Dette er mennene som vil kjøpe seg inn i Lyn

4 hours ago 3


Kortversjonen

  • Lyn vurderer investering fra en amerikansk gruppe som også opererer i Sør-Afrika og USA.
  • Gruppen inkluderer gründere fra Ubuntu og Sporting Jax og planlegger å utvikle Lyn med fokus på unge talenter.
  • Formålet er å reetablere Lyn i Eliteserien og utnytte potensialet i norsk fotball.
  • Lyn søker investeringer etter underskudd på over 20 millioner kroner de siste tre årene.

Fredag 16. mai kom Oslo-klubben tilhørende i Obosligaen med en pressemelding om en amerikansk gruppe som så på muligheten for å investere i klubben.

Noen timer senere satt representantene fra Sporting Jax på skyggesiden på Bislett i byoppgjøret mot Skeid.

Denne gjengen kan være fremtiden til Lyn fra Oslo vest. Samtidig bygger gruppen seg opp i Sør-Afrika og på østkysten av USA.

Hvem er investorene, og hvorfor vil de inn i en klubb på nivå to i Norge?

Vi starter med det siste først.

– Sporting JAX og Ubuntu har lett gjennom europeisk fotball for muligheten for et partnerskap i flere år, skriver talsperson for gruppen Michael Jenkins til VG.

Han er en av to gründere bak fotballklubben Ubuntu på nivå tre i Sør-Afrika samtidig som han er partner for Sporting Jax fra USA.

Hva er Sporting JAX og Ubuntu?

Sporting JAX

Sporting JAX er organisasjonen som står bak fotballklubben Sporting Club Jacksonville i Florida. Herrelaget starter på nivå to i den amerikanske fotballpyramiden fra neste sesong. Kvinnesatsingen starter i USL Super League fra neste sesong. Dette er en konkurrentliga til NWSL. Klubben har stort fokus på ungdomssatsing.

Ubuntu

Et sørafrikansk fotballprosjekt med fokus på å hjelpe sørafrikanske ungdommer ut fra vanskelige kår. Herrelaget spiller på nivå tre i Sør-Afrika, stort sett basert på tenåringer. Ubuntu og Sporting Jax samarbeider og grunnleggerne av Ubuntu er partnere i Sporting JAX.

– Gjennom dette kom vi på besøk i Norge, som er vårt foretrukne marked. Etter å ha blitt introdusert for lederne i Lyn, ble det klart for oss at Lyn er en spesiell klubb, fortsetter han.

Gruppen som satt på Bislett består av en investor som har tjent stort på IT-industrien i amerikansk helsesektor, to grunnleggere av et afrikansk fotballakademi og en tidligere Brentford-manager.

De mener norsk fotball har et uforløst potensial og vil være med på den fremtidige veksten.

– Med riktig strategi og bærekraftig investeringer tror vi Lyn har potensial til å reetablere seg i Eliteserien over tid. Det norske fotballmarkedet er sterkt og har en lovende vekst. Vi tror Lyn gir en prima posisjon som den viktigste klubben vest i Oslo, skriver Michael Jenkins videre.

Tor-Kristian Karlsen har tidligere vært sportssjef i flere norske og utenlandske klubber. Han tror Lyn kan være lønnsom for utenlandske investorer.

Bilde av Tor Kristian KarlsenTor Kristian Karlsen

Tidligere fotballeder

– Klubben har en relativt liten organisasjon, moderate lønns- og driftsutgifter. I tillegg er Lyn i Oslo, og har et tradisjonstungt navn, forklarer Karlsen til VG.

Lyn, gjennom styreleder i aksjeselskapet John-Arne Grøsland, ønsker ikke å si noe mer om hvordan prosessen går, eller hvem de forhandler med.

Bilde av John-Arne GrøslandJohn-Arne Grøsland

Styreleder i Lyn 1896 AS.

Sporting Jax sier følgende om prosessen:

– Vi har hatt gode samtaler, men det er fremdeles en del arbeid som må gjøres da begge parter ønsker å være nøye for å passe på at begges visjoner passer med klubbens interesser, skriver Jenkins.

