Borgerlig splittelse om din sykelønn

2 days ago 6


Kortversjonen

  • Borgerlig uenighet:
  • Høyre-leder Erna Solberg lover at du ikke skal få kutt i din sykelønn.
  • Frp åpner for kutt i sykelønnen for å redusere korttidsfravær.
  • Venstre ønsker å kutte sykelønnen etter seks måneders sykemelding for å få ned langtidsfraværet.

Førjulens dragkamp viser at din sykelønn er i spill.

Men etter at Høyre-leder Erna Solberg gikk ut i VG og lovet at «Høyre ikke vil kutte i sykepengene folk får utbetalt», fremstår det som at et relativt trygt flertall står bak at den skal fredes i neste stortingsperiode, frem mot 2029: H+Ap og rødgrønn side.

 ENd / VGErna Solberg fortalte nyttårsaften at hun mener det vil være urettferdig at syke som jobber i det offentlige er sikret full lønn under sykdom, mens ansatte private bedrifter ikke har det vernet. Foto: ENd / VG

Men det er sykelønns-slanger i det borgerlige Solberg-paradiset:

I dag er det solid borgerlig flertall på målingene for Høyre, Frp og Venstre.

Begge de to sistnevnte partiene holder døren åpen for endringer i sykelønnen til norske arbeidstakere, men med to ulike modeller:

 Annika Byrde / NTBFrp-leder Sylvi Listhaug og Frp-nestleder Hans Andreas Limi skal fremover meisle ut om de mener sykelønnsordningen er for god. Foto: Annika Byrde / NTB

I november viste Frp-leder Hans Andreas Limi overfor Klassekampen til at det i et forslag i arbeidet med nytt partiprogram står at Frp vil «i større grad ansvarliggjøre den enkelte arbeidstager ved korttidssykefravær».

Han sier til VG at det var et tidlig utkast.

– Hva vi ender med, vil det videre arbeidet med programmet fremover mot landsmøtet vise, sier Limi til VG.

Bilde av

Limi

Han sier at alle skal være sikret god inntektssikring ved sykdom.

– Det viktigste er å få flere i jobb som i dag står utenfor. Graderte sykemeldinger og utredning av normert sykemelding er også viktige tiltak som vi diskuterer i programkomiteen, sier han:

– Det må være en tettere oppfølging av sykemeldte for å få de som har mulighet raskere tilbake i jobb og unngå passivisering.

Venstre vil kutte sykelønnen for å få ned langtidsfraværet og lar ikke Solbergs løfte påvirke sitt partis politikk.

– Vi vurderer sykelønnsordningen ut ifra hva som kan få ned sykefraværet. Jeg ser dessverre ikke noe i det Solberg eller LO sier, som vil få ned fraværet. Derfor har vi valgt å ikke lukke noen dører, fordi fraværet må ned, sier Venstres 1. nestleder, Sveinung Rotevatn:

 Helge Mikalsen / VGRotevatn garanterer at de ikke vil ta fra deg sykelønn hvis du melder deg syk en kort periode. Foto: Helge Mikalsen / VG

– Vi har verdens høyeste sykefravær. De siste årene har 80.000 flere nordmenn havnet på helserelaterte ytelser. Det er et så stort samfunnsproblem at vi må gjøre noe.

I dag får man i Norge utbetalt 100 prosent lønn det første året man er syk.

Rotevatn utdyper modellen de anbefaler.

– Vi vil ikke innføre karensdag eller svekke sykelønnen for de som blir syke noen dager; vi vil først redusere sykelønnen etter seks måneders sykemelding.

Han sier at den sykmeldte da får to valg:

Enten å gå over til gradert sykemelding, som betyr at vedkommende jobber litt og er sykmeldt ved siden av.

– Da beholder vedkommende full lønn, sier han.

– De sykmeldte som ikke kan eller vil si ja til å jobbe litt etter å ha vært sykmeldt i seks måneder, får redusert sykelønnen med tyve prosent. Det er jeg 100 prosent sikker på at vil redusere langtidsfraværet, som er det store problemet i Norge.

Han mener at korttidsfravær ikke er det store problemet.

– Nei, at noen er borte noen dager, tåler vi. Den store utfordringen er når ansatte blir borte fra jobb i måned etter måned.

– Hvordan kan du være så sikker på at dette vil kutte sykefraværet?

– Det avgjørende er at langtidssyke gjennom gradert sykemelding får kontakt igjen med jobben sin, med kollegaene sine igjen. Slik kan de få hjelp og motivasjon til å komme seg tilbake i jobb. Og så vil de tjene på å jobbe en dag eller to ved siden av å være sykmeldt.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

– Ikke noe å skamme seg over

Han sier at forskning viser at det etter hvert bygger seg opp barrierer når man går sykmeldt i mange måneder.

– Med vår ordning blir den sykmeldte motivert til å komme tilbake på jobb: Mange langtidssykmeldte kan komme tilbake på jobb, hvis det blir lagt til rette for det og hvis de begynner å prøve litt jobbing igjen.

– Men det vil være mange som er alvorlig syke etter seks måneder: Hvorfor vil dere straffe akkurat dem?

– Noen er veldig syke og noen kommer aldri tilbake til jobb. De skal få hjelp til utredning for å komme over på andre ytelser, som uføretrygd, som vil gi dem en anstendig ytelse videre i livet. Det er ikke noe å skamme seg over.

– Feil

Han er på kollisjonskurs med LO, men mener at sier at det han sier ikke burde være veldig kontroversielt.

– LO argumenterer ikke med at dagens sykefravær er akseptabelt. De fokuserer utelukkende på å verne om et prinsipp om evig full betaling. Som vi mener er feil.

 Eirik Røsvik / VGLO-leder Peggy Hessen Følsvik og Fellesforbund-leder Jørn Eggum kjemper sin kamp. Venstre vil ikke være med på den ferden. Foto: Eirik Røsvik / VG

– Enig med meg

Rotevatn vil legge til en ting.

– Det er et hjertesukk: Litt for mange er opptatt av hvordan sykelønnsordningen slår ut i valgkampen – og litt for få er opptatt av hvordan den slår ut på sykefraværet.

– Det kan fremstå som en anklage mot Erna Solberg?

– Nei, vet du hva, det gjelder ganske mange. Jeg snakker med folk i alle parti og jeg har møtt folk i alle parti som sier de er enig med meg i at vår løsning er fornuftig, men at det er vanskelig politisk.

Hvem av de borgerlige partiene som vinner frem, vil ingen av dem si noe sikkert om i dag.

Read Entire Article