Kortversjonen
- Høyres nestleder Tina Bru vil fortsette som nestleder i partiet.
- Bru kritiserer skolens prioriteringer og ønsker mer fokus på elevresultater.
- Hun vil også forbedre rammevilkårene for næringslivet og bekjempe ungdomskriminalitet.
- Familien hennes støtter fullt opp om hennes politiske engasjement.
– Jeg har sagt til valgkomiteen
at jeg stiller meg til disposisjon for en ny periode som nestleder i Høyre, sier Bru til VG.Det skjedde i dag.
Det betyr at hun ønsker å fortsette som nestleder i to år til, hvis landsmøtet i Høyre velger henne til våren.
Det kommer overraskende på mange, fordi hun har sagt nei til å fortsette på Stortinget.
Hun sier at det ikke er som følge av en prosess hvor hun har ombestemt seg, etter at hun i vår sa nei til gjenvalg på Stortinget fordi hun vil være mer sammen med barna i Stavanger.
– Jeg har egentlig tenkt hele veien at jeg ville fortsette som nestleder, men endelig avklaring har jeg tatt nå, i samråd med min mann og andre.
Far regjerer hjemme
Vi besøker familien i deres hjem ti minutters kjøretid fra Stavanger sentrum.
Ungene er blitt to og seks år, den yngste, Kitty, er i barnehage og Ellis går i 1. klasse.
Far Thomas Samuelsen regjerer hjemme hele uken før kona kommer hjem i helgene. Samuelsen har full jobb som markedssjef i selskapet Home Brands i Stavanger.
– Støtter
Da hun valgte ikke å ta gjenvalg til Stortinget sa Samuelsen at det var konas valg – og at han ikke la noe press på at hun skulle flytte hjem.
– Hun er klar for mer politikk og vil gi full gass videre. Det støtter jeg virkelig. Stortingsplass ville gitt en lang arbeidsavtale på fire år. Hennes beslutning nå gir større valgfrihet.
Han fortsetter:
– Men jeg kommer jo til å stemme på Støre for å sørge for at hun kommer hjem. Jeg er på hans side om dagen, sier han lattermildt.
Underforstått; hvis Støre-regjeringen får fortsette, har fruen ingen mulig statsrådplass
i Oslo og kan være mer i Stavanger.– Kjempegøy
Fruen sitter ved siden av.
– Jeg har svart det er greit, fordi Ap ligger så lavt om dagen, sier hun.
De ser bort på meg for å forsikre seg at jeg forstår humoren deres.
Og ler godt.
iPad til toåringen
Vi tar like godt opp et tema fra bordet vi sitter ved:
– Det kan være at en del ser bildene som blant annet viser at 2-åringen deres leker med en iPad og tenker at det gir feil signal?
– Jeg vet, det kommer sikkert mange reaksjoner på det. Men jeg vil ikke at det skal gi dårlig samvittighet. Med pendlerlivet har det blitt en praktisk løsning i hverdagen. Hun har fått den fordi jeg er i Oslo hele uken og Thomas har eneansvaret hver ettermiddag etter skole og barnehage:
– Det er han som lager mat og gjør alt det praktiske hjemme midt i uken. Skal han få tid til det, må han få litt avlastning. iPaden gjør at han får tid til å lage middag. Jeg syns vi skal slutte å dømme hverandre. Foreldre har ansvar for å regulere skjermbruk som alt annet i livet til ungene. Jeg lever godt med litt iPad-tid i ny og ne, sier Høyre-nestlederen.
– Det kommer nok litt overraskende på mange at du går for gjenvalg som nestleder, siden du ikke vil sitte på Stortinget. De fleste har avskrevet deg som nestleder?
– Det er lett å forstå, men da jeg sa nei til renominasjon
var jeg tydelig på at det ikke var et endelig farvel til politikken. Sannheten er at jeg synes det er kjempegøy å være nestleder i Høyre. Derfor ber jeg om tillit til å fortsette, for å bidra til at vi vinner stortingsvalget neste år.– Det foregår en debatt om det, reist av blant andre kommentator Eva Grinde i DN, om at politikere med barn ikke vil sitte på Stortinget fordi de ikke vil forplikte seg for fire år, som en stortingsperiode er, men som synes det er ok å være statsråd?
– Jeg har faktisk hatt en prat med Grinde om dette. Jeg opplever ikke at det er lite stas å sitte på Stortinget. Begrunnelsen min handler om at jeg blir låst i fire år i Oslo, hvis jeg tar gjenvalg på Stortinget. Det er hovedforskjellen. Å være nestleder og statsråd binder meg ikke i fire år.
Hun legger til:
– Hadde vi bodd i Oslo hadde det ikke vært tema, da hadde jeg ønsket gjenvalg til Stortinget. Men når vi har barn og bor på Vestlandet, er det noe annet.
– Når du nå sier ja til å være nestleder, regner du med at du blir statsråd ved borgerlig flertall ved stortingsvalget neste høst?
– Nei, jeg tar ingenting for gitt. Jeg er heldig hvis jeg får tilliten til det igjen.
