Denne larven kler seg i kroppsdeler fra andre insekter

2 hours ago 2


– Det er en sær og fascinerende tilpasning, sier norsk insektforsker.

Dette mareritt-aktige synet er larver dekket av kroppsdeler fra andre insekter. Noe er fra maur, noe er fra fluer. Du kan se hårete bein, deler av skjell og insekthoder som er klistert på larveryggen. (Foto: Rubinoff lab, Entomology Section, University of Hawaii, Manoa)

På et 15 kvadratkilometer stort område på Hawaii-øya O' ahu lever en kjøttetende sommerfugllarve som dekker seg til med kroppsdeler av sine egne og andres byttedyr.

Larven finnes bare akkurat her. I løpet av 22 år har arten bare blitt registrert 62 ganger, ifølge forskere. 

Insektet beskrives i en ny vitenskapelig artikkel i tidsskriftet Science. 

Larven har fått kallenavnet bone collector, eller knokkelsamleren. Den hører hjemme i slekten Hyposmocoma  og finnes bare på Hawaii. 

Nesten alle kjente sommerfugllarver er planteetere, men det er altså noen få unntak som spiser kjøtt.

O'ahu. Ett eller annet sted i disse skogkledte fjellene lurer denne larven. (Illustrasjonsbilde: Leonid Andronov/Shutterstock)

– Evolusjonen som går litt bananas

– Det er et eksempel på evolusjonen som går litt bananas, sier Anne Sverdrup-Thygeson.  

Hun er insektforsker og professor i bevaringsbiologi ved NMBU og forfatter. Hun har blant annet skrevet boka «Insektenes planet». 

Vi skal tilbake til noen flere eksempler. 

Men denne larven har altså utviklet seg til å bo sammen med edderkopper, noe som Sverdrup-Thygeson også trekker fram som noe helt spesielt. 

– Det er ingen andre sommerfugllarver som er kjent for å tasse rundt i edderkoppnett og spise restene der, sier Sverdrup–Thygeson til forskning.no.

– Det er en sær og fascinerende tilpasning.

Anne Sverdrup-Thygeson. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

Denne sommerfugllarven bor altså i edderkoppnett som bare finnes inne i stokker, stein-hulrom eller i hule trær, ifølge den nye vitenskapelige artikkelen.

Her spiser larven insekter som havner i edderkoppnettet. Larvene spiser alt mulig, også andre larver av samme art. Dette gjør at det bare finnes en larve per spindelvev. 

Men den tar også med seg restene av døde insekter og klistrer dem til sin egen rygg. 

Her kan du se en av sommerfugllarvene (til venstre) slik den lever og gjemmer seg i et spindelvev. Med en mye større edderkopp ved siden av. (Foto: Rubinoff lab, Entomology Section, University of Hawaii, Manoa)

Kamuflerer seg? 

Forskerne beskriver en nøye og omstendelig prosess, hvor forskjellige kroppsdeler blir vurdert og undersøkt av larven. Hvis hodet, beinet eller deler av skallet blir vurdert som passende, settes det på plass. 

Som du kan se på bildet, i toppen av artikkelen ender både maurhoder, fluebein og deler av snutebiller opp på larven. Det er også en del biter av en edderkopp der. 

Forskerne skriver at dette kan være kamuflasje. Larven dekkes av vanlige byttedyr og gjemmer seg dermed for edderkoppen som lever i spindelvevet.

Forskerne skriver at de aldri har sett en slik larve som blir spist av edderkoppen som bor i spinnet. 

Sverdrup-Thygeson trekker fram at denne evnen til å dekke seg til med ting er kjent fra flere forskjellige insektslarver.

– Noen larver putter den gamle, felte larvehuden sin opp på ryggen. 

– Da ser de ut som en klatt med rusk. 

Rare tilpasninger

Anne Sverdrup-Thygeson peker på at insekter har eksistert på jorden i mer enn 400 millioner år. 

Det er så mange insekter over så mye tid at insekter har hatt tid til å tilpasse seg ekstremt mange nisjer.

– Det er så mye rart, og det er så mange av dem. Alt rart du kan tenke deg, pluss en hel del ting du ikke kan tenke deg. Det driver insektene med. 

Sverdrup-Thygeson trekker fram en annen av de svært uvanlige kjøttetende sommerfugllarvene. Den blir etter hvert til en stor, blå sommerfugl. Du kan lese mer om denne sommerfuglen på forskning.no

Sommerfuglen foretrekker å legge egg på ville oreganoplanter som blir forstyrret og plaget av maur under bakken. Dette merker sommerfuglen gjennom signalstoffer og legger eggene sine der. Dette er beskrevet i en studie fra 2015. 

Når larven klekkes, lurer den mauren til å tro at den er en maurlarve med både duft og lyd. Da tas den med inn i maurkolonien. Her blir larven matet av maurene til den blir så stor at den går løs på de faktiske maurlarvene. 

– Det er en liten trekant som har utviklet seg der. Sommerfuglene redder planten fra disse irriterende maurene. 

Beskyttelse

Det er mange insekter som lever på et lite, avgrenset område slik som knokkelsamleren. 

Dette gjør dem også sårbare for å bli utryddet og forsvinne, og beste måten å beskytte insektene på er å verne levestedene deres, sier Sverdrup-Thygeson.

– Og det er ikke bare for å ta vare på en sær og snodig art, men dette er livsforsikringen vår, mener Thygeson. 

Hun trekker fram at de aller fleste insektartene på jorda fortsatt ikke er beskrevet og vi vet ikke hvordan alle disse artene fungerer sammen. 

Men samspillet er likevel svært viktig for at for eksempel planter skal vokse og naturen skal fortsette å funke. 

– Det er summen av alle disse små artene som lager grunnlaget for både økonomien og levesettet vårt. 

– Uten av vi helt skjønner funksjonen eller samspillet mellom dem, sier Sverdrup-Thygeson.

Referanse:

Rubinoff mfl: Hawaiian caterpillar patrols spiderwebs camouflaged in insect prey’s body parts. Science, 2025. 10.1126/science.ads4243

Opptatt av naturvitenskap og verdensrommet?

Ikke bli et fossil, hold deg oppdatert på dyr, planter, verdensrommet og mye mer mellom himmel og jord med nyhetsbrev fra forskning.no.

Meld meg på

Read Entire Article