Trumps tollutspill har ført til økonomisk uro verden over.
Den norske krona har vært i fritt fall.
I turbulente tider flykter investorer fra små og sårbare valutaer.
Men å gå over til euro nå, er en dårlig idé, mener professor i samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Hilde Bjørnland.
– Akkurat nå er det flere ulemper enn fordeler, fordi vi fortsatt er et land med en oljedreven økonomi. Ved å binde krona til euro, får vi mer stabilitet. Men da kan ikke den norske sentralbanken sette renten ut av norske forhold, sier Bjørnland.
Dette må du vite om kroner og euro
- Kan Norge bare bytte til euro?
Det er mulig selv om Norge ikke er EU-medlem, men vil kreve forhandlinger med EU. Det vil være en lengre prosess enn å knytte kronen til euro. (Se spm under).
- Hva betyr det at den norske krona bindes til euro?
La oss si at Norge binder kronen til euro nå. Da vil en euro permanent koste 12 norske kroner. Norges bank vil være ansvarlig for dette, etter en politisk avgjørelse. For å få en stabil kurs mot euro, vil Norges bank ha et fond med norske kroner og et fond med euro. Ved å kjøpe og selge, sørger de for at norske kroner er stabile i forholdet til euroen.
- Er det dumt å gjøre dette nå som krona er svak?
På kort sikt vil det kunne være det, men dette vil trolig jevne seg ut over tid. Da andre land har gått inn i eurosonen, har det vært en diskusjon hvilken kurs de skulle inn på, forteller professor Gernot Peter Doppelhofer ved NHH.
- Hva har det å si for renta?
Norge vil ha den samme renta som renta i eurosonen (2,65), som i dag er lavere enn den norske (4,5). Dersom man i Norge er redd for at lav rente fører til, for eksempel, høye boligpriser, kan man dempe dette med andre tiltak. Man kan for eksempel fjerne rentefradraget på boliglån.
Danmark følger euro
Professor i samfunnsøkonomi ved UiO, Karen Helene Ulltveit-Moe er enig med Bjørnland.
– Vi ønsker oss den fleksibiliteten som en egen valuta gir, gitt den økonomien vi har med en særegen næringsstruktur, sier Ulltveit-Moe.
Danmark har valgt at deres valuta følger euroen. Men de har en annen økonomi som er nærmere eurosonen. Dessuten er de også EU-medlemmer.
Selv om Norges økonomi i fremtiden blir likere den som er i eurosonen, er det for tidlig å gå over nå, mener Ulltveit-Moe og Bjørnland.
Grafen viser eurokursen fra Norges Bank siden 1999. Siste kurs fra 14.04.2025.
Euroen rekorddyr: Mener Norge må bytte
Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen tror Norge hadde hatt nytte av å gå over til euro eller binde krona til euro.
– De siste dagers svingninger, er nok et eksempel på at det av effektivitetsmessige grunner er bedre å ha euro enn kroner, sier Andreassen, som er sjeføkonom i Eika Gruppen.
Selv om Norge må forhandle for å finne en løsning, tror han EU vil ønske å ha med Norge i eurosonen. Selv om vi skulle stå utenfor EU.
ØNSKER EURO: Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen.
Foto: Torbjørn Brovold / NRK– Jeg tror det vil tvinge seg gjennom før eller siden. Man sparer 10–20 mrd. bare i vekslingsutgifter, sier Andreassen.
Han tror Sverige går over til euro ganske snart, og at Norge da vil følge etter.
Forrige helg sa Peter Magnus Nilsson, tidligere rådgiver for statsminister Ulf Kristersson, at han tror Sverige vil innføre euro i løpet av året.
Danmark har allerede knyttet den danske kronen til euro.
Mer åpen for krone-binding
Professor Gernot Peter Doppelhofer ved NHH er åpen for å binde krona til euro, selv om Norge er utenfor EU.
Han mener det historisk har vært uaktuelt fordi Norge er så annerledes på grunn av olje og gass. Med utfasing av dette og overgang til en grønn økonomi, vil Norge være nærmere eurosonen, sier han.
– Jeg vil tro at folk i Norges Bank eller i Finansdepartementet muligens ser på denne typen spørsmål. Jeg kan godt tenke meg at man vil regne på disse mulighetene, og starte en mer informert diskusjon, hvor vi ser på fordelene og ulempene, sier Doppelhofer.
AVVISER IKKE BINDING TIL EURO: Professor Gernot Peter Doppelhofer ved NHH sier Norge med tiden blir likere økonomien i EU.
Foto: Helge SkodvinHan sier en fast kurs mot euro trolig ikke er aktuelt ennå. Men han mener en informert diskusjon basert på utregninger vil være bra.
Akkurat nå mener han Norge kan samarbeide med EU på mange måter uten å være medlem.
– Jeg vil ta det ett steg av gangen. Hva er de største utfordringene nå? Når det gjelder sikkerhetssamarbeid, er det ingen begrensning i at Norge blir tatt med allerede nå i disse diskusjonene, sier NHH-professoren.