– Har du pratet med Erna Solberg og fått positive signaler om at du bør fortsette som nestleder?
– Ja, jeg har snakket med Erna. Hun synes det er fint, men understreket at det ikke er opp til henne, men opp til landsmøtet.
– Drittlei
Hun sier det er noen saker hun brenner for, som hun skal bruke mye av valgkampen på.
Skole er en av dem, hvor hun vil bryte med regjeringens og venstresidens politikk.
– Jeg er drittlei av at prioriteringene i skolepolitikken handler om skolemat, færre krav til lærernes kompetanse, mindre kartlegging og milliardbeløp til å opprettholde skolebygg. Før regjeringen tar tak i det faktum at resultatene stuper, så er jeg ikke interessert i å høre et eneste ord om skolemat.
– En viktig årsak til tilbudet om skolemat er at det er en del som ikke har like god råd til å lage skolemat til barna?
– Det kan løses. I Stavanger har de frivillig skolematordning: Har du inntekt under en viss grense, så er maten gratis.
– Kan peke på elver
Hun mener at resultatene i norsk skole «er en fallitterklæring».
– Elevene våre gjør det dårligere i matte. Dårligere i naturfag. Dårligere i lesing. Allerede på barneskolen kan vi nesten peke på hvilke elever som kommer til å fullføre videregående eller ikke. Vi vet hvilke elever dette er, likevel klarer ikke skolen å hjelpe dem godt nok.
– Må tenke nytt
Bru mener at dagens skole er en viktig årsak til at unge blir uføre.
– En dårlig skole sender altfor mange av ungene våre ut i utenforskap. Den voldsomme andelen unge uføre i dag kommer jo fra et sted. De kommer fra norsk skolevesen.
Hun vil ha nivådeling i skolen.
– Alle elever skal bli møtt med undervisning på sitt nivå. Ingen elever er like og når norsk skole ikke funker, må vi gjøre noe med det.
– Da blir det fort et A-lag og et B-lag, som skaper stigmatisering
?– Det er et A- og B-lag i norsk skole i dag. De som får det til, som gjerne har ressurssterke foreldre, og de som faller fra: Når alle blir dårligere i alle fag, må vi åpne for å tenke nytt. Venstresiden må skjønne at alle elvene ikke er like.
Flere saker Bru vil prioritere kan du lese her
Rammene for næringslivet er kamptema nummer to.
– Vi må slutte å skatte norske eiere ut av landet, eller gjøre det umulig for dem å konkurrere med utlendinger slik at de til slutt ender opp med å måtte selge den norske bedriften nettopp til utlendinger.
– Ny kurs i skattepolitikken betyr at det er de rikeste i landet som får de største lettelsene?
– Det er riktig at mange av dem som betaler mye formuesskatt i dag, er blant de rikeste, men det er ikke derfor jeg vil fjerne skatten på arbeidende kapital. Det er fordi vi må ha noe å leve av i fremtiden som ikke bare er olje og gass. Da må bedriftene få rom til å investere, skape arbeidsplasser til folk og verdier for fellesskapet.
– Det er likevel en effekt?
– De som har mest bidrar mest, sånn skal det være. Venstresiden snakker som om skatt på norske eiere av norske bedrifter er det eneste vi har. Vi har utbytteskatt, selskapsskatt, inntektsskatt. Privat forbruk skal skattes.
Å bekjempe kriminalitet er den tredje store kampsaken, sier hun.
– Siden 2021 har ungdomskriminaliteten økt med 36,1 prosent i Sør-Vest. Ran har økt med nesten 300 prosent, og ulovlig bevæpning med nesten 140. Det er helt sinnssyke tall! Vi lever i en brytningstid hvor folk kjenner på mer utrygghet. Også tror jeg vi som foreldre kjenner på en bekymring for at barna våre enten skal bli utsatt for noe, eller selv havne i helt feil miljø.
– Stort sett alle partier vil ha mer politi for å bekjempe kriminaliteten?
– Det er riktig, men jeg mener vi ikke tar grepene som skal til. Vi har lagt listen høyere og har i alternative budsjetter sørget for at alle som kommer ut av politihøgskolen får jobb.
Solberg er glad
– Det er veldig bra at Tina ønsker å fortsette. Hun har masse kunnskap om saker som er viktige for den delen av landet hun bor i, som hvordan vi skal få opp verdiskapingen og skaffe Norge flere bein å stå på økonomisk. Og hun har et varmt engasjement for saker som opptar folk i den livsfasen hun er i: Hvordan vi skal skape en best mulig skole, og et tryggest mulig Norge for barna våre å vokse opp i, sier Erna Solberg til VG.
– Er hun aktuell som statsråd?
– Hvis vi får tillit fra velgerne, så er selvfølgelig Tina en god kandidat til å gå inn i regjering og gyve løs på den jobben.
– Hvis dere taper valget: Skal du ha en nestleder basert i Stavanger uten tilknytning til Stortinget?
– Det kan vi ha, og vi har flere ganger hatt nestledere som ikke samtidig sitter på Stortinget. Men dette må være opp til partiet å bestemme om så skulle skje.