Blir dagens unge ødelagt av TikTok? Slett ikke, mener medieforsker

19 hours ago 8


Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.

Ungdommer bruker TikTok alene, men også sammen med andre. – Det gir dem noen felles referansepunkter, sier Emilie Owens. (Foto: Getty Images/Unsplash+)

Tross «brain rot» og scrolling til øynene blir såre: TikTok gjør tenåringer glade

Hvordan påvirker den sosiale medieplattformen TikTok tenåringers atferd? Og hvordan former det livene deres? Slike spørsmål har forsker Emilie Owens ønsket å finne svaret på.

– Målet mitt har vært å bli kjent med tenåringer og telefonene deres. Jeg ville være i rommet sammen med dem, sier Owens, som er medieforsker ved Universitetet i Oslo (UiO).

Nysgjerrigheten er en reaksjon på den negative holdningen mange voksne har til TikTok, forklarer hun. 

– Jeg er selv kritisk til de kommersielle sidene ved plattformen. Men jeg prøver også å se den fra en annen vinkel. Ungdommer i forskningen min forteller at TikTok både gjør dem glade og trøster dem. De opplever det også som sosialt.

Ikke stor forskjell på gutter og jenter 

Over en periode på sju måneder besøkte Owens en skoleklasse ved en internasjonal videregående skole i Oslo. Her gjorde hun sitt beste for at elevene skulle slappe av og leve et vanlig tenåringsliv i de timene hun var sammen med dem.

Noen ganger ga hun dem oppgaver – som å finne fram bilder på TikTok eller lage sine egne som de kunne dele. 

Hun ønsket nemlig ikke bare å snakke med ungdommene. Hun ønsket å se dem i aksjon.

Portrett forsker

– De unge sosialiserer, og de prøver å finne ut av hvem de er. Så bruker de bare TikTok til disse formålene i stedet for andre verktøy, sier Emilie Owens. (Foto: Silje Pileberg)

– Jeg trodde jeg ville se kjønnsforskjeller i måten gutter og jenter brukte TikTok på. Det var til en viss grad tilfelle, men ikke i så stor grad som jeg trodde, sier hun.

En liten undergruppe av gutter engasjerte seg mer i sarkastiske, politiske og kontroversielle tema enn resten av klassen. Resten så heller på morsomme memer, rare ting eller innlegg de kunne lære noe av.

Russiske damer som forklarer matte

– Jeg var overrasket over hvor mye de fortalte at de lærte av TikTok. Noen mente at det var lettere å forstå folk på TikTok enn lærere, sier Owens.

En jente på 16 år sa det slik:

«Alle disse kontroversene som foregår. Det er alltid noen som forklarer det der. Eller jeg har faktisk sett russiske damer som forklarer matte til meg, og jeg forstår det (…)»

En 17-årig gutt mente at det beste med TikTok er de korte videoene:

«De går bare rett til poenget uten noen forklaring. Så du får hovedinformasjonen og sånt, som er bedre for meg i det minste» (sitatene er oversatt fra engelsk).

En linse å se verden gjennom

Ungdommene snakket også om ulike måter å bruke TikTok på. Noen ganger tar de det fram mens de venter på bussen eller at middagen skal varmes. 

Andre ganger bruker de det sammen med andre. De ser på hverandres telefoner og bytter seg imellom.

– I slike tilfeller blir TikTok et sosialt fokuspunkt, en slags linse de kan se verden gjennom sammen, sier Owens.

Noen mente også at det kan være vanskelig å kommunisere med andre som ikke bruker TikTok.

– Jeg tror TikTok kan være en fin måte å få forbindelser på på tvers av andre skillelinjer, for eksempel i en internasjonal klasse med elever fra ulike land. Det gir dem noen felles referansepunkter.

Såre øyne etter tolv timer

Noen få sa at de ikke likte TikTok og at de heller brukte YouTube. De opplevde å lære mer av det. 

Andre fortalte at de sletter TikTok i tre–fire uker når de har mye skolearbeid.

– Én sa at etter tolv timer blir øynene dine såre. Jeg vet ikke om hun hadde brukt det så lenge. Men det gir en idé om hvordan det føles. Tenåringer vet veldig godt at det ikke er bra når dette skjer. De liker det ikke.

Ungdommene mente altså at TikTok kunne være både bra og ikke bra for dem. Det gjaldt også innholdet.

«Hvis du følger de … jeg vil ikke si den rette typen folk, men hvis du følger en spesiell type folk, kan det være motiverende. Men hvis du følger en [annen] type folk, kan det være veldig demotiverende også», sa en gutt på 16 år.

Ordet «brain rot» var også noe ungdommene brukte for på en spøkefull måte å forklare at innholdet på TikTok kan være så dumt at hjernen din råtner. 

Begrepet må ikke tolkes bokstavelig. Det skriver Owens om i en artikkel på psyche.no. Men begrepet har blitt så utbredt at det nylig ble kåret til årets ord av Oxford University Press. 

Vokser opp i en spesialtilpasset verden

En dag blir dagens tenåringer voksne. Hva vil det da ha betydd for dem at de fikk TikTok da de var unge? 

Dette er noe Owens har spurt seg selv om.

– Det gir dem iallfall en mer spesialtilpasset verden. De lærer å forvente at ting de får opp, er slik de ønsker det. Og hvis de ikke liker noe, kan de se på noe annet i stedet. Jeg vet ikke hva dette betyr ennå, men jeg tror at det kan bli interessant å se følgene av.

Når det gjelder foreldre, viser Owens til en annen medieforsker ved UiO, professor Elisabeth Staksrud. Hun har forsket mye på foreldrene til dagens unge. Staksrud anbefaler foreldre å være involvert i tenåringenes liv.

– Det er nok lurt å være realistisk. Unge bruker sosiale medier nå. Det er en viktig del av livene deres. Tilnærm deg det slik du ville gjort i enhver annen sak i tenåringslivet. Spør dem hva som skjer og vis at du bryr deg, råder Emilie Owens.

Referanser: 

Emilie Owens: Teens on TikTok: Understanding Young People’s Digital Agency as Practice. International Research in Children's Literature, 2024. Sammendrag. Doi.org/10.3366/ircl.2024.0562)

Emilie Owens: Why teenagers are deliberately seeking brain rot on TikTok. Psyche, 2024. 

forskning.no vil gjerne høre fra deg!

Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER

Read Entire Article