På spørsmål om hvilken rolle de ønsker som aksjeeiere skriver han følgende:

– Det er ennå ikke bestemt, men vi ser for oss å støtte og tjene det utmerkede lokale lederskapet, som fortsatt vil være ansvarlig for den daglige ledelsen av klubben.

De amerikanske investorene

Ricky Caplin

Står oppført som grunnlegger av Sporting JAX og er hovedinvestor i klubben. Er i tillegg styreleder i investeringsselskapet Caplin Ventures. Slo seg opp på IT-løsninger i helsesektoren i USA. Selskapet han startet ble i 2017 solgt for over 100 millioner dollar. Har forretningsforbindelser til neste mann på listen.

Ken Harrison

Er ikke en del av Sporting JAX, men var i Oslo som rådgiver for gruppen. Til vanlig er han administrerende direktør i Waterstones, en kristenkonservativ veldedig organisasjon som forvalter over 545 millioner dollar i eiendeler og distribuerer betydelige midler til ulike formål. Har tidligere vært kritisk mot LHBTQ+-bevegelsen i USA. Har svenske aner.

Tony Allegretti

Advokat som har hatt flere roller i og rundt Jacksonville. Han har vært involvert i flere kulturelle og samfunnsprosjekter i regionen og har hatt roller i offentlig forvaltning. Har nå tittelen «Chief Community Officer»

i Sporting JAX og skal være blant grunnleggerne av klubben.

Michael Jenkins

En av to grunnleggere av Ubuntu Football i Sør-Afrika og partnere i Sporting JAX. Er bosatt i Cape Town.

Casey Prince

Opprinnelig fra Raleigh i Nord-Carolina. Er med-grunnlegger av Ubuntu sammen med Jenkins og er også partner i Sporting JAX.

Steve Livingstone

Er klubbpresident og daglig leder i Sporting JAX. Har spilt flere år på øverste nivå i England for Coventry, Blackburn og Chelsea. Rykket opp fra nivå to med Blackburn og forlot klubben like før de vant Premier League. Har jobbet med idrett i Amerika de siste tyve årene. Er ikke avbildet i VG, men var på plass i Oslo sammen med resten av Sporting JAX-delegasjonen.

Mark Warburton

Kom inn som sportsdirektør i Sporting JAX i mars 2025. Har tidligere vært manager for Brentford, og tok dem fra League One til Championship. Har også vært manager i Rangers, Nottingham Forest og Queens Park Rangers. Er ikke avbildet i VG, men var på plass i Oslo sammen med resten av Sporting JAX-delegasjonen.

Sporting JAX satser hardt på unge talenter med akademier ned i toårsalderen, også i Cape Town med Ubuntu satses det på talentutvikling. De omtaler prosjektet som «holistisk» med fokus på å gi sørafrikanske barn en bedre fremtid.

Jenkins forklarer hvordan Ubuntu passer inn i det store bildet på tvers av tre kontinent.

– Sporting JAX og Ubuntu har inngått et samarbeid. Deler av visjonen til Sporting JAX er å bygge et ledende ungdomsakademi i Nord-Amerika, og vi har allerede over 10.000 unge fotballspillere i våre ungdomsstrukturer. I Norge må sytti prosent av stallen være nordmenn, og et stort fokus i vårt investeringsforslag vil være inn i Lyn-akademiet, samt førstelaget. Vi tror at Ubuntu og Sporting JAX-akademiet kan få frem noen fantastiske talent til Lyn-troppen, skriver Jenkins.

Tor-Kristian Karlsen påpeker at han ikke kjenner godt nok til kvaliteten på talentene fra Ubuntu, men tror de potensielle Lyn-eierne kan få gevinst på Lyn gjennom spillersalg.

– I et tre til fem års perspektiv er det mulig å få gevinst gjennom å selge unge spillere videre. Da kan investorer hente ut penger fra lukrative spillersalg innenfor gjeldende regelverk, forklarer Karlsen.

