Overrasket over at Kjell Inge Røkke fortsatt troner på toppen av skattelistene? Hans sterke utbyttetørst vil holde ham der i enda to år til.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Dette er en kommentar
Kjell Inge Røkke forlot Norge til fordel for den sørsveitsiske byen Lugano i september 2022. Med det slapp han å betale noen formuesskatt til Norge alt fra utflyttingsåret.
Men Røkke har likevel tronet på toppen av listene når det gjelder netto inntekt både i skatteåret 2022 og 2023.
For selv om Røkke gjennom skatteavtalen mellom Norge og Sveits skatter for sin inntekt og formue til Sveits fra år 1, så er det en kilde til skatt som likevel går til Norge.
Den kilden er de enorme utbyttene som Røkke hvert år tar ut fra sitt heleide eierselskap TRG The Resource Group (TRG) AS.
Norske selskaper skal, i utgangspunktet, holde tilbake 25 prosent av utbytter de betaler til utlendinger eller til norske statsborgere som ikke er skattemessig bosatt i gamlelandet.
Dette kalles kildeskatt og betales inn av det norske selskapet til staten.
Skatteavtalen mellom Norge og Sveits sier imidlertid at satsen for kildeskatt ikke skal være 25 prosent, men 15 prosent.
Dette er skatt som i sin helhet tilfaller den norske staten. Asker kommune, som Røkke bodde i før utflyttingen, ser ikke noe til disse pengene.
Røkkes eierselskap TRG betalte ut en halv milliard kroner til ham i 2022 og 873 millioner kroner i 2023. På grunn av fradrag som vi ikke vet hva er, endte Røkkes netto inntekt i disse to årene litt lavere.
Hans skatteprosent ligger derfor litt over de 15 prosentene som TRG betalte inn som kildeskatt for ham. Se tabellen i bunn.
Skatteavtalen sier også at fast eiendom i Norge skal skattlegges her. Røkke eier hyttepalasset på Oppdal og en tomt på Oslo vest. Men han har tydeligvis noe personlig gjeld som gjør at ligningsformuen hans likevel går helt i null.
Vi i pressen kan alt nå gjøre klar overskrifter om Røkke også til artikler om skattelistene for 2024.
Røkke får i år utbetalt 1,1 milliarder kroner i utbytte fra sitt selskap TRG. Dermed blir det nye 165 millioner kroner i kildeskatt til statskassen for skatteåret 2024.
Hvor lenge får vi så gleden av å se Røkke på toppen av inntektslistene og nesten på toppen av av listene med de som betaler mest skatt? Svaret er to år til - hvis han også tar ut et stort utbytte fra TRG etter regnskapsåret 2024.
Etter tre fulle år bosatt i Sveits, vil Røkke imidlertid være helt emigrert skattemessig fra Norge fra 2026 av. Da vil han være borte vekk fra skattelistene.
Men fortvil ikke! Den norske statskassen vil ha glede av Røkke minst ut skatteåret 2027.
Så lenge Røkke tar ut utbytter fra et norsk selskap til seg selv, skal dette selskapet betale inn 15 prosent kildeskatt for ham.
Men så er det slutt. Røkke er et finansielt geni. Derfor har vi 110 prosent tiltro til at han i 2028 vil overføre verdiene i sitt norske TRG til et utenlandsk selskap.
Det grepet vil gjøre at han da drar nytte av den såkalte femårsregelen som de som skatteflykt ... eh, skatteemigrerte før 29. november 2022 omfattes av.
Etter fem år ute slipper de å betale gevinstskatt til Norge ved realisering av den, urealiserte, gevinsten de hadde på tidspunktet for utflytting.
For Røkke er det snakk om 14 milliarder kroner i latent skatt til Norge som han da kan unngå.
Røkke er ikke den eneste Sveits-fareren som er i toppen av de norske skattelistene for 2023. Hele fem av de 50 på topp bor nå i alpelandet. Se tabellen i bunn.
De betaler alle 15 prosent kildeskatt på utbytter fra sine norske selskaper.
Men som de rike som bor her i Norge vet så altfor godt: Den skatteprosenten er under halvparten av utbytteskatten på 37,8 prosent som de her til lands betaler.
Så selv om fem av 50 på toppen av inntektslisten bor i Sveits, er ingen andre enn Røkke med på topp 50-listen over de som betaler mest skatt til Norge.
Til gjengjeld betaler utflytterne noe inntektsskatt til Sveits, men dette da etter fradrag for kildeskatten som går til Norge.