Børsdirektøren advarer: – Vi kan miste noteringer

4 hours ago 2


Børsdirektør Øivind Amundsen advarer mot konsekvensene av stadig nye EU-krav. – Kanskje vår største bekymring.

 Børsdirektør Øivind Amundsen. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

– Overordnet går bekymringene ut på at det blir for omfattende EU-reguleringer, som gjør at vi kan få en konkurranseulempe i Europa og Norge i forhold til andre konkurrerende land som per nå har et enklere reguleringsregime på noen områder – som USA for eksempel, sier børsdirektør Øivind Amundsen til E24.

Flere selskaper med notering både på Oslo Børs og New York-børsen har valgt å droppe Oslo-noteringen.

Sist ut var John Fredriksen-rederiet Flex LNG, som pekte på at EU-reguleringer gjør det dyrt å være på Oslo Børs.

Eksperter frykter at flere kan følge etter.

– Vår største bekymring

Amundsen advarer om at stadig nye omfattende reguleringer fra EU gjør det dyrere og mer komplisert for selskaper å være børsnoterte i Europa.

Det kan svekke europeiske børsers konkurranseevne og medføre at selskapene heller ser mot USA når de skal børsnoteres, frykter han.

Les på E24+

Stormfulle høyder

– Konsekvensene kan blir flere. Vi kan få færre noteringer. Selskaper kan ønske å stå utenfor noteringsmarkedet, at de holder seg i det private markedet.

– Det andre er at vi kan miste noteringer til USA.

Børsdirektøren understreker at det kan være flere faktorer som avgjør hvor et selskap noterer seg.

– Det som kanskje er vår største bekymring, og som vi også får tilbakemelding på, er at reguleringene blir for omfattende.

– Oppfattes som et problem

– Jeg deler børsens syn. Jeg synes det er uheldig at selskaper velger delisting med det som argument. Det viser også at dette oppfattes som et problem hos mange selskaper, sier administrerende direktør Kjetil Houg i FolketrygdfondetFolketrygdfondetStaten har delt opp pensjonsfondet i Statens pensjonsfond Norge og Statens pensjonsfond utland, eller Oljefondet. Mens Oljefondet investerer i utlandet har Folketrygdfondet det meste av sine investeringer på Oslo Børs, blant annet i selskaper som Equinor, DNB og Telenor, og er den største institusjonelle investorer på Børsen..

Folketrygdfondet er den største institusjonelle investoren på Oslo Børs med 195 milliarder i norske aksjer ved årsskiftet.

Kjetil Houg

Administrerende direktør i Folketrygdfondet

Houg sier at det er uheldig hvis EU-reguleringer blir en ulempe når det gjelder å beholde selskaper notert i Norge og etablering av selskaper i Norge.

– Vi ser også at EU har stilt spørsmål ved sin egen regulering, og om det har gått litt langt, sier han.

– Flere hundre sider ekstra

Det foreløpig siste nye kravet er bærekraftsrapporteringen kalt CSRD. Det er «ganske omfattende», påpeker Amundsen.

– De større selskapene påpeker at de kan få flere hundre sider ekstra i årsrapporten. Det kan være opp til tusen rapporteringspunkter, hvor en del oppleves å ha en begrenset verdi.

Børsdirektøren viser også til samtaler med store investorer, som pensjonsfond og livselskaper som «også er skeptiske til verdien» av den ekstra rapporteringen.

– Det pålegger selskapene for store byrder, som gjør at det blir støy også for investorsiden.

Han sier at reguleringene nå er «nesten blitt så omfattende at investorene ser begrenset nytte til en stor kostnad».

– Det er et argument som vi ser selskaper bruke nå, at «kanskje vi skal vurderer å gå til USA i stedet», hvor de har mer lettbente rapporteringsregimer som gir mer enn nok for investorene, og som også er enklere for selskapene å håndtere.

Amundsen understreker at børsen ikke ønsker et «race to the bottom» for reguleringer.

– Det er bare at man har kommet til et nivå hvor det er blitt noe overregulering.

Børsdirektøren trekker frem at EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen har tatt initiativ til forenkling av EUs regelverk for å gjøre Europa mer konkurransedyktig.

– Europa begynner å henge etter USA

Utfordringene er bredere enn børs og finans, fremholder Amundsen.

Han peker på den mye omtalte Draghi-rapporten som advarte om at Europa kan være i ferd med å tape konkurransen mot USA og Kina.

– Europa begynner å henge etter USA, basert på blant annet at vi er overregulert, for fragmentert. Vi klarer ikke å stå sammen som ett marked i Europa.

Amundsen påpeker at Storbritannia, som er mer frikoblet fra europeiske lovgivning, har begynt å se på kutt i reguleringer.

– Hvis så er tilfelle, at EU/EØS kommer bakpå, er det uheldig. Vi er i en veldig konkurranseutsatt situasjon i hele finansnæringen.

Amundsen peker på børsens rolle som et sted selskapene kan hente kapital for å finansiere investeringer og vekst.

– Vi mener at vi er viktige for å skape arbeidsplasser og økonomisk vekst. Vi må ikke lage en felle for oss selv, at vi gjør det så komplisert at vi forhindrer den veksten som er nødvendig fremover for å lykkes i Europa.

Read Entire Article