Den nye Dalai Lama kan bli en blondine

5 hours ago 1


Søndag fyller Dalai Lama 90 år. Han sier at han er klar for å gjenfødes, kanskje som kvinne.

Skriver om krigen i Ukraina, sjakk, Formel 1, idrettspolitikk, m.m.. Utdannet ved NMBU og Moskvas statsuniversitet. Hobbybonde.

E-post

 NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTB Foto: NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTB
Søndag 6. juli kl. 19:26

Til sin 90-årsdag forteller det fremste menneskelige symbolet på buddhismen at det skal finnes en Dalai Lama også i fremtiden. Slik blir det storpolitikk av.

For vi kan faktisk ende opp med to Dalai Lama’er, for Kina står på at de skal velge hans etterfølger.

Det går slett ikke hjem blant Dalai Lamas støttespillere.

Også amerikanerne ber Kina holder fingrene vekk fra fatet.

Kina ser på Dalai Lama, som flyktet til India i 1959 etter et mislykket opprør mot kinesisk styre, som en separatist. Dalai Lama har sagt at hans etterfølger vil bli født utenfor Kina og har bedt sine tilhengere avvise enhver etterfølger valgt av Beijing.

 NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTBFoto: NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTB

Selv om Dalai Lama for mange mennesker rundt om i verden er selve ansiktet utad for buddhismen, er han faktisk bare overhode for én retning innen tibetansk buddhisme – den såkalte Gelug-skolen.

Dagens Dalai Lama er den 14. i rekken. Tibetanerne tror at Dalai Lama er en manifestasjon av Avalokiteśvara, medfølelsens bodhisattva, og «den som hører verdens rop».

Det har hersket en viss spenning til om dagens Dalai Lama ville bli den siste. Men den aldrende lederen har nå forsikret sine tilhengere om at han vil bli reinkarnert som neste åndelige leder etter sin død. Han åpner for at han kan gjenfødes som kvinne.

 NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTBFoto: NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTB

I et intervju uttalte Dalai Lama også humoristisk at han kanskje vil gjenfødes som en «rampete blond kvinne» - og han spesifiserte til og med at hun måtte ha et attraktivt ansikt for å bli tatt på alvor.

Kommentaren var et lekent svar på ideen om en kvinnelig Dalai Lama og de mulige utfordringene en kvinnelig etterfølger kunne møte for å bli tatt seriøst.

 NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTBFoto: NIHARIKA KULKARNI / AFP / NTB

En ideell stiftelse som han har opprettet – Gaden Phodrang Trust – vil ha enerett til å identifisere hans reinkarnasjon.

Beijing derimot sier at de må godkjenne reinkarnasjonen, og at prosessen må finne sted i Kina gjennom et flere hundre år gammelt ritual, der navn trekkes fra en gyllen urne fra 1793.

USA ber Kina om å stoppe innblandingen og respektere religionsfriheten. Kina svarer med at de har religionsfrihet.

 Ashwini Bhatia / AP / NTBFoto: Ashwini Bhatia / AP / NTB

Ifølge tibetansk tradisjon gjenfødes sjelen til en høytstående buddhistmunk i kroppen til et barn etter hans død.

Indias minoritetsminister kom torsdag med en klar beskjed som kan tolkes som en direkte utfordring til Kina: Bare Dalai Lama selv og etablerte institusjoner kan bestemme hvem som blir hans reinkarnasjon.

Den 14. Dalai Lama regnes i dag som en åndelig superstjerne – takket være sin globale innflytelse og rolle som åndelig leder for tibetansk buddhisme. Han har mottatt Nobels fredspris, er kjent for sitt engasjement for ikke-vold og fredelige løsninger på konflikter, og har blitt et symbol på tibetansk kultur og buddhisme på den internasjonale scenen.

Han er en kjent skikkelse i internasjonale medier og har på den måten bidratt sterkt til å spre buddhistisk filosofi og praksis til et globalt publikum.

Frem til 2011 ledet han også den tibetanske eksilregjeringen. Selv om han trakk seg fra politikken, styrket dette hans status som både åndelig og politisk leder.

Dalai Lama fremstår i dag som en av verdens mest respekterte og inspirerende åndelige figurer.

Om Kina står på sitt, kan han komme til å bli erstattet av to Dalai Lama’er den dagen han dør.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article