«Dette må vi bare slå ned på»

2 hours ago 3


– Jeg må jo takke foreldrene som orker å fortelle sin og barnas historie. Det er viktige historier. Deres styrke som formidlere gjør oss klokere. Spesielt vi som jobber med dette i det daglige er jo opptatt av hvordan vi skal få til et bedre skolemiljø, sier kunnskapsministeren til VG.

Kari Nessa Nordtun er sjefen over alle skolesjefer, rektorer, lærere og elever i norsk skole. Men hun er også mor til tre barn.

Historien til Peder Angel, som VG har satt nytt lys på ett år etter at han tok sitt liv, gjør et uutslettelig inntrykk på statsråden.

– Jeg har møtt foreldre som er etterlatt etter en slik hendelse , der et barn har tatt livet sitt. Det er jo det verste du kan oppleve. Helt forferdelig, sier Nordtun.

– Dine ti forgjengere har siden år 2000 forsøkt å få ned omfanget på mobbing. Likevel har mobbingen blant elever bare økt. Hvorfor?

– Jeg tror svaret er sammensatt. Dette skjer jo både på- og utenfor skolen, svarer Nordtun.

– Det ser ut til at ordbruken er blitt hardere enn den var før. Mange blir utsatt for dette tøffere språket , som gjerne brukes for å vekke mest mulig oppmerksomhet og nå ut til flest mulig i sosiale medier

Statsrådene med ansvar for mobbing

Utdannings- og kunnskapsministre siden 2000:

  • Trond Giske (Ap): mars 2000 – oktober 2001.
  • Kristin Clemet (H): oktober 2001 – oktober 2005.
  • Øystein Djupedal (SV): oktober 2005 – oktober 2007.
  • Bård Vegar Solhjell (SV): oktober 2007 – oktober 2009.
  • Kristin Halvorsen (SV): oktober 2009 – oktober 2013.
  • Torbjørn Røe Isaksen (H): oktober 2013 – januar 2018.
  • Jan Tore Sanner (H): januar 2018 – januar 2020.
  • Trine Skei Grande (V): januar 2020 – mars 2020.
  • Guri Melby (V): mars 2020 – oktober 2021.
  • Tonje Brenna (Ap): oktober 2021 – oktober 2023.
  • Kari Nessa Nordtun (Ap): oktober 2023 –

Hun legger ikke skjul på at hun mener den såkalte mobbeparagrafen (9-A i Opplæringsloven), da den kom i august 2017, førte til en for sterk ubalanse mellom lærer og elev i elevenes favør.

Da ble nulltoleranse mot mobbing og andre krenkelser lovfestet. Skolene fikk en såkalt aktivitetsplikt til å gripe inn. Lovendringen bidro også til økt vektlegging av elevens stemme og subjektive oppfatning, viser en del av evalueringen av «mobbeloven».

– Det førte nok til at det ble brukt for mye ressurser på klagesaker til statsforvalterne, men uten at vi har sett noen positiv effekt på mobbetallene, sier Nordtun, som selv er gift med en lærer.

– Isteden frykter jeg at denne rettsliggjøringen har ført til at lærere kanskje ikke har turt å kalle mobbing for mobbing. Fordi de vegret seg for å sette i gang en litt voldsom og litt byråkratisk prosess.

Mobilfri og mobbefri

– Hvordan angriper du de økende mobbetallene?

– Mobbing er noe vi må få slutt på. Det aller viktigste vi kan gjøre som politikere, er å sørge for at elevene har det godt på skolen. At de opplever mestring. Og opplever de mestring, ser vi ofte at de trives. Det henger sammen.

– Og de skal ikke ha mobilen tilgjengelig i skolen?

– Det er jo ett av flere tiltak, en del av bildet. Vi har sett undersøkelser som viser at hvis de ikke har med seg mobilen på skolen, blir det mindre mobbing. Samtidig har de faglige resultatene gått opp.

Nordtun tegner et bilde av en vinn – vinn-situasjon med en mobilfri skole. Men hun innrømmer at en mobbefri skole er en minst like krevende oppgave.

I noen ungdomsmiljøer, blant annet skolemiljøet Peder Angel var en del av, beskrives en snitchekultur , der det ikke blir varslet på andre.

– Hvordan håndtere slike kulturer, skolestatsråd?

– Det må vi jo ta tak i. Det er veldig, veldig alvorlig. Og det må ryddes opp i. Vi har flinke miljøer rundt i Norge som jobber med denne problematikken. Derfor er det viktig at skoler får kompetent bistand hvis slike kulturer får utvikle seg. Det setter seg i veggene.

«Spreng deg, heng deg!»

Kari Nessa Nordtun har fått med seg at ordbruken fra unge som kan dekke seg bak en mobilskjerm, tidvis kan være brutal.

– Hva tenker du når du leser at unge mennesker blir oppfordret til å sprenge seg og henge seg?

– Det må vi bare slå ned på, rett og slett. Ungene må også minnes på at dette faktisk er straffbart. Og at sånn snakker vi ikke til folk. Jeg lurer jo av og til på om noen av dem som bruker slike ord, vet hva de egentlig betyr.

– Er statsråden handlingslammet mot mobbing etter skoletid?

– På en måte er jeg jo det. For da er det fritid. Og vi må være forsiktige med å drive med overformynderi i folks privatliv og hjem. Men kanskje foreldrene må mer på banen i den perioden, svarer Nordtun.

Hun tror det er avgjørende for gode skolemiljøer at foreldrene kjenner hverandre godt og har god dialog.

Og så mener hun sterkt at aldersgrensen på sosiale medier må overholdes av foreldrene til barna er modne nok til å håndtere det.

– Det vil være med på å redusere mobbingen. Men det vil ikke løse alt.

Tør å dusje nakne

Stemningen ble til dels amper da Nordun i desember møtte representanter for sosiale medier-gigantene Meta, Google, Snapchat og TikTok.

Budskapet fra skolestatsråden var krystallklart:

«Dette er en kamp foreldrene er dømt til å tape. Så vi må hjelpe dem. Og vi trenger at dere også tar ansvar. Og følger loven.»

Trykk på symbolet til høyre for lyd.

Nordtun har fått servert historier om jenter som har turt å begynne å dusje nakne igjen på skolen.

Frykten for å bli filmet er borte , med mobilforbudet.

– Viktig at vi ikke gir oss

Slike tegn på at noe går i riktig retning, elsker kunnskapsministre å fortelle om. Men den store suksesshistorien om regjeringen som fikk stoppet mobbingen, den får heller ikke statsråd Nordtun oppleve.

– Eller?

– Det er riktig at mange ministre fra flere partier har forsøkt å gjøre noe for å redusere mobbingen, men ikke nok. Det er likevel utrolig viktig at vi ikke gir oss, svarer hun.

– Hadde vi ikke gjort noe, hadde det kanskje sett enda verre ut. Men tallene på hvor mange elever som opplever å bli mobbet, er altfor høye.

Har du tro på at regjeringen og kunnskapsministeren klarer å redusere mobbingen i skolen?aNei, det blir mest vakre ord og tomme løfter.bJa, Nordtun har vist at hun er en handlekraftig statsråd.cUsikker. Det blir som å tippe i Lotto.

– Hvor mye skal mobbingen ned med deg som minister?

– Mitt mål er at vi skal ha så lite mobbing i skolen som overhodet er mulig. Det er det aller viktigste.

– Men du kan vel si at mobbetallene skal ned?

– Ja. Selvfølgelig skal vi det. Vi må ha nedgang. Helt klart. En betydelig nedgang. Det er kjempeviktig, sier Kari Nessa Nordtun.

– Vi kan aldri akseptere historier som de om Peder Angel, Odin og andre som blir mobbet.

Tips oss

Bilde av Frank Ertesvåg

Journalist

Journalist i VG. Jobbar mykje med oppvekst. Skriv også om politikk og historiar frå folk sitt kvardagsliv. Har tidlegare vore journalist og leiar i fleire lokalaviser.

Bilde av Therese Ridar

Journalist

Journalist i VG, og jobber spesielt med nyhetsfeature og historiefortelling. Dekker de fleste temaer, men har skrevet mye om skole, oppvekst, psykisk helse, samfunn, portrettintervjuer og sterke skjebnehistorier. Har du noe interessant å fortelle om? Ta gjerne kontakt på therese@vg.no.

Bilde av Christian Thorkildsen

Journalist

Journalist i VGs dokumentaravdeling. Lager podkaster for "Alt fortalt"-katalogen. Send meg gjerne tips på christian@vg.no

Read Entire Article