Christian Abel Dangol sitter hjemme foran dataskjermen i Bergen og har snakket seg varm om et tema som engasjerer ham.
– På internett blir menn snakket ned til, at vi er dumme og fortjener ingenting. Hva har jeg gjort? Jeg er bare mann. Jeg føler at unge menn rett og slett ikke blir tatt seriøst, sier han til VG.
Han gjør derfor som mange andre: Skriver «Stem Frp» i kommentarfelt på TikTok.
Men etter IShowSpeeds Norge-besøk har slagordet for flere fått en annen klang.
VG har sammen med Faktisk.nohva unge faktisk mener når de skriver «Stem Frp» på TikTok.
gått gjennom 2,6 millioner kommentarer for å finne utFlere mener det blir brukt rasistisk i sosiale medier – blant andre ungdomspartiledere, medieforskeren Steffen Krüger og kjente tiktokere – mens Frp selv har kritisert både mediene og motstanderne for å drive med konspirasjonsteorier og synsing.
Hva fant VG og Faktisk.no ut?
Dette er våre tre hovedfunn i «Stem Frp»-undersøkelsen i samarbeid med Faktisk.no:
- Tiktokere med flerkulturell/fleretnisk bakgrunn har 40 prosent større sannsynlighet for å få «Stem Frp»-kommentarer på sine videoer.
- Den største utslagsdagen for «Stem Frp»-kommentarer kom etter youtuberen IShowSpeeds Norge-besøk.
- Meningen bak kommentaren er mangfoldig, ifølge over 100 brukere VG spurte. Men flere sier innvandringspolitikk er en hovedtrigger for at de la igjen kommentaren.
Frp tar avstand fra rasistisk bruk av «Stem Frp»-slagordet.
Funnene er basert på nærmere 50.000 videoer publisert av 147 norske tiktokere. Les Faktisk.nos versjon og metodeutredning av samarbeidet her. Her kan du lese om utvalget: Slik har VG og Faktisk.no kartlagt.
Dangol er blant over 4000 TikTok-brukere som har skrevet «Stem Frp», ifølge våre data.
Mange har skrevet det langt flere ganger enn ham, men han er den eneste av de vi spurte som vil stille med navn og bilde i VG.
Flere sier at de er redde for hvordan venner, arbeidsgiver og familie vil reagere. Det gjør ikke Dangol.
Psykologistudenten er en «fulltidsarbeidssøker» som engasjerer seg sterkt i samfunnsspørsmål. Han anslår selv at han i en periode skrev «Stem Frp» hver gang han åpnet TikTok.
– Jeg kommenterer under videoer som handler om elbiler, da jeg har lidenskap for bensinbiler. Og under videoer om kriminalitet.
Dangol beskriver seg selv som kristen og konservativ, og omgås for det meste med venner i de respektive miljøene. Ved neste valg står han mellom å stemme Frp eller partiet Konservativt.
– Jeg vil ikke skylde på innvandrere i seg selv, men på integreringen. De som kommer til Norge får ikke hjelp til å skjønne hva som er norsk kultur og lov.
– Frp er hardhendt på kriminelle handlinger og setter integrering høyt. Både de som begås av etnisk norske og innvandrere, sier Dangol.
Han har selv innvandrerbakgrunn fra Nepal, og mener at når innvandrere begår kriminalitet vil det påvirke ham direkte.
– Jeg som innvandrer får det vanskeligere i samfunnet med å få jobb, og et dårligere omdømme. Det er veldig mange som kommer til Norge og vil gjøre bram nen så er det også så mange her som ødelegger for oss.
Dangol har for tiden tatt en pause med å skrive «Stem Frp» fordi han ønsker å trekke seg litt unna nyhetsbildet og politikk.
– Når man er på høyresiden så kommer det så mye negativitet mot deg. Menn som meg blir nedsnakket og ikke hørt. Det er få som hører på en som meg fordi jeg er «mann, 20».
Dette er greia med «Stem Frp»:
- I september skrev VG om fenomenet «Stem Frp» for første gang. Medieforsker Steffen Krüger sa at når folk skriver «Stem Frp» i kommentarfelt i sosiale medier, er det ikke nødvendigvis bare for å oppfordre folk til å stemme.
- Krüger mener oppfordringen er en såkalt «hundefløyte»: – Den er ment for å si noe kritisk og fordømmende om utlendinger, uten å si det rett ut, ifølge Krüger.
