Davos-sjef Børge Brende taus om Schwab-gransking

4 hours ago 5


Brende klatret til topps i World Economic Forum under grunnlegger og styreleder Klaus Schwab. Nå granskes Schwab etter anklager om misbruk av midler, manipulasjon av forskning og Nobelpris-press.

 Børge Brende (t.v.) har de siste årene ledet World Economic Forums daglige drift som president og administrerende direktør, mens grunnlegger og styreleder Klaus Schwab har fokusert på strategi. Bildet er fra 2012. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

I 2017 fikk Norges daværende utenriksminister Børge Brende en nyopprettet stilling som president i World Economic Forum (WEF), som er mest kjent for sine årlige elitesamlinger i fjellbyen Davos i Sveits.

Brende skulle «jobbe tett» med WEFs mektige grunnlegger og styreleder Klaus Schwab – også kjent som «Mr. Davos». Schwab sa at Brende ville lette arbeidsmengden hans betraktelig ved å holde i daglig drift, så han kunne fokusere på strategi.

I 2021 kalte Brende forholdet sitt til Schwab «ekstremt velfungerende» i podkasten Vonheim.

– Det er en tillit der som er unik, sa nordmannen.

I fjor meldte Schwab, som nå har fylt 87 år, at han ville bli ikke-utøvende styreleder og gradvis trekke seg tilbake etter fem tiår. Flere medier meldte at Brende skulle ta over som sjef.

Men nå er det drama i Davos.

Granskes etter varslerbrev

Schwab har nylig gått av som styreleder med umiddelbar virkning. WEF gransker ham nå internt etter flere alvorlige anklager i et anonymt varslerbrev.

 Den tyske ingeniøren og økonomen Klaus Schwab grunnla World Economic Forum i 1971. Foto: Yves Herman / Reuters / NTB

Store aviser som Wall Street Journal og Financial Times har skrevet om varslerbrevet den siste uken.

Schwab anklages ifølge avisene for å ha:

  • brukt WEFs penger til å betale for private massasjer på hotellrom, og for å ha bedt ansatte ta ut store summer i kontanter fra minibanker på hans vegne
  • manipulert WEFs årlige «Global Competitiveness Report» for å favorisere visse regjeringer
  • bedt ansatte om å lobbe for at han skulle bli nominert til Nobels fredspris

Hans kone Hilde Schwab anklages for å ha:

  • arrangert symbolske WEF-møter for å rettferdiggjøre luksusreiser
  • kontrollert WEFs glamorøse eiendom «Villa Mundi» ved Genèvesjøen, der enkelte deler av villaen skal ha vært reservert kun for Schwab-familien

– Karakterdrap

Schwab-paret har avvist alle anklager. Klaus Schwab har i en uttalelse kalt det et karakterdrap, og jobber med et injuriesøksmål, ifølge FT.

Schwab nekter for å ha bedt WEF-ansatte lobbe for Nobels fredspris, og sier han tvert imot har bedt folk om ikke å nominere ham. Hver gang han betalte for massasjer, skal han ha betalt tilbake til forumet, sier en talsperson til WSJ.

Han sier at han kun har videresendt rettelser til «Global Competitiveness Report».

– Å tolke dette som manipulasjon er en fornærmelse mot min akademiske status, sier Schwab.

En talsperson sier at paret kun har brukt «Villa Mundi» til WEF-arrangementer, og at den kostbare oppussingen av villaen, som Hilde Schwab var en del av, har økt verdien på eiendommen.

– Bygningen er et forbilde for bærekraftig arkitektur, noe som står mitt hjerte nært, og jeg var glad for å kunne vise den frem til folk som uttrykte interesse, sier Hilde Schwab i en uttalelse til WSJ.

Brende vil ikke svare på spørsmål

WEF bekrefter overfor E24 at et enstemmig styre har startet en intern gransking av Schwab. Organisasjonen tar anklagene på alvor, men understreker at det ikke foreligger bevis.

– Beslutningen ble tatt etter konsultasjon med eksterne juridiske rådgivere og i tråd med styrets tillitsansvar. Granskingen vil ledes av revisjons- og risikokomiteen med støtte fra uavhengige juridiske rådgivere, skriver pressesjefen i en e-post.

E24 har stilt Børge Brende en rekke spørsmål om saken, men han ønsker ikke å svare på noen av dem på nåværende tidspunkt.

WEFs pressesjef opplyser at Brende selv ikke granskes eller anklages for noe.

E24 har blant annet spurt Brende om:

  • han kjenner igjen virkelighetsbeskrivelsen i varselet mot Schwab
  • hvor tett han har jobbet med Schwab
  • hvilken rolle – om noen – han har i granskingen
  • hvilket ansvar han har som president og direktør hvis anklagene mot den tidligere styrelederen viser seg å stemme
  • om Schwab noensinne har bedt Brende nominere ham til Nobels fredspris

Tidligere Nestlé-sjef inn som styreleder

Den tidligere Nestlé- og Formel1-toppen Peter Brabeck-Letmathe har gått inn som midlertidig styreleder etter at Schwab trakk seg på et ekstraordinært styremøte 20. april. Før det var Brabeck-Letmathe styremedlem i mange år. Nå leter WEF etter en etterfølger.

– Under den midlertidige ledelsen til Peter Brabeck-Letmathe som styreleder og med Børge Brende som fortsatt president og administrerende direktør, forblir forumet fullt ut forpliktet til sitt oppdrag og sitt ansvar, skriver WEFs pressesjef.

Mer vil ikke WEF si før granskingen er ferdig.

Schwab skal ha forsøkt å fortelle sin versjon under styremøtet, men styret valgte å ikke la ham gjøre det, ifølge WSJ.

– Han fikk aldri sjansen til å gi sin side av saken til styret eller revisjonskomiteen, sier Schwabs talsperson til avisen, og legger til at Schwab skal ha gitt opp pensjonen sin på 5 millioner sveitsiske franc (ca. 63 millioner kroner) som et tegn på godvilje.

Andre gransking på kort tid

Dette er andre gang på kort tid WEF-styret har startet en intern gransking etter anklager mot Schwab.

I fjor ble Schwab beskyldt for å ha skapt en giftig arbeidskultur med seksuell trakassering og diskriminering. WEFs gransking konkluderte i mars i år med at Schwab ikke hadde gjort noe ulovlig, og fant ikke grunnlag for anklagene.

Allerede i starten av april skrev FT og WSJ at Schwab skulle begynne prosessen med å slutte, men da var planen å gjøre det innen januar 2027.

WSJ viste da til et internt memo som Brende hadde sendt ut til ansatte. Der sa Brende at WEF ville ta grep for å adressere ledelsesutfordringer, selv om granskingen ikke fant noe kritikkverdig.

Brende sa også at forumet hadde tatt seg tid til å lytte og reflektere på grunn av et ønske om å gjøre ting bedre. Han har ikke svart på E24s spørsmål om hvilke refleksjoner han gjorde seg eller hva han ønsker å gjøre bedre fremover.

 WEF har kjøpt og pusset opp en modernistvilla ved Genèvesjøen. Nå anklages Klaus Schwabs kone Hilde for å ha kontrollert villaen i et anonymt varslerbrev. Foto: Fabrice Coffrini / AFP / NTB
Read Entire Article