Forvalter tror ikke tolltrusler vil stoppe «inntjeningstoget» på Wall Street. Mer «bjeffing enn biting» fra Trump, mener sjefstrateg.
Publisert: Publisert:
For mindre enn 10 minutter siden
Kortversjonen
- Forvalter Bernt Berg-Nielsen mener at Trumps trusler om straffetoll ikke vil stoppe inntjeningstoget på Wall Street.
- Han peker på at Trump tidligere har truet med tollsatser, men at disse ikke alltid har blitt innført.
- Berg-Nielsen mener at selskapenes inntjening veier tyngre på vektskåla enn Trump-turbulens kommende uker.
- Sjefstrateg i Handelsbanken, Halfdan Grangård, mener at det er mer bjeffing enn biting fra Trump.
Oppsummeringen er laget av AI-verktøyet ChatGPT og kvalitetssikret av E24s journalister
Oslo Børs stiger, det samme gjør europeiske aksjer og New York-børsen åpnet også med oppgang.
Det står i kontrast til reaksjonene forrige mandag da president Donald Trump truet med omfattende og umiddelbar straffetoll mot Canada og Mexico.
I helgen var det nemlig klart for en ny runde med tolltrusler fra presidenten.
Han uttalte søndag kveld, norsk tid, at han vil kunngjøre 25 prosent toll på all import av stål og aluminium. Om bord på Air Force One sa han til journalister at han vil kunngjøre tollen mandag. Fredag kveld snakket Trump om å innføre «gjensidig toll», uten å gå nærmere inn på hvilke land det vil gjelde.
– Skal mye til for å avspore inntjeningstoget
– Grunnen til at markedene ikke reagerer mer er at de har sett filmen «Rask-annonsering-sakte-implementering» en gang før, sier forvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer til E24.
Les på E24+
Tollmørket kan gi skadelig tørke
Han påpeker at Trump rettet søkelyset mot metallindustrien også under sin første presidentperiode og innførte en toll på 25 prosent på stål og 10 prosent på aluminium, før han senere ga unntak til flere handelspartnere.
Forvalteren ser en parallell til Trumps første presidentperiode. Han peker på at også denne gangen har mange lands valuta svekket seg mot dollar i forkant av tolltrusler.
– Slik fungerer valutamarkedet som en «airbag» og tar den først støyten ved å svekke seg slik at andre land forbli eksportmessig konkurransedyktig – selv hvis det skulle komme tariffertarifferTollsatser..
Bernt Berg-Nielsen
Forvalter i Stolt Explorer
Berg-Nielsen trekker også fram børsselskapenes inntjening. Det er en helt grunnleggende faktor for aksjemarkedets utvikling.
- Tilbake i 2017, under Trumps første periode, økte resultatet per aksje med 17 prosent for selskapene i den brede børsindeksen S&P 500, påpeker han. Aksjemarkedet steg 19 prosent samme år.
- I år er analytikernes forventninger 14 prosent inntjeningsvekst i USA og 12 prosent i verden som helhet, ifølge forvalteren.
– Den type sterk inntjening veier tyngre på vektskåla enn Trump-turbulens kommende uker.
Uansett, i 2025 skal det uansett veldig mye tariffer til for å avspore inntjeningstoget, mener han.
Berg-Nielsen legger til at selskapene på resultatfremleggelser nå hyppig nevner tollsatser, noe han tolker som at de «vel forberedt» på eventuelle tollmurer.
– Mer bjeffing enn biting
– Alt må tolkes ut fra hva markedet forventet i utgangspunktet. Det er ikke noe sjokk for noen at Trump legger på tariffer her og der, og truer med enda mer. Noe av det er allerede priset inn, Halfdan Grangård, sjefstrateg i Handelsbanken.
De store markedsutslagene etter Trumps tolltrusler for en drøy uke siden spiller nok inn på markedsreaksjonen denne gangen, tror Grangård. Da truet Trump med 25 prosent toll for Mexico og Canada, og økt toll mot Kina. Straffetollen mot Mexico og Canada ble så utsatt allerede mandag kveld.
Halfdan Grangård
Sjefstrateg i Handelsbanken.
– Det som skjedde forrige mandag var at man kanskje fikk trusler om høyere tollsatser og bredere tollsatser enn man hadde sett for seg. Så fikk man ganske raskt en bekreftelse på at dette ligner på Trump sist gang.
Sjefstrategen mener det styrket troen på at Trump i stor grad driver med utspill i forhandlingene, enn faktisk planer om å innføre alt han truer med. På linje med slik han drev på i sin forrige presidentperiode.
– Markedet trengte kanskje en sånn påminnelse om at det er der man er. Det er fortsatt er mer bjeffing enn biting fra Trump.
Grangård trekker også frem at noen investorer nå kan vurdere det som attraktivt å kjøpe seg inn, etter at man nylig har hatt noe nedgang i aksjemarkedet.