Han legger til at Norge har gode samtaler med EU om handel og toll.
– Samfunnsansvar å ta en EU-debatt nå
Hilde Bjørnland avviser euro, men ønsker en debatt om EU-medlemskap.
– Og da mener jeg det er flere argumenter for å være med i EU enn argumenter imot, sier Bjørnland og trekker fram økonomi, medbestemmelse og sikkerhet som de viktigste.
– Vi kan ikke feie den under teppet. Det er et samfunnsansvar å ta en EU-debatt nå for et stort parti. Mye har endret seg. Dette er temaer som bør diskuteres i ryddige former, sier Bjørnland til NRK.
– Er det rart at de store partiene ikke ønsker EU-debatt?
– Ja, det syns jeg absolutt.
Hverken Erna Solberg, Jonas Gahr Støre eller Sylvi Listhaug vil ha en EU-debatt nå.
MENER VI TRENGER ALLIANSE: Professor i samfunnsøkonomi ved UiO, Karen Helene Ulltveit-Moe.
Foto: Eirik Pessl-Kleiven / NRKProfessor i samfunnsøkonomi ved UiO, Karen Helene Ulltveit-Moe er enig med Bjørnland.
– Med en ustabil verden, hvor vi av ulike grunner kan regne med flere kriser, så står vi oss godt på å være i allianse med andre. Å være på innsiden av allianser snarere enn på utsiden, er bare blitt viktigere, mener jeg.
Lise Åserud / NTB
Ap
– Jeg mener vi skal ha en åpen og levende debatt om Norges forhold til EU og Europa, og vi skal samarbeide godt med Europa og verne om EØS-avtalen, sier Støre, før han slår fast:
– Men dette er ikke tiden for en medlemskapsprosess. Det er en urolig tid og da er det viktig at vi står samlet i Norge, sa Støre til NRK 3. april.
Terje Pedersen / NTB
Høyre
Høyres landsmøte åpner for at Norge raskt skal kunne forhandle om EU, hvis situasjonen skulle tilsi det. Partileder Erna Solberg stemte imot forslaget. Hun ønsker ikke å gå til valg med løfter om en ny folkeavstemning om EU i neste periode
Sunniva Nerbøberg / NRK
Frp
Fremskrittspartiet ønsker ikke EU-debatt.
– Vi har store og ressurskrevende oppgaver foran oss for å ruste opp Forsvaret, bygge opp forsvarsindustrien og stå opp for vår felles trygghet gjennom samarbeidet med våre allierte i Nato. Det er på disse oppgavene vi bør sette inn ressursene våre, ikke på å melde Norge inn i EU, sa partileder Sylvi Listhaug til NRK 22. mars.
Jan Kåre Ness / NRK
Senterpartiet
Partileder Trygve Slagsvold Vedum uttalte til Klassekampen i mars at EU blir den viktigste saken i valgkampen.
Sp sier de vil «være garantist mot norsk EU-medlemskap».
Aurora Ytreberg Meløe / NRK
SV
– Det vi trenger aller minst nå, er en opprivende og splittende EU-debatt, sa SV-leder Kirsti Bergstø på partiets landsmøte i mars.
Hun viste til «den urolige og uforutsigbare verdenssituasjonen som er skapt av Trump».
– Jeg mener at i denne situasjonen må vi heller bruke handlingsrommet i EØS-avtalen enn å foreslå en reforhandling av avtalen, sa SV-lederen.
Anton Talos / NTB
Venstre
Partileder Guri Melby vil jobbe for en ny folkeavstemning allerede i neste stortingsperiode – aller helst i regjering med Høyre.
– Island skal ha folkeavstemning i 2027, og da kan vi risikere å stå igjen i EØS med kun Liechtenstein. Det tror jeg ikke er ikke bra for norske interesser, sa Melby til NRK 22. mars.
Aurora Ytreberg Meløe / NRK
Rødt
Rødt er imot både EU og EØS. Partiet vil si opp EØS-avtalen til fordel for en handelsavtale.
Et EU-medlemskap ville flytte enda mer makt fra Norge til Brussel, mener Rødt.
– Topper i Arbeiderpartiet og Høyre bruker Trump som brekkstang for på presse gjennom enda mer EU-servilitet i den norske nasjonalforsamlingen, sa Bjørnar Moxnes (R) på Stortinget i mars.
Hanna Johre / NRK
KrF
– Vi ønsker ingen EU-avstemning. Vi er veldig fornøyd med EØS-avtalen som har tjent Norge og norske interesser godt, sa nestleder Ida Lindtveit Røse til NRK 22. mars.
Aurora Ytreberg Meløe / NRK
MDG
Miljøpartiet de grønne (MDG) jobber for at Norge skal bli medlem i EU.
– Norge er helt avhengig av gode venner for å klare seg i en verden styrt av menn som Trump og Putin. Og for å ha gode venner, må man være en god venn, sier leder Arild Hermstad til NRK.
Publisert 15.04.2025, kl. 13.37