Gründere og familieeide selskaper landet rundt opplever ikke å bli tatt på alvor, ifølge DNB-topp. Han mener vi raskt må lære av Sverige.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- DNB-direktør Rasmus Figenschou advarer om at norske gründere og bedriftseiere ikke blir tatt på alvor og vurderer å flytte utenlands på grunn av uforutsigbarhet.
- Han peker på at Norge bør lære av Sveriges erfaringer med kapitalflukt for å unngå lignende problemer.
- Sverige har reformert for å beholde kapitalen ved å fjerne skatter som formuesskatt og arveavgift, og skapte insentiver for å starte selskaper i Sverige.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
– Norge kjenner i dag ikke på en krise fordi vi kan løse de fleste problemer som er ubehagelige å løse med en nesten utømmelig kapitalkilde, sier DNB-direktør Rasmus Figenschou til E24.
Han viser til at Oljefondet, som har vokst til hele 20.000 milliarder kroner, er gjenstand for stadige inndekninger i statsbudsjettet, noe som hemmer nødvendige vekstreformer.
Les på E24+
Forvalter: Dette blir utbyttevinnere i 2025
– Allerede her
Samtidig bidrar utbytteskatt og formuesskatt til at bedriftseiere og gründere, vurderer å flytte fra landet (se faktaboks). Det gjør DNB-toppen bekymret for fremtidens sysselsetting og verdiskapning.
– I min jobb møter jeg mye lokalt næringsliv. Der opplever jeg, for mange, at krisen er her allerede. Det fremføres tydelig av gründere og familieeide bedrifter rundt om i hele landet, sier Figenschou.
Les også
E24-kommentar: Skattedebatten vil stramme seg til
Aktuelt
Debatten om en fallende norsk produktivitetsvekst og bekymringer for at Oljefondet har blitt en sovepute, preger igjen nyhetsbildet.
Ikke minst har det fått fornyet aktualitet av Martin Bech Holtes bok «Landet som ble for rikt», som kom ut tidligere denne måneden.
Boken uttrykker blant annet en bekymring for at kapital, gründere og bedriftseiere ser seg nødt til å flytte fra landet for at ikke skattetrykket skal utarme virksomhetene (se faktaboks).
Les også
E24-kommentar: Landet som så gjerne ville omstille seg
– Eneste alternativ
Det samme hører Figenschou i møte med lokale bedrifter.
– Det er en felles tone at de ikke blir trodd av myndighetene når de forteller om sin virkelighet. Til slutt blir det eneste alternativet å flytte fra Norge for at selskapet skal forbli levedyktig og ha mulighet for vekst, sier DNB-toppen, og legger til;
– Vi vet at norsk økonomi må omstilles og ha flere bein å stå på. Da må vi også hegne om de som prøver å bidra til det.
– Truet
Det var også budskapet til laksegründer og mangemilliardær Gustav Witzøe, og to andre gründere, i et felles innlegg i E24 like før jul i fjor.
– Entreprenør- og gründerskap har en dyp forankring i norsk tradisjon. Dessverre er dette en tradisjon som nå er truet, skrev Witzøe.
De mener at dagens politiske kurs ikke er bærekraftig, men nedbyggende, og de som vil bli hardest rammet er generasjonene som kommer senere.
– Har tatt tøffe grep
Figenschou mener vi kan lære av Sverige.
I stedet er Norge i ferd med å gjenta fellen som drev store svenske industrigründere til utlandet på 1970-tallet, som Rausing-familien, som står bak forpakningskonsernet Tetra-Pak (se faktaboks).
Les på E24+
E24-kommentar: Gründerbrølet mot exitskatten
Historien holdt også på å gjenta seg på begynnelsen av 2000-tallet, da svenske teknologigründere sto klar med kofferten, før svenske myndigheter kom på banen med et skatteregime som gjorde det noe bedre å bli. Enn så lenge (se faktaboks).
