De beste seriene så langt i 2025

3 hours ago 2


Jeg skal feige ut og ta en slags empirisk tilnærming til denne listen. Ellers blir jeg sittende hele sommeren og svare på e-post fra uenig serieelskere. Det er vanligvis noe jeg svarer på med glede, men i sommer skal jeg surfe, stå på vannski og bade, så denne ferien tar jeg litt fri.

Reglene er enkle: Serier som har 100 prosent kritikerscore på anmelderportalen Rotten Tomatoes. Serier som «Adolescence» og «Dying for Sex» har 98 prosent, og er derfor ikke på listen. Ei heller «The Last of Us» og «Andor».

 Netflix / Netflix«The Survivors» på Netflix. Foto: Netflix / Netflix

«The Survivors»

Netflix - Krim / Drama / Mysterium / Thriller - Seks episoder

«The Survivors» er en australsk spenningsserie basert på Jane Harpers bestselger. Serien er filmet i Tasmania og Victoria, og byr på stemningsfull kystkrim à la «Broadchurch» og «The Dry».

 Netflix / Netflix«The Survivors» på Netflix. Foto: Netflix / Netflix

Femten år etter en tragisk ulykke i kystbyen Evelyn Bay vender Kieran tilbake – men fortiden slipper ikke taket. Når en ung kvinne blir funnet død på stranden, dukker gamle hemmeligheter og mørke løgner opp til overflaten.

 Netflix / Netflix«The Survivors» på Netflix. Foto: Netflix / Netflix

The Guardian skriver i sin anmeldelse at «The Survivors» er en utforskning av hvordan rå sorg og ulmende bitterhet forvrenger alt – og hvordan det å overleve en tragedie sjelden betyr at man slipper unna uten arr.

Globe and Mail på sin side anbefaler serien til deg som lengter etter mer «Mare of Easttown».

 Netflix / Netflix«The Survivors» på Netflix. Foto: Netflix / Netflix

«Get Millie Back»

Max / Strim - Krim / Drama - Fem episoder

Et britisk-jamaicansk krimdrama har satt verden i fyr og flammer i år.

Hovedpersonen Millie‑Jean Black (Tamara Lawrance) ble sendt til London av sin voldelige mor som tenåring, hvor hun skapte seg et liv som etterforsker i Scotland Yard.

 Max«Get Millie Back» på Max. Foto: Max

Men når moren pakker snippesken og begraves i jorda vender Millie‑Jean hjem til Jamaica og begynner i det jamaicanske politiet. Der begynner hun å etterforske forsvinningen av en tenåringsjente, som fører henne til korrupsjon, menneskehandel og mektige lokale familier.

Det hele krydres med at hennes «døde» bror Orville lever i beste velgående, som transkvinnen Hibiscus. Oppdagelsen utfordrer Millie‑Jeans hjerte og prinsipper.

 Max«Get Millie Back» på Max. Foto: Max

Variety skriver i sin anmeldelse at «Get Millie Back» funker bra som et blodig whodunnit, med en genuint urovekkende vri i sentrum. Irish Independent melder at serien må ses.

Vi tar med oss The New York Times også. De mener krimserier, spesielt om savnede jenter, ofte føles døde - eller i det minste frosne i sine skandinaviske snølandskap, men at «Get Millie Back» derimot føles rik og levende. Som skandinavere får vi tolke det som vi vil.

 Max«Get Millie Back» på Max. Foto: Max

«North of North»

Netflix - Komedie - Åtte episoder

Mange sammenligner «North of North» med Emmy-grossisten «Schitt’s Creek», mye takket være småbyfølelse de to seriene har til felles. Det er også vanskelig å komme utenom 90-tallsserien «Northern Exposure», for de som er gamle nok til å huske den.

 Netflix«North of North» på Netflix. Foto: Netflix

I «North of North»bryter den unge Inuk-moren Siaja med ektemannen Ting, og det gjøres veldig plutselig og veldig offentlig. Veien videre byr på en bråte med utfordringer når hun skal forsøke å gjenoppbygge livet som alenemor, samt pleie relasjonene til venner og familie.

