– Vi hadde tro på at dette skulle løse seg. Vi trodde de var på gli, men det var de ikke, sier Ole Bjørn Tretterud.
Campingbil-historien starter i juni i fjor. Ole Bjørn Tretterud leier ut bilen til en mann som har tilknytning til et firma på østlandet. De skriver kontrakt og alt ser ryddig ut. Mannen i 50-årene fra Litauen kjører av gårde med campingbilen som har en verdi på 2 millioner.
Men bilen kommer ikke tilbake når de to avtalte ukene er over. Tretterud melder den stjålet og en lang kamp mot forsikringsselskapet Fremtind starter.
– Jeg er blitt rundlurt, sier Tretterud til NRK.
Slik så bobilen ut da den dukket opp igjen
Foto: PrivatSlik så bobilen ut da den dukket opp igjen
Foto: PrivatSlik så bobilen ut da den dukket opp igjen
Foto: PrivatSlik så bobilen ut da den dukket opp igjen
Foto: PrivatSlik så bobilen ut da den dukket opp igjen
Foto: Privat
Dømt til fengsel
Tidligere i år ble mannen som leide bilen, dømt til tre år og ti måneder i fengsel for flere tilfeller av grovt bedrageri. Mannen i 50-årene har over flere år leid biler i Norge og smuglet dem ut av landet. Dommen er ikke rettskraftig.
Tretterud legger ikke skjul på at det økonomiske tapet har vært stort for familieøkonomien.
Fortsatt så betaler han 18.000 i måneden for bobilen.
– Dette har vært det verste året for både meg og kona. Du tenker på det hele tiden. Det har vært veldig tøft, har Tretterud tidligere sagt til NRK.
Ole Bjørn Tretterud jobber som skismører. Her sitter han sammen med den latviske skiskytteren Baiba Bendika og hennes mann og barn.
Foto: PrivatNytt avslag
Han får tre avslag, men når bobilen blir funnet i Litauen fullstendig ribbet innvendig og utvendig, så øyner han et nytt håp.
Men forsikringsselskapet står fortsatt på sitt.
– Vi har stor sympati med situasjonen til Tretterud og forstår at dette er veldig vanskelig å stå i. Bakgrunnen for avslaget er fordi dette er å anse som et underslag, og ikke et tyveri, sier Daniel Kjelby, kommunikasjonsrådgiver i Fremtind.
Daniel Kjelby i Fremtind.
Foto: FremtindFremtind mener at siden den som leide, overtok den fra Tretterud gjennom en leieavtale regnes det som et underslag.
– Vilkårene i forsikringen til Tretterud dekker tyveri, men ikke underslag, sier Kjelby.
– Hvorfor opplyste dere ikke Tretterud om dette eller prøvde å selge han en underslagsforsikring?
– Ut ifra det kunden fortalte oss om hvordan han skulle bruke kjøretøyet, så var det rett å tilby en privatforsikring. Vi ble fortalt at den skulle brukes privat som egen bil, sier Kjelby.
Avviser
Det blir kontant avvist av Tretterud.
– Det visste de. Jeg har jo til og med det som en del av vilkårene mine at jeg kan leie ut i to måneder hvert år, så dette er bare tull, sier Torpo-mannen.
NRK har lest forsikringsdokumentene, der det kommer fram at Tretterud kunne leie ut bobilen inntil to måneder i året.
Dette bildet viser utdrag av forsikringsbeviset for bobilen.
Foto: PrivatForsikringsselskapet holder fast på at forsikringen likevel ikke gjelder i dette tilfellet.
– Den leiedekningen som er på private kjøretøy, dekker det samme som den forsikringen dekker normalt. Den dekker tyveri, den dekker kaskoskader, altså plutselig uforutsette skader på kjøretøyet. Den dekker fremdeles ikke underslag, siden det er en privat forsikring, sier Kjelby.
Han forteller at om de hadde visst at dette kjøretøyet skulle brukes til utleie, så hadde de anbefalt en næringsforsikring som de tilbyr på bobiler som de vet at skal leies ut. Da vil det inkludere en underslagsdekning.
– Det må jo være deres ansvar å fortelle om underslagsforsikring. Det er jo ingen vanlig person som vet at det er noe som finnes, sier Tretterud.
Advokat Halvard Skarpmoen er engasjert av Tretterud. Han opplyser til NRK at de har seks måneder på å klage på avgjørelsen. Enten til Finansklagenemnda eller å gå rettens vei.
Publisert 22.05.2025, kl. 19.25