Kronen svekker seg og forventninger om rentekutt går ned etter en overraskende sterk jobbrapport fra USA.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Den siste tiden har det vært flere tegn til at aktiviteten i arbeidsmarkedet har gått ned.
De såkalte nonfarm payrolls-tallene, som ofte omtales som «månedens viktigste tall», viste imidlertid sterkere jobbvekst enn ventet.
147.000 nye jobber ble det skapt utenfor landbruket i juni, ifølge arbeidsmarkedsrapporten.
– Disse tallene bør dempe spekulasjoner om et mulig rentekutt fra Fed i juli, sier sjeføkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til E24.
På forhånd ventet økonomene at jobbveksten i USA skulle være på 106.000 nye stillinger forrige måned, ifølge estimater Bloomberg har hentet inn.
Les på E24+
Kan du flytte boliglånet ditt til Sverige?
Toner ned kutt-forventninger
Den amerikanske dollaren styrker seg mot euro og den norske kronen. Én dollar koster nå 10,12 norske kroner, opp fra rundt 10,06 før tallslippet.
Amerikanske statsrenter bykser like etter tallslippet. 10-åringen, gjerne kalt verdens viktigste rente, klatrer til 4,35 prosent fra rundt 4,26 prosent.
– Det betyr at markedet toner ned forventningene til antall rentekutt fra Fed i år, sier sjeføkonomen.
Den amerikanske entralbanken har holdt styringsrenten uendret i intervallet 4,25–4,5 prosent siden desember i fjor, da de kunngjorde et enkelt rentekutt.
Markedet har nå inne en 95 prosents sannsynlighet for uendret rente på juli-møtet, ifølge CME FedWatch Tool.
For september-møtet er sannsynligheten nå på rundt 75 prosent.
– Det ser ikke ut som om det blir noe rentekutt med første, slik Trump ønsker seg, sier makrostrateg Sara Midtgaard i Nordea Markets.
Hun sier det nå ikke er gitt at det blir rentekutt i USA i år.
– Ikke nødvendigvis positivt
I tillegg til jobbveksten viser rapporten også hvordan det går med ting som lønnsveksten og arbeidsledigheten:
- Arbeidsledigheten falt til 4,1 prosent fra 4,3 prosent
- Lønnsveksten falt et lite knepp og endte på 0,2 prosent på månedsbasis og 3,7 prosent på årsbasis
Hov fastslår at det at ledigheten faller, kan tilskrives at yrkesdeltagelsen også faller.
– Så det er ikke nødvendigvis positivt, sier sjeføkonomen.
Toll kan gi endring
Fed-sjef Jerome Powell har hatt «wait and see» som mantra de siste månedene. Blant annet er det knyttet stor usikkerhet til tollsatsene han har innført, og tollpausen som er over onsdag neste uke.
– Sentralbanksjef Powell har sagt at de må se flere inflasjonstall før de kan kutte renten, for de er bekymret for hvordan tollene kan påvirke prisveksten. Powell har også vært åpen for at tollene kan gi en permanent endring i prisveksten. Derfor at FED vært «wait and see», sier Midtgaard.
– Har disse jobbtallene noe å si for Norge?
– Det blir stadig vanskeligere for Norges Bank å kutte renten om andre sentralbanker er ferdige med sine rentekutt. Om Norges Bank fortsetter å kutte renten, mens andre er ferdige eller hever den, så kan vi også se en enda svakere krone enn i dag, sier makroøkonomen.
Svake tall i går
Indeksene i førhandelen på Wall Street får seg en liten oppsving. Fra å ligge nær flatt, klatrer S & P 500-futures 0,23 prosent og Nasdaq-futures er opp 0,28.
Dagens jobbtall viser en annen utvikling enn gårsdagens sysselsettingstall fra privat sektor i USA, som kom inn langt under forventningene.
Det var på forhånd ventet at de såkalte ADP-tallene skulle vise at det ble tilført 100.000 nye jobber. Tallene viste imidlertid at det gikk tapt 33.000 jobber i juni.