 Bjørn S. Delebekk / VGStyremedlem i Lyn 1896 AS Anders Brustad-Nilsen (hvit genser), Casey Prince, Michael Jenkins, Ken Harrison, Ricky Caplin (rød genser) og Tony Allegretti. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG

Lyn er organisert i en dualmodell. Det vil si idrettsklubben for seg, og et aksjeselskap (AS) som styrer de kommersielle rettighetene.

AS’et vil kort fortalt ha ansvaret for å dekke alle utgiftene og motta alle inntektene til Lyn 1896 FK. Det sportslige ansvaret vil fremdeles ligge i klubben, Lyn 1896 FK, skriver Lyn selv.

I Lyns vedtekter står det at ingen kan eie mer enn 49 prosent av aksjene. Nøyaktig hvor mange prosent Sporting JAX ønsker, er ikke avklart.

– Vi kan ikke si så mye om det nå, men forventningen er at vi vil være en betydelig minoritetsaksjonær, skriver talsperson for Sporting JAX, Michael Jenkins til VG.

For å forstå hvorfor Lyn ønsker et oppkjøp må vi skru kalenderen tilbake fire år.

Da gikk Lyn inn for en folkefinansiering gjennom aksjeselskapet «Lyn 1896 AS».

Nesten 2000 personer kjøpte aksjer i selskapet for nesten ti millioner kroner. En av aksjonærene er landslagsspiller og tidligere Lyn-spiller Erik Botheim.

 VEGARD GRØTT / BildbyrånErik Botheim sammen med Erling Braut Haaland på det norske landslaget tidligere i år. Foto: VEGARD GRØTT / Bildbyrån

Siden den gang har Lyn satset på å nå toppen av norsk fotball igjen. 2009 var sist klubben var i Eliteserien.

I 2021 ble daværende eliteseriespiller for Mjøndalen William Sell hentet til nivå fire. Jan Halvor Halvorsen ble hentet som hovedtrener året etter.

Det ga sportslig suksess. I 2022 rykket Lyn opp til nivå tre før klubben var tilbake i Obos-ligaen i 2024.

Samtidig har selskapet gått gjennom flere emisjoner for å hente penger til fotballsatsingen, senest høsten 2024. Nå er det 2510 aksjonærer og Lyn har fått inn 24 millioner kroner.

Selv om inntektene til Lyns aksjeselskap har økt til 24 millioner de siste tre årene, har kostnadene økt mer.

202220232024
Driftsinntekter (AS)5 mill.12 mill.24 mill.
Driftsutgifter (AS)11 mill.19 mill.32 mill.
Driftsresultat (AS)-6 mill.- 7 mill.- 8 mill.

De tre siste årene har gitt et samlet underskudd før skatt på over 20 millioner kroner. Det er bakgrunnen for at Lyn nå er på leting etter nye investorer utenfor landegrensene.

Styreleder i Lyn 1896 AS John-Arne Grøsland sier han kan gi både et langt og kort svar på hvorfor tallene er som de er.

Det korte svaret: Det koster å ta store steg på kort tid.

– I 2021 var inntektene på rundt 4,5 millioner kroner. Kostnadene var litt lavere. Nå er vi i 2025 og i Obosligaen. Inntektene er budsjettert å bli rundt 30 millioner, og utgiftene 32 millioner, forklarer Grøsland.

Men Grøsland påpeker at det ikke er noe luksusliv i Lyn.

– Vi reiser bare med håndbagasje, for å si det slik, sier han med glimt i øyet.

Han forklarer at inntektene har blitt seksdoblet fra 2021, og utgiftene syvdoblet. Det måtte til for å nå målet klubben satt seg for fire år siden: Å nå toppen av norsk fotball.

– Vi visste at inntektene på nivå tre og fire ikke ville øke nevneverdig, så kan du si at vi i 2021 ikke hadde håpet eller trodd at vi nå kom til å ha samlet underskudd på 20 millioner kroner, sier Grøsland.

Han påpeker at også akademisatsingen har kostet en del mer enn hva man får igjen i kroner og ører. Men det er først og fremst den sportslige suksessen som driver kostnadene.

– Sportslig del av klubben har overgått forventningene. Det er gledelig, men det gjør også at man må øke de sportslige rammene mer enn vi hadde sett for oss.

Read Entire Article