- – Det brukes unektelig også på en svært rasistisk måte, uttalte Unge Høyre-leder Ola Svenneby uken etter i VG. Det utløste sterke reaksjoner hos Jon Helgheim (Frp), som kalte kritikken «spekulativt og konspiratorisk».
- Kort tid etter uttalte en rekke ungdomspartilederne at de var enige med Ola Svenneby, og det førte til enda mer kritikk fra Frp.
- «Stem Frp» skapte stor debatt i norske medier. Både unge og VG-kommentator Astrid Meland tok til orde.
Han sier han aldri har ment noe rasistisk med «Stem Frp», og tar avstand fra de som gjør det. Også de som skrev det etter IShowSpeeds besøk i Oslo.
– I Oslo ble Speed fanget i en butikk og angrepet. Mange tenker at sånne mennesker som kommer hit, og gjør sånne ting ikke burde være i Norge. Altså at de rett og slett burde blitt deportert. Jeg stiller meg nøytral til det.
– Er du enig i at man skulle kommentert «Stem Frp» i den konteksten?
– Det hadde vært bedre hvis de ikke hadde skrevet så mye «Stem Frp» der. Det gjør at noen folk får avsmak på Frp som parti, selv om Frp ikke egentlig har noe med det å gjøre. Det var nok det som ga «Stem Frp» en rasistisk aura
.VG har også intervjuet en annen ung mann. Han har nemlig flere ganger fått «Stem Frp» i sitt kommentarfelt:
TikTok-profilen Hertier Mufano, kjent som MufanoForNorge, husker da han først så en Stem Frp-kommentar. Han leste en tråd som startet med en TikTok-bruker som skrev «Stem Frp» – og hvor en annen svarte: «Nei, han kan få bli».
Før en annen skrev: «Nei, vi må kaste ham ut», ifølge Mufano.
På TikTok er Mufano mest kjent for sine videoer om Norge, nordmenn og hans møte med norsk kultur. Han står ofte på ski, og har en soft spot for isbjørner. På kort tid har flyktningen fra Kongo fått titusenvis av følgere.
– Så jeg sjekket med mine norske venner på TikTok om de også fikk disse kommentarene. Ingenting. Da visste jeg at det var fordi jeg er utlending.
– Hva mener du Frp bør gjøre?
– Frp får mer oppmerksomhet når de har en veldig streng innvandringspolitikk. Men blir den for streng, kan den skape polarisering. Det kan skape den stemningen som er i kommentarfeltet mitt. Folk klarer ikke å skille mellom folk som er født i Norge, og innvandringspolitikk, svarer Heritier Mufano.
På et tidspunkt opplevde Mufano å få så mange kommentarer på rad at han spilte inn en video der han konfronterte Simen Velle (FpU).
Mufano mener lederen av Fremskrittspartiets Ungdom bør gjøre mer. Da Mufano hadde internship i KrF som statsvitenskapsstudent, fikk han muligheten til å snakke med Velle direkte.
Leder av Fremsrkittspartiet Ungdom (FpU)
– Jeg sa til Simen: «Jeg driver med TikTok, og ungdommene dine skriver ubehagelige kommentarer til meg. Hva kan du gjøre med det?» Alle vet hva «Stem Frp» betyr. Spør hvilken som helst ungdom. Det vet Frp og Simen Velle også, hevder Mufano.
Så skal Velle ha blitt oppfordret til å stille opp på en video sammen med Mufano for å konfrontere «Stem Frp»-kommentarene, noe Velle skal ha avslått, ifølge Mufano.
VG har forelagt kritikken for Simen Velle, som selv ikke vil svare direkte på beskyldningene.
Velle har tidligere sagt:
– Hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med «Stem Frp».
Ass. generalsekretær i Frp
Frps assisterende generalsekretær Helge Fossum sier følgende:
– Mange av våre tillits- og folkevalgte får henvendelser om å stille opp på både videoer og bilder i ulike sammenhenger. Vi har rett og slett ikke kapasitet til å imøtekomme alle disse. For øvrig viser vi til at Simen Velle i et intervju med VG i høst uttalte: «Men hvis du er en rasist, og du vil få gjennomført rasistisk politikk i Norge, så er ikke det forenlig med ’Stem Frp’».
Tips meg
Journalist og fotograf
Jeg er opptatt av saker som engasjerer unge. Skriver mest om flerkulturell identitet, samfunn, popkultur og trender. Du når meg på e-post. Tips meg gjerne.