Søndag ble Friedrich Merz og Kristendemokratene (CDU/CSU) det største partiet i valget i Tyskland.
Dagen etter kunngjorde Merz på en pressekonferanse i Berlin at de vil starte forhandlingene med Sosialdemokratene (SPD).
Mandag starter Merz samtaler med SPD-leder Lars Klingbeil og sittende kansler Scholz. Forhandlingene skal starte i løpet av de kommende dagene og vil trolig vare i flere uker.
Jubel etter at kristendemokratiske CDU/CSU ble valgets vinner i Tyskland.
Foto: Angelika Warmuth / Reuters / NTBMerz, som etter all sannsynlighet vil bli Tysklands neste kansler, har uttalt at han er sikker på at de klarer å danne et regjeringsflertall med SPD.
Men forhandlingene blir opprivende for SPD, som gjorde et historisk dårlig valg med et valgresultat på 16,4 prosent, ifølge Astrid Sverresdotter Dypvik, journalist og historiker.
– Det er et parti i krise. De sier de selv må reformere politikken sin, og er nødt til å skaffe seg en ny lederfigur. De har mange interne saker de må ta opp, samtidig som de skal forhandle med sin historiske hovedfiende, sier Dypvik.
Astrid Sverresdotter Dypvik er historiker og journalist. Hun har skrevet flere bøker om tysk etterkrigshistorie.
Foto: Tove K. Breistein– Må prøve å samarbeide i disse tider
I Tyskland er ikke samarbeid med unionspartiene CDU/CSU og SPD, den såkalte storkoalisjonen, uvanlig.
De har sittet i regjering sammen flere ganger, blant annet i tre av Angela Merkels (CDU) regjeringer – sist fra 2017 til 2021.
– Det finnes ikke noe automatikk i at vi nå skal samarbeide, men det demokratiske sentrum må selvfølgelig prøve å samarbeide i disse tider,sa SPDs generalsekretær Matthias Miersch til det tyske nyhetsmagasinet ARD i etterkant av valget.
Olaf Scholz (SPD), dagens forbundskansler, må etter alt å dømme trekke seg tilbake etter et historisk dårlig valgresultat for partiet.
Foto: API 2018 måtte det til en uravstemning blant medlemmene i SPD om de skulle fortsette med en storkoalisjon. Da støttet 66 prosent av medlemmene samarbeidet.
– Det som bandt dem sist, er instinktet deres om å være et folkeparti som til enhver til kan gå inn i regjering og ta ansvar i Tyskland. De har ikke lyst til å være et 14-prosent-parti, sier Dypvik.
Motivasjonen er «å styrke demokratiet»
SPD-leder i delstaten Niedersachsen Stephan Weil sier til den tyske avisen Die Welt at den viktigste motivasjonen for å samarbeide med CDU de neste årene ligger i nettopp denne ånden om å ta ansvar: De vil først og fremst være med «å styrke» demokratiet.
Det ytre høyrepartiet AfD gjorde et historisk godt valg.
De konservative og sosialdemokratene er uenig i flere viktige saker, deriblant migrasjon, økonomi, arbeidsliv og pensjon.
Forrige regjeringsperiode var en av de aller viktigste sakene til SPD å heve minstelønnen.
– Den type politikk er ikke særlig attraktiv for CDU. Det var nettopp etter 16 år med CDU-regjeringen at dette ble en viktig sak i Tyskland. Da var det mange med full stilling i Tyskland, men som likevel hadde veldig dårlig råd, sier Dypvik.
Kan ta lang tid
Den politiske situasjonen i Europa gjør at det haster for tyskerne å få på plass en ny regjering.
Dypvik tror partiene vil enes om utenrikspolitikk og sikkerhetspolitikk knyttet til Ukraina, USA, Trump og EU, men forhandlingene vil likevel ta tid. Merz har selv sagt at han vil forsøke å få på plass en regjeringen innen påske.
Freidrich Merz fra CDU har startet samtalene med sosialdemokratene for å danne en storkoalisjon. Han tror det er sannsynlig at de vil ende opp i regjering sammen.
Foto: Reuters– Det er ganske lang tid med tanke på at Tyskland og Europa er i veldig vanskelig situasjon. Men regjeringsdannelser i Tyskland har de siste årene tatt veldig lang tid, nettopp fordi det er partier som er ganske uenige, som skal bli enige om kurs.
– Også liker de å gjøre ting grundig da, sier Dypvik.
Publisert 25.02.2025, kl. 11.18