«North of North» er vamt og lettbeint med noe på hjertet. Selv om den i all hovedsak er til å skratte av, er det tematikk forankret i dype spørsmål om kulturidentitet, traumer og stereotypier.

 Netflix«North of North» på Netflix. Foto: Netflix

Koselig og sjarmerende med mye å by på, skriver The New York Times.

En serie som er morsom og modig, ifølge Common Sence Media.

Sesong to er allerede bekreftet, så slenger du deg på denne er du sikret mer snacks i fremtiden.

 JASPER SAVAGE / Netflix«North of North» på Netflix. Foto: JASPER SAVAGE / Netflix

«Toxic Town»

Netflix - Drama - Fire episoder

Den beste typen serie jeg vet om, skrev jeg om «Toxic Town» da den ble lansert. Miniserie. Fire episoder på cirka 50 minutter hver. En start og en slutt. Boom! Ferdig. Alle har tid til det.

 Matthew Towers/Netflix«Toxic Town» på Netflix. Foto: Matthew Towers/Netflix

«Toxic Town» er basert på den sanne historien om en av Storbritannias største miljøskandaler. Den såkalte Corby-saken. Saken regnes som historisk fordi den i 2009 ble den første i verden som etablerte en sammenheng mellom luftbåren giftig avfall og fødselsdefekter.

Serien fokuserer på tre mødre som tok opp en David mot Goliat-kamp for rettferdighet, og følger deres årelange kamp etter hvert som en grusom sannhet kommer for dagen.

 Vishal Sharma/Netflix«Toxic Town» på Netflix. Foto: Vishal Sharma/Netflix

«Toxic Town» blir kalt den britiske «Erin Brockovich».

The Times skriver at det ville være synd om du går glipp av «Toxic Town», mens anerkjente RogerEbert mener historien er opprivende. Underholdningsnettstedet Digital Mafia Talkies klinker til med fem av fem stjerner og skriver at «Toxic Town» utvilsomt er blant årets beste serier så langt.

 Ben Blackall/Netflix«Toxic Town» på Netflix. Foto: Ben Blackall/Netflix

«Wolf Hall: Sesong to»

NRK TV - Drama / Historie / Biografi - Seks episoder

Her skal jeg trå litt varsomt, for dersom du ikke har sett sesong én fra 2015 er du særdeles sårbar for spoilere. Sesong to fortsetter nemlig der sesong én forlot oss på en cliffhanger.

 NRK TV«Wolf Hall: Sesong to» på NRK TV. Foto: NRK TV

Så vi tar det litt generelt. Kostymedrama! Liker du ikke den slags kan du bare gå videre med en gang. Serien bygger på Hilary Mantels populære boktrilogi. Sesong én tok for seg de to første bøkene, mens sesong to gir oss innholdet fra den tredje og avsluttende boken.

«Wolf Hall» følger oppgangen og fallet til Thomas Cromwell. Smedsønnen som klatrer til maktens sentrum under Tudor-tiden, men ikke uten å skaffe seg mektige fiender.

 NRK TV«Wolf Hall: Sesong to» på NRK TV. Foto: NRK TV

Selv om det er ti år mellom sesong én og to, har serien de samme stilen og de samme hovedskuespillerne. Tidligere Oscar-vinner Mark Rylance gjentar rollen som Cromwell, mens Damian Lewis, kjent fra «Homeland» og «Billions», er tilbake som Henrik VIII.

Variety kaller Rylance og Lewis’ prestasjoner forbløffende, mens The Times mener serien og sesongen er en fullstendig triumf. Irish Independent skriver at sesong to er en fengslende retur, verdt de ti årene med venting.

 NRK TV«Wolf Hall: Sesong to» på NRK TV. Foto: NRK TV
Read Entire Article