- Smarte, målrettede forbedringer før boligsalg kan gi betydelig verdiøkning og trenger ikke koste mer enn en ny mobiltelefon.
- Et ektepar i Oslo investerte 35.000 kroner i maling og styling, solgte for 620.000 kroner over prisantydning.
- God forberedelse og riktig fargevalg som varme jordtoner kan tiltrekke flere kjøpere.
- Viktigheten av tid brukt på detaljer og bilder fremheves for oppnåelse av makspris.
Ifølge ekspertene er det enkle, målrettede forbedringer som gir størst effekt før et boligsalg. Mange av dem koster mindre enn en ny mobil – men kan utløse budrunder som øker prisen med flere hundre tusen.
– Det er ikke nødvendigvis den peneste eller dyreste boligen som går høyest. Det er den som føles mest riktig for flest. Den som får flest folk til å tenke «her kan jeg bo», sier eiendomsmegler Kjetil Ustad, salgsleder i Eie Valkyrien.
Etter over 500 boligsalg i Oslo-området har han sett både briljante og brutale salgsprosesser. Skal du gjøre en kule i boligmarkedet, er det dermed et ess i ermet å spisse på følelser.
– Folk kjøper ikke fakta. De kjøper følelser, sier Ustad bastant.
35.000 kroner ga 620.000 ekstra
Ustad trekker frem en fersk episiode som eksempel på hvor stor forskjell små grep kan gjøre:
Et ektepar hadde arvet en eldre leilighet på Majorstuen i Oslo. Den hadde vært leid ut i flere år, og bar preg av både tid og slitasje. Planen deres var å legge den ut til salgs «som den er».
– De sa: «Kjøperne pusser vel opp uansett, gjør de ikke?» Og ja, noen gjør det. Men da betaler de også en pris som gjenspeiler det. Hvis boligen fremstår som et oppussingsobjekt, blir den også vurdert som det, sier han.
Noen oppussingsobjekter går langt over takst, men det er sjeldent og noe man ikke kan ta som en selvfølge. Man oppnår stort sett ikke optimal salgssum av boligen hvis den fremstår som mye etterarbeid.
Ekteparet valgte heller å legge inn rundt 35.000 kroner i maling, planter og lett styling. Resultatet ble at leiligheten solgte for 620.000 kroner over prisantydning.
– Det var én ekstra budgiver som utgjorde forskjellen. Én person som sa «her kan vi flytte rett inn». Og det var alt som skulle til, sier Ustad.
God tid gir høyere pris
Rikard Sandström er enig. Han var eiendomsmegler i 12 år før han startet Meglertorget – en uavhengig tjeneste som hjelper boligselgere å sammenligne meglere. Både Ustad og Sandström trekker frem én fellesnevner for de beste salgene: tid.
– De salgene hvor vi har tid til å forberede oss, hvor vi får jobbet med strategien, bildene, visningen og de små detaljene – det er de salgene hvor vi virkelig får makspris, sier Ustad.
Sandström understreker at det ikke nødvendigvis handler om å gjøre mye – men om å gjøre det riktig.
– Du trenger ikke totalrenovere kjøkkenet eller pusse opp badet. Men du må bruke litt tid på å tenke gjennom hva som faktisk gir effekt – og hva som bare er støy.
Sandström legger til at planlegging er særlig viktig nå, i en tid hvor boligmarkedet er mer følsomt for usikkerhet.
Mye for pengene
Blant tiltakene som gir mest igjen for pengene, er maling helt i toppen.
– Det er det billigste grepet med størst visuell effekt. Det gjør noe med lyset, følelsen, atmosfæren og bildene. Det selger, sier Ustad.
Men det handler ikke om å velge favorittfargen. Her må magefølelsen vike for markedsforståelsen. Mange går for hvitt, fordi det er «trygt». Men kaldt, klinisk hvitt gjør sjelden noe godt for boligen. Det kan virke hardt og lite hjemmekoselig.
Både Ustad og Sandström anbefaler varme jordtoner og dempede, naturlige farger som beige, lys grå, dempet grønn eller terrakotta.
– Farger som «Sand», «Jord», «Grå Skifer» og «Dempet Kalk» skaper ro, varme og bred appell. Det er farger som gjør at folk ser seg selv i boligen. Og det er det du vil, sier Sandström.
Et ekstra triks er å male vegger, lister og dører i samme farge. Det gir sømløse overganger og gjør at rommet føles større og mer moderne.
– Det gir rommet en helhet og en ro som veldig få klarer å få til med kontraster og detaljer, sier Ustad.
Styling har fått et rykte som overfladisk pynting med fjær og tørket strå. Ekspertene Dine Penger har snakket med, er ikke uening. Men det betyr ikke at det er noe du skal droppe.
Gjort rett, kan det gjøre susen.
– Styling handler om å gi rommene riktig stemning og følelse – uten å overlesse dem med detaljer, sier Sandström.
Han anbefaler å fjerne så mye som mulig, og bare legge til noen få, bevisste elementer: En stor grønn plante i stua. Et linpledd over sofaen. Duftlys og såpedispenser i samme serie på badet. Og kanskje noen friske urter og sitroner på kjøkkenet. Det skal føles som et hjem – men ikke ditt. Kjøperen må føle seg hjemme, ikke som en gjest.
Det mest undervurderte tiltaket? Rydding. Fjern tepper, overflødige møbler, alt av personlige bilder og så mye av «småtingene» som mulig.
– Boligen skal ikke se fraflyttet ut, men det skal heller ikke være noen spor av hvem som bor der til bilder og visning. Det er akkurat da man åpner følelsen av «her kan vi flytte rett inn», sier Sandström.
Bilder er CVen
– Annonsen på Finn er ikke bare et visittkort. Det er butikken. Det er her folk stopper – eller scroller videre, sier Richard Sandström.
Han mener mange undervurderer viktigheten av gode bilder – og tar dem for tidlig.
– Ta egne bilder med mobilen før fotografen kommer. Se på dem som om du var kjøper. Da oppdager du nesten alltid ting som bør fjernes, flyttes eller forbedres.
Han anbefaler også å unngå taklys under fotografering. Bruk heller gulvlamper og bordlamper med varmt lys.
– Det gir dybde, ro og lunhet. Det er ingen tilfeldighet at interiørmagasiner aldri bruker taklys. Det er fordi det ikke selger.