Kampen om Grønland er for alvor i gang. USAs visepresident går knallhardt ut mot Danmark - som svarer på kritikken.
Publisert:
Oppdatert nå nettopp
Like etter klokken 17.00 landet Vance på Grønland.
Det som skulle være et tredagers kulturelt besøk til Grønland, har nå blitt redusert til en dagstur.
Rett etter klokken 19 holdt Vance en tale.
– Vi vet at Grønland er mindre trygt nå enn det var for 30–40 år siden, sa Vance fra talerstolen.
1 av 3Foto: JIM WATSON / AFP
Videre sa Vance at Danmark har feilet på å holde Grønland trygt. Han bekrefter at USA planlegger økt militær tilstedeværelse.
– De har ikke holdt følge. Danmark har ikke gjort en god jobb med å holde Grønland trygt.
Han kom så med en direktemelding til Danmark.
– Dere har gjort en dårlig jobb for innbyggerne på Grønland. Det må endres. Vi tror grønlendere vil velge å være selvstendig fra Danmark. Da vil vi ha samtaler.
Noen timer senere skriver han på X at han gleder seg til neste Grønland-besøk.
Espen Barth Eide sier Norge gir sin fulle støtte til Kongeriket Danmark.
– Jeg oppfatter visepresident Vance sin tale på den amerikanske basen på Grønland som både urovekkende og urimelig overfor Danmark, sier Eide i en uttalelse til NTB
Espen Barth Eide
Norges utenriksminister
Danmark reagerer
Statsminister i Danmark, Mette Frederiksen, sier følgende om Vance sin tale:
– I mange år har vi stått side om side med amerikanerne i meget vanskelige situasjoner. Derfor er det en urettferdig måte visepresidenten omtaler Danmark. Danmark er en god og sterk alliert for alle i Nato.
Hun fortsetter:
– USAs visepresident har gjort det klart at USA respekterer Grønlands suverenitet og grønlendingenes rett til selvbestemmelse. Det var viktig at det ble etablert, står det i en skriftlig kommentar.
Danmarks ambassadør til USA, Jesper Møller Sørensen, takker derimot visepresidenten:
– Takk visepresident for at du tar et nærmere blikk på arktisk sikkerhet. Vi er enig i at vi kunne ha gjort mer, som er grunnen til at Danmark handler. Ytterligere 2 milliarder dollar ble investert i januar – mer kommer snart.
Utenriksminister Lars Røke Rasmussen reagerer på talen.
– Dette er veldig harde ord, og jeg blir litt fornærmet når man tenker på at Danmark alltid har vært der for USA, sier han til danske TV 2.
Jesper Møller Sørensen
Danmarks ambassadør til USA
Uvennlig
USA-ekspert Eirik Løkke fulgte med på talen. Han kaller den uvennlig.
– Kritikken mot Danmark er urimelig, hvert fall slik Vance formulerer den.
Løkke sier at Vance kan ha et poeng om at Danmark ikke har investert nok på Grønland.
Eirik Løkke
USA-ekspert
– Isolert sett kan det være et poeng. Konteksten for kritikken er derimot uvennlig. Hvis USA mener at det burde ha blitt investert mer i forsvaret på Grønland, så kunne de sagt det. Bakteppet er derimot at Trump har sagt at de vil ha Grønland.
Løkke fortsetter:
– Dette kan lett tolkes som en legitimering av at Danmark ikke har gjort en god nok jobb, og dermed skal Trump ha Grønland. Det er en skandaløs tilnærming. Jeg tipper Danmark reagerer skarpt på dette. Samtidig må de være forsiktig.
Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Ine Eriksen Søreide (H), sier det er svært urovekkende det USA holder på med.
– Uttalelsen fra visepresident Vance, der han kritiserer Danmarks innsats for det grønlandske folk, er en utidig innblanding i et annet lands interne forhold. Grønlands fremtid må avgjøres av grønlenderne selv, i dialog med det danske riksfellesskapet.
Første besøk
Dette er første gangen Vance er på Grønland. Kort tid etter ankomsten besøkte han den amerikanske militære rombasen Pituffik Space Base.
– Vi gleder oss til å henge med dere. Vi har en interesse for Grønland, sier Vance til det militære personellet på basen.
– Det er kaldt som faen her, sier Vance videre.
Kona til Vance, Usha Vance, er også på Grønland.
Også Trump har gitt en uttalelse om Grønland fredag ettermiddag. Der sier han at USA og Grønland kommer godt overens, og at USAs interesse i Grønland handler om verdensfred. Videre sier presidenten at USA er helt avhengig av øyen:
– Vi må ha Grønland, sa presidenten.
Vance sitt Grønland-besøk har ikke blitt tatt godt imot av øyas innbyggere. En nylig undersøkelse viste at de aller fleste på Grønland ikke ønsker å bli en del av USA.
Daværende statsminister Múte B. Egede, sa i en uttalelse at det ikke ville være noen møter mellom USA og Grønlands regjering under besøket.
Et reiseselskap på Grønland sa at de ville takke nei til eventuelle besøk fra konen til Vance. Opprinnelig ville hun se på en hundeslede-konkurranse, men arrangøren har gjort det tydelig at hun ikke har blitt invitert.