Bred enighet på Stortinget om totalberedskap: – Det er alvor nå

5 hours ago 4


 Lise Åserud / NTBTILFLUKTSROM: Det er flertall på Stortinget om å oppheve vedtaket om byggestopp av tilfluktsrom fra 1998, og ilegge en plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg. Foto: Lise Åserud / NTB

Det ble et forlik om de brede grepene i Regjeringens totalberedskapsmelding.

Tirsdag 29. april kl. 14:01

Kortversjonen

  • Regjeringen øker antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000.
  • Det blir en plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg.
  • Kommuner må nå lovfeste beredskapsråd for bedre krisehåndtering.
  • Tilskuddet til frivillige i redningstjenesten økes med 100 millioner.

VG skrev i januar at Regjeringen vil øke mannskapsstyrken i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000 personer i aktiv tjeneste. Da la Regjeringen frem stortingsmelding om landets totalberedskap. Bakgrunnen for satsingen er en respons på krig i Europa og generell økt usikkerhet.

Styrkingen av Sivilforsvaret er en av de største satsingene i meldingen. Den kommer som en forlengelse av den omfattende langtidsplanen for Forsvaret, som Stortinget vedtok enstemmig i fjor.

Vi forsterker noe som vi vet virker, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til VG.

 Gisle Oddstad / VGStatsminister Jonas Gahr Støre og daværende justisminister Emilie Enger Mehl møtte representanter for Sivilforsvaret i januar. Foto: Gisle Oddstad / VG

I tillegg er det enighet bak å ilegge eiendomsaktører plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg. Dette vil føre til økte boligpriser, mener eiendomsaktører, men daværende justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) mener alle må være med på å betale for egen beredskap.

I dag har beredeskapsmeldingen oppnådd et bredt forlik i Stortinget om de vesentligste punktene.

Synes du det er viktig å øke den nasjonale beredskapen?aJa, dette bør være en hovedoppgave for Regjeringen. bJo, men viktig at vi ikke overreagerer og blir paranoidecNei, vi har bra nok beredskap i dag.

Dette er noen av de viktigste sakene som får flertall:

  • Øke antall tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8.000 til 12.000 over åtte år.
  • Lovfeste beredskapsråd i alle kommuner, regioner og kritiske samfunnsområder, hvor beredskapsaktører, frivillighet og næringsliv sammen skal forebygge, øve og håndtere kriser.
  • Be Stortinget om å oppheve vedtaket om byggestopp av tilfluktsrom fra 1998, og ilegge en plikt til å bygge tilfluktsrom i nye bygg.
  • Øke tilskuddet til de frivillige organisasjonene i redningstjenesten med 100 millioner igjennom en opptrappingsplan over 8 år. Det kommer i tillegg til 6 millioner i årets budsjett.
  • Ha 50 prosent selvforsyningsgrad innen 2030 og trappe opp beredskapslagring av matkorn for 3 måneder innen 2029.
  • Starte arbeidet med en ny cyberberedskapsordning i offentlig-privat samarbeid for å håndtere alvorlige cyberhendelser.
  • Styrke nasjonal kontroll gjennom en ordning med forhåndsgodkjenning for kjøp av eiendommer som kan være særlig interessante for trusselaktører.
  • I samarbeid med Forsvaret, styrke kontrollen på havet og i maritim sektor.
  • Lage et nytt system for register over eierskap til eiendommer i Norge, som utfyller det nye registeret om hvem som er de faktiske eierne av bedrifter.
  • Legge frem en strategi for å styrke motstandskraft mot desinformasjon og styrke befolkningens evne til kildekritikk.
Bilde av Sandra BorchSandra Borch

Stortingsrepresentant (Sp)

– Vi må være forberedt på krise

– Det er alvor nå! Vi må være forberedt på krise og krig.

Det sier Sandra Borch (Sp) har vært saksordfører i Stortinget for totalberedskapsmeldingen.

– Hva er de to viktigste grepene i meldingen?

– Det er at vi fikk flertall for bygging av nye tilfluktsrom. Dessuten øke antall aktivt tjenestepliktige i Sivilforsvaret fra 8000 til 12.000, sier hun til VG.

Det ble ikke flertall for forslaget om å lovfeste hjemmel til å pålegge sivil arbeidsplikt i sikkerhetspolitisk krise eller krig.

– Hvilke andre grep burde vært med i meldingen?

– Jeg er skuffet over at det ikke ble flertall for å etablere beredskapsbutikker, slik de har i Finland, sier Borch.

I Finland er det 300 slike butikker og felles for dem er at de har nødaggregater som gjør at de, for eksempel, kan selge mat når strømmen er borte.

– Dessuten, Regjeringen bør fremme en plan for å gjøre Norge mindre sårbart for sabotasje av strømnettet gjennom mindre krav til elektrifisering av samfunnet, sier hun.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article