 prosent (se tabell nederst).
Dødeligheten var høyest i Nordmøre og Sør-Trøndelag på 22,4 prosent, opp fra 16,3 prosent i 2023.
Produksjonsområdene i Nord-Norge har stort sett litt nedgang, noen viser også oppgang, men da fra relativt lave nivåer.
I 2023 var det laksesykdommer og skader ved avlusningsoperasjoner, samt perlesnormaneter, som dominerte.
Hva som ligger bak de nye dødelighetstallene, kommer Veterinærinstituttet tilbake til ved lansering av den årlige fiskehelserapporten 11. mars.
Fortsatt ikke nær målet
Det rekordhøye dødelighetsnivået i 2023, kombinert med skrekkbilder av syk og død oppdrettsfisk, har økt fokuset på dyrevelferden i næringen.
I regjeringens stortingsmeldingstortingsmeldingEn rapport fra den norske regjeringen til Stortinget som beskriver politikk og tiltak innen et bestemt område. om dyrevelferd, som kom rett før jul, er målsettingen å få dødeligheten ned mot fem prosent.
Det er fortsatt langt ned dit, men regjeringen har sagt det skal komme konkrete incentiver for bedring i fiskevelferden i en stortingsmelding om oppdrettsnæringen senere i år.
Les også
Tusenvis av syke laks på frifot: – Må bli siste spiker i kista
Les også
Ministeren om laksedød: – Systemet fungerer ikke optimalt
Les også