Dagligvarekjede trues av tobakksforbud: – Dramatisk

3 weeks ago 12


Helsedirektoratet har sett seg nødt til å sende ut et skriv til dagligvarebransjen om reglene rundt salg av tobakk. «Altfor strengt», mener handelen.

Per Eivind Vik driver Snarkjøp-kjeden sammen med fetteren Geir Inge Vik. Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Ja, vi har sett dette skrivet. Det kom litt sjokkerende på alle, tror jeg.

Det sier Per Eivind Vik, daglig leder i Snarkjøp Gruppen. Selskapet omtaler seg selv som «den selvstendige og uavhengige dagligvarekjeden i Norge som aldri blir nevnt». I dag finnes om lag 70 butikker rundt om i landet.

Skrivet han viser til ble nylig sendt ut fra Helsedirektoratet.

Det handler om forbud mot salg av tobakk fra selvbetjente automater. Helsedirektoratets tolkning kan ramme Snarkjøp Gruppen hardt.

– Konsekvensene vil være ganske dramatiske, sier Vik.

Les på E24+

Tek-investor: – Norge kunne blitt et av verdens viktigste land

– Mener vi er betjent

Det er fordi selvbetjening er en helt essensiell del av Snarkjøp Gruppens konsept.

Butikkene deres er mindre nærbutikker, mange av dem i utkantstrøk. De er ofte sammenlignbare med Joker, Coop Marked, Matkroken og lignende. Dette segmentet har slitt tungt de siste årene. Mange butikker har blitt lagt ned.

Det Snarkjøp Gruppen tilbyr er teknologi som gjør det mulig å ha kveld- eller døgnåpent uten at ansatte er fysisk til stede.

 Omtrent halvparten av Snarkjøp-kjedens butikker har installert teknologi som gjør det mulig å ha åpent uten at ansatte er fysisk til stede. Foto: Marita Aarekol / Bergens Tidende

Gjennom en app på telefonen kan kjøpmannen følge med på butikken – og kommunisere med kunder, om det skulle være nødvendig. Når en kunde kjøper noe med aldersbegrensning, får kjøpmannen et varsel. Da må kunden kontrolleres via kamera før den får gjennomføre salget.

– Nå har man endelig funnet en måte å gjøre det bærekraftig å drive små dagligvarebutikker på mindre steder, og så blir beina nærmest slått vekk under en – etter vårt syn på feilaktig grunnlag, sier Vik.

Han er klar på at man må skille mellom ubetjent, selvbetjent og fjernbetjent.

– Vi mener selv at vi er mer betjent enn noen gang. Så vi får se hva som skjer videre. Det er dumt om vi ikke kan bruke denne teknologien, som har hatt veldig gode resultater. Jeg hadde skjønt det om de kunne vise til mange brudd på tobakksloven, men jeg er ikke kjent med at vi har hatt noen avvik. Da blir det litt uforståelig.

Les på E24+

Kan sjokoladeprisene avlyse rentekuttet?

Vil beskytte mindreårige

Dette er ikke et nytt forbud, påpeker Helsedirektoratet.

Avdelingsdirektør Erlend Bø viser til tobakksskadeloven. Den sier at det er forbudt å selge tobakksvarer og -surrogater (som e-sigaretter) fra selvbetjente automater.

– Det har ikke vært noen endringer i denne regelen.

Unntak gjøres bare hvis kunden bruker et forhåndsbetalt automatkort til å hente varene ut fra en automat, forklarer Bø. Disse automatene må være plassert slik at de ansatte alltid kan holde øye med dem.

Erlend Bø

Avdelingsdirektør i Helsedirektoratet

Grunnen til at Helsedirektoratet har sendt ut brevet henger sammen med utviklingen av selvbetjente kasser og ubetjente butikker.

Det har gjort at direktoratet har sett et behov for å informere tydeligere om reglene. Brevet gikk både til butikker som selger tobakksvarer og til kommunene som fører tilsyn med butikkene.

Bø forklarer at forbudet er begrunnet med at ubetjent salg kan gjøre det lettere for mindreårige å få tak i tobakk, «siden ingen ansatte har kontroll med hva som skjer i og rundt butikken».

Han påpeker at regjeringen har som mål å oppnå en tobakks- og nikotinfri generasjon fra 2010 og å redusere tilgjengeligheten av tobakksvarer og -surrogater.

– Hvis selvbetjeningsforbudet blir mindre strengt, kan det føre til flere ubetjente løsninger for salg og økt tilgjengelighet til tobakk.

Les på E24+

Kokain i arbeidslivet: – Anta at det skjer blant dine ansatte

Virke: For strengt

Dette er en altfor streng tolkning av regelverket, mener Virke.

Organisasjonen har dagligvaregiganter som Norgesgruppen og Coop på medlemslisten.

Formålet i sin tid handlet om å begrense tilgang til tobakksprodukter uten effektiv alderskontroll, argumenterer bransjedirektør Bendik Solum Whist.

– Bestemmelsene ble til lenge før utviklingen av dagens løsninger med biometri og andre former for identifikasjon, og berører derfor ikke slike former for automatsalg, sier han.

Bendik Solum Whist

Bransjedirektør dagligvare i Virke.

Whist påpeker at Helsedepartementet selv uttalte i 2009 at de forventet en utvikling av tekniske løsninger for salg av tobakksvarer, og at dette kan gjøre det nødvendig med presiseringer.

– Det er beklagelig at dette initiativet ikke er blitt fulgt opp av departementet på et tidligere tidspunkt.

Virke håper nå på dialog med helsemyndighetene for å få klarhet i saken.

Helse- og omsorgsdepartementet skriver i en e-post at digital alderskontroll kan gi minst like god sikkerhet som manuell kontroll.

Men det er uklart for departementet hvordan tilsynsmyndighetene skal kunne føre kontroll med slike løsninger. Det vil derfor bli gjennomført en utredning, står det i e-posten.

Read Entire Article