– Sverige har vært igjennom flere kriser og perioder med kapitalflukt som har vært avgjørende for den nødvendige omstillingen av økonomien. De har tatt tøffe grep rundt offentlige utgifter, endret rammebetingelser og skapt incentiver for vekst og verdiskapning fra næringslivet, sier Figenschou.
Les også
Mener talenter og kapital presses ut: – Det er ikke bra, uansett hvor man er politisk
– Ødeleggende
Han støttes av Jan Olof Jacke, leder for Sveriges største arbeidsgiverorganisasjon, Svenskt Näringsliv, eller Sveriges «NHO».
– Kapitalutvandringen fra Sverige var ødeleggende, og det er trist å se lignende tendenser i vårt naboland. Det er vanskelig å se hvordan det kan være en gunstig strategi å tvinge ut de mest suksessrike, sier Jacke til E24.
Han mener det også glemmes at kapitalen som flytter har en sterk hjemmefavorisering (home bias), som også forsvinner.
– De fleste har flyttet tilbake til Sverige, og det er gjort mange skattereformer som har hjulpet, som fjerning av formuesskatt og arveavgift. Det har gjort det lettere for kapital å bli i Sverige, sier Jacke.
– Var svært viktig
Han er også klar på at reformene ikke har skjedd over natten.
– For oss var det nok svært viktig å ha den krisen som vi hadde på begynnelsen av 90-tallet90-talletKrisen i Sverige på begynnelsen av 1990-tallet var en alvorlig økonomisk og finansiell krise som rammet landet dypt. Den var preget av en kombinasjon av bankkrise, eiendomskrise, høy arbeidsledighet og en generell økonomisk nedgangskonjunktur. , sier næringslivstoppen.
Jacke tror også Norge må igjennom den samme opplevelsen før man tar de nødvendige grepene.
– Det er noe med dette at det er vanskelig å gjøre noe gjennomgripende uten at man har en virkelig krise.
Les også
Wallenberg mener EU taper mot USA: – Har ingen sykdomsinnsikt
– Alvorlig
– Men er det ikke en krise at kapital flytter ut?
– Jo, det er en krise, det er alvorlig, og det alvorlig fordi det både er gründere og kapital som flytter ut.
– Problem for Norge
– Hvorfor lærer man ikke av historien, og hvorfor lærer man ikke av Sverige?
– Det er vanskelig å endre på ting så lenge man generelt har det ganske bra. Når det blir smertefullt, blir det en større drivkraft til å forandre seg. Det er nok menneskelig, sier Jacke, og fortsetter;
– Jeg tror det er et problem for Norge over tid. Dere starter med bedre forutsetninger enn nesten noe annet land i verden. Men noen av disse forutsetningene er jo ikke evige.
Les også
Storebrand flagger ut alle norske fond til Sverige
– Krisen som ikke kommer
Han tror heller ikke at den store krisen inntreffer for Norge med det første.
Det vil si, med mindre oljeprisen faller under 22 dollar fatet eller det plutselig dukker opp store mengder naturgass et annet sted i verden.
– Den store utfordringen for Norge, tror jeg, er å drive igjennom riktige vekstreformer i tider med fremgang. Krisen som ikke kommer, sier Jacke, og fortsetter;
– Dét er kjerneproblemet.
DNB avholder årets «DNB-konferanse» for selskapets bedriftskunder og andre inviterte i Operaen i Oslo torsdag ettermiddag. Temaet er blant annet omstilling og hvordan Norge kan og må bli et av verdens beste land å skape og investere i.
E24 er til stede og kommer tilbake med mer.
Les også
Vil skape klynge rundt Oljefondet: – Oslo kan bli mye større
Les på E24+
Går det denne gangen?
Les også
NHO-sjefen slår skattealarm: Norge på skattetoppen i OECD
Les også
«Brainfreeze» i skattepolitikken
Les også