– Det er ganske greit å ha så mange muligheter, sier Jimmy Iversen, travelt opptatt med å pusse ned en del av en Vespa.
– Det er bare å ringe og spørre om lærlingplass, så får du det.
Han er elev på linja for bilskade og lakk ved Polarsirkelen videregående skole i Mo i Rana.
Litt lenger nord i Nordland, står daglig leder Kim Harry Andreassen midt i verkstedet for bilskader hos Auto 8–8 Imaas bil i Bodø. Rundt han står syv biler med skader på skjermer, dører og lykter.
– Det er en stor mangel på fagfolk i bransjen, forteller Andreassen.
Selv har hans tre ansatte på denne avdelingen nok å henge fingrene i.
– Mangel på fagarbeider gjør hele reparasjonsprosessen tar mer tid og blir dyrere. En av konsekvensene er at kunder må benytte seg av leiebil over en lengre periode, noe som også gjør forsikringene dyrere, sier han.
Men å få tak i folk er krevende.
Taper kampen om utenlandsk arbeidskraft
Vanligvis har redningen i slike situasjoner vært utenlandsk arbeidskraft, men Norge frister ikke like mye lenger.
– EU sliter med det samme som oss. Det er ikke like populært å ta utdanning som fagarbeider lenger. Ungdommen velger heller å gå på universitetet. Det gir mangel på fagfolk over alt. Samtidig stiller den norske krona mye svakere, så det er ikke like lønnsomt å jobbe i Norge, forteller Erik Bergsland.
Han er salg- og markedsdirektør i Wiisda. Rekrutteringsbyrået har spesialisert seg på å skaffe utenlandsk arbeidskraft til bilbransjen.
Også Bergsland ser at behovet for bilskaderparatører er stort.
Det samme gjør Egil Stensland, kommunikasjonssjef i Norges Bilbransjeforbund.
– Vi har ikke noen konkretet tall, men vi ser at mangelen på folk er prekær hos mange bilskadeverksteder, sier Stensland.
Han forteller at bransjen mister mye arbeidskraft til andre næringer.
– Bilmekanikere og bilskadereperatører er dyktige folk med mye kompetanse. Både oljenæringen, Forsvaret og annen industri lokker til seg våre fagfolk, sier Stensland.
Dette skjer samtidig som antall bilskader, og dermed arbeidsmengden for Andreassen og hans ansatte i Bodø, øker.
Og på Polarsirkelen videregående skolene er verkstedet halvfullt.
Olav Nyjordet (til venstre) er lærer ved Polarsirkelen Videregående skole. Her sammen med Mia Amalie Carlsen og Jimmy Iversen.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRKFår store konsekvenser
– De siste 7–8 åra har vi ikke greid å fylle opp klassene ordentlig, sier lærer Olav Nyjordet.
– På det meste har vi vært oppe i 11 elever.
I Nordland fylke finnes det kun én skole som tilbyr utdanning innenfor bilskade og lakk etter at linja i Bodø ble lagt ned på grunn av få søkere i 2018.
Polarsirkelen VGS tilbyr 15 elevplasser.
I fjor høst var det syv elever som startet på spesialiseringen. En av dem er Jimmy Iversen fra Mosjøen. Han har allerede sikret seg lærlingplass.
– Jeg synes det er helt greit at vi ikke er å mange i klassen. Da er det ikke så mange navn å lære seg, sier Iversen.
Men mangelen på folk får store konsekvenser, i alle fall for små bedrifter, skal vi tro lærer Olav Nyjordet.
– Vi hadde for eksempel to elever fra forrige skoleår flytta til Moss. De ringte og spurte noen verksteder om det var mulig å få lærlingplass. Da var beskjeden at de bare skulle komme med en gang. De trengte ikke å søke en gang, sier Nyjordet.
– Men han ene skal skifte plass nå, og da må bedriften legge ned for de har ikke flere folk. Jeg hørte også om et firma lenger nord som måtte legge ned fordi de manglet folk. Så det er krise over hele næringen.
Kim Harry Andreassen ved Auto 8-8 Imaas bil i Bodø mener politikere og andre myndigheter må innse alvoret.
– Kan flytte hvor jeg vil
– Det er et behov for flere skoler som tilbyr denne utdanningen. Tilbakemeldingene fra lærerne er at de har elever som ønsker å ta utdanningen, men når utdanningstilbudet ikke er der de bor, så velge de heller andre linjer å gå, sier Andreassen.
– Samtidig må bransjen gi beskjed om at vi er i en kritisk situasjon. Vi har i dag fire skadeverksteder i Bodø. Alle har nok utfordringer med å få tak i nok arbeidskraft.
– Det er en spennende jobb, sier Bjørn-Olav Einarsen. Han lærling i bilskade og lakk hos Auto 8–8 Imaas bil i Bodø.
Foto: Petter Strøm / NRKMia Amalie Carlsen i Mo i Rana var i tvil om hvilken retning hun skulle gå.
– Jeg er veldig interessert i bil, men likte ikke det mekaniske arbeidet så godt. Når du jobber med bilskader og lakk ser du mye tydeligere resultater, sier hun.
Nå er hun tryggere på valget sitt, og føler seg ganske sikker på at hun kommer til å få seg jobb når hun er ferdig på skolen.
– Det skrikes jo etter folk, så jeg regner med det. Det er spennende at jeg kan flytte hvor jeg vil allerede når jeg skal ut som lærling, sier hun.
Mia Amalie Carlsen tror mer informasjon om faget tidligere kunne fått flere til å velge å søke seg inn på linja for bilskade og lakk.
Foto: Lars-Petter Kalkenberg / NRKPublisert 12.02.2025, kl. 22.06