Derfor kan forskning på monster­­bølger i Portugal redde liv i Norge

2 days ago 5


Å kjøre vannscooter inn i en bølge på 6-7 meter er nervepirrende. Havet brøler rundt deg og energien fra bølgen er enorm. Samtidig er det nettopp denne kraften vi ønsker å forstå, skriver Torunn Irene Seldal. (Foto: Edwin J. Rainville)

POPULÆRVITENSKAP: Havets krefter kan være livsfarlige, både for skipstrafikk og mennesker langs kysten. Derfor reiste vi til Nazaré i Portugal, hjemstedet til verdens største bølger, for å utvikle nye målemetoder som kan gi bedre forståelse av bølger. 

Noen netter før avreise til Nazaré i Portugal drømte jeg om det jeg og mine kollegaer på Meteorologisk institutt skulle gjøre: plassere bøyer i noen av verdens største bølger. I drømmen var det kaos. Tusenvis av bøyer fløt i en gigantisk bølge – like høy som en 10-etasjers bygning. Det var en tønnebølge uten ende. Da jeg våknet, tenkte jeg at virkeligheten neppe kunne bli så dramatisk. 

Jeg tok feil.

Forskning som kan redde liv 

Jeg dro sammen med et team av forskere fra Meteorologisk institutt for å teste nye bøyer og måle hvordan store bølger blir avbøyd av havbunnen. Nazaré er kjent for sine monsterbølger, og det er ikke uten grunn: Nazaré Canyon, en undersjøisk dal, strekker seg 5000 meter ned i dypet og 210 kilometer ut i Atlanterhavet. 

Dette skaper en unik situasjon der bølgene beveger seg med høy hastighet gjennom den dype dalen, før de til slutt skyter opp mot kysten med voldsom kraft. Den største bølgen som noensinne er surfet der, ble målt til hele 28 meter. 

På slep bak en vannscooter på vei ut til bølgene. Bøyene har en helt ny teknologi som måler kraften til bølgene og hvordan de beveger seg. (Foto: Øyvind Breivik / MET)

Når man observerer bølgene ved fytårnet fra stranden, er det som å se to forskjellige verdener, med flat sjø på den ene siden og høye surfebølger på andre siden. Gaute Hope, som er forsker ved Meteorologisk institutt og som har laget bøyene, ønsket å finne ut om det er mulig å måle hvordan bølgene blir avbøyd, og hvilke forhold som gir de største bølgene.

Men hvorfor reiser vi helt til Portugal for å studere bølger? 

Svaret er enkelt: denne forskningen kan redde liv, også i Norge. I norske farvann finnes områder som Fedjeosen, som er hovedled til Bergen. Der er det en undersjøisk kanal med kraftige bølger og strømmer. Flere alvorlige ulykker har skjedd her i senere tid, og mer kunnskap om hvordan bølger blir avbøyd på grunn av havbunnen kan bidra til bedre maritim sikkerhet og kystforvaltning. 

Bøyene blir plassert i vannet og måler bølgens bevegelser. (Foto: Torunn Irene Seldal)

Logistikk på bølgeryggen

Bøyene vi hadde med oss var spesialbygde. De måler kraft, bølgehøyde og bevegelsen til havoverflaten. Samtidig brukte vi et avansert 3D-stereo-video-system, BigWaveTracker, for å filme bølgene fra land. For å plassere bøyene i de massive bølgene måtte vi bruke vannscooter. Med oss på laget hadde vi João De Macedo, en profesjonell big wave surfer som kjenner Nazaré bedre enn de fleste. 

Å kjøre vannscooter inn i en bølge på 6-7 meter er nervepirrende. Havet brøler rundt deg, og energien fra bølgen er enorm. Samtidig er det nettopp denne kraften vi ønsker å forstå. Hvis bøyene tåler Nazarés bølger, tåler de bølger hvor som helst i verden. 

Jeg husker jeg bare så en gigantisk blå vegg, men for de andre surferne som var der ute var dette smått. Jeg kan ikke en gang forestille meg hvordan det hadde vært om bølgen var like stor som den jeg så i drømmen.

På vannscooter i 6-7 meter høye bølger plasserte vi bøyer for å måle bølgekraft og høyde. (Foto: Edwin J. Rainville)

Overraskende funn

Vi oppdaget raskt noe uventet. Der vi trodde det skulle være bølger fant vi i stedet såkalte skyggesoner - områder hvor de lange bølgene forsvant helt. Bølgene med en periode over 7 sekunder var sterkt påvirket av havbunnen ved at de bøyde seg inntil 90 grader. Bølgene under 7 sekunder holdt sitt mønster nesten helt uforandret. Dette viser hvordan undersjøiske landskap, som Nazaré Canyon, former bølgene og skaper komplekse bølgemønstre. 

Dette er kunnskap som kan brukes direkte i norske forhold. I Fedjeosen skaper den dype renna og sterke strømmen lignende utfordringer. Ved å forstå hvordan bølgene oppfører seg, kan vi forutsi farlige situasjoner og redusere risikoen for skipstrafikk og andre maritime operasjoner.

Neste steg: Klar for større bølger

Selv om eksperimentet var en suksess, lærte vi mye som kan forbedres. Neste gang skal vi plassere bøyene tettere, sørge for enda mer presis posisjonering og være enda bedre forberedt. Vi håper å måle bølger som er enda større – de virkelige monsterbølgene Nazaré er kjent for.

En del av forskerteamet i Nazare. Det er forsker ved Meteorologisk institutt, Gaute Hope (til venstre), som har utviklet bøyene som ble brukt. (Foto: Gaute Hope)

Det er ikke bare spennende for oss som forsker på bølger, men også viktig for sikkerhet til sjøs og bunnfaste installasjoner. Dataene vi samler gir oss en bedre forståelse av hvordan bølger forplanter seg, noe som kan brukes til alt fra klimaovervåkning, sikkerhet langs kysten og til sikrere seilingsruter. 

For meg var turen til Nazaré en opplevelse jeg aldri vil glemme. Fra drømmen om en bølgevegg til virkeligheten på vannscooteren i de massive bølgene. Dette var mer enn forskning. Det var et møte med havets rå kraft, og en påminnelse om hvor viktig det er å forstå den. 

(Artikkelen ble først publisert på meteorologisk institutts hjemmeside, met.no)

Vi vil gjerne høre fra deg!

TA KONTAKT HER
Har du en tilbakemelding på denne artikkelen. Eller spørsmål, ros eller kritikk? Eller tips om et viktig tema vi bør dekke?

Read Entire Article