Biohacking er unødvendig

13 hours ago 8


Kortversjonen

  • Biohacking er en trend som kan være direkte helsefarlig, mener VGs kommentator.
  • Dyre duppeditter og udokumenterte påstander om effekt preger bransjen.
  • Influensere som ukritisk pusher biohacking er et problem, mener kommentatoren.

Det finnes folk som bruker pannebånd som måler hjernens elektriske aktivitet mens de sitter og mediterer. For å se om de virkelig mediterer.

Folk går med smartringer og smartklokker, pulsbelter, temperaturmålere og blodsukkermålere som sitter fast på overarmen hos folk som ikke har diabetes.

Alt