Den norske kronen svekker seg markant onsdag.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
Kortversjonen
- Den norske kronen har svekket seg markant mot både euroen og dollaren onsdag.
- Seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets mener at kronesvekkelsen i stor grad handler om euroen.
- Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management påpeker at valutamarkedet er veldig sensitivt for tollutspill.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Kronen begynte brått å svekkes seg mot både mot euroen og dollaren ved 8-tiden, og kronesvekkelsen har bare fortsatt utover formiddag.
Rundt kl. 12 handles euroen for 11,68 kroner. Det er rundt 8 øre dyrere enn i morges.
Bildet er noenlunde likt i forhold til dollaren, som har styrket seg rundt 6 øre mot kronen. Den amerikanske valutaen handles nå for 11,26 kroner.
Les på E24+
Tollmørket kan gi skadelig tørke
– Dette handler i stor grad om euroen, sier seniorstrateg Dane Cekov i Sparebank 1 Markets til E24.
– Berg-og-dal-banen fortsetter
Den felleseuropeiske valutaen har svekket seg på bred front den siste måneden.
– Når en valuta faller 30–40 øre kommer det ofte en reversering. Det er ikke nødvendigvis noen spesifikk grunn bak det.
Cekov sier at noe av den samme utviklingen er synlig i forholdet mellom euro og dollar, der euroen nå henter seg noe inn.
– Vi ser at det hopper og spretter i takt med uttalelser fra Trump, sier seniorstrategen.
USAs president har kommet med en rekke utspill om toll de siste ukene, både mer eller mindre konkrete. Senest på mandag signerte Trump en presidentordre om 25 prosent toll på all import av stål og aluminium til USA.
Cekov trekker frem at presidenten også truet med såkalte gjengjeldelsestoller fredag. Onsdag skriver Reuters at rådgiverne til Trump, ifølge en anonym kilde, jobbet med å ferdigstille planen for en slik toll.
– Han liker å være uforutsigbar og sjokkere. Det bidrar til økt volatilitet.
I tillegg spiller forhold som oljeprisen og rentedifferansen inn.
– Berg-og-dal-banen fortsetter. Vi tror kronen vil fortsette å holde seg svak fremover, sier Cekov.
– Veldig sensitivt for tollutspill
Sjeføkonom Bjørn Roger Wilhelmsen i Nordkinn Asset Management sier også at kronesvekkelsen ikke nødvendigvis har noen klar årsak.
– Faktisk har jeg ikke sett noen ting konkret akkurat nå. Jeg har ikke noen spesielt god grunn til akkurat den kronesvekkelsen, sier han til E24.
Mer generelt for kronekursen og valutamarkedet i det siste, peker Wilhelmsen blant annet på prisveksten i Norge. Prisvekst er viktig for Norges Bank når renten settes, og renten er igjen viktig for kronekursen.
– Vi fikk jo et litt høyere inflasjonstall tidligere i uken. Det dro rentene litt opp, med forventninger om litt færre rentekutt. Det kan være en norsk forklaring til at kronen.
Samtidig er det mye som påvirkes av internasjonale utviklingstrekk, mener sjeføkonomen.
– Valutamarkedet er veldig sensitivt for tollutspill. Dollaren spesielt reagerer på det. Hvis det kommer tolløkninger som er overraskende eller sterkere enn ventet er det typisk at dollaren styrker seg.
Wilhelmsen nevner også det som skjer rundt Ukraina og spørsmålet om det kan komme noen avtale som et aktuelt tema. Han viser blant annet til at mindre geopolitisk usikkerhet kan være positivt for den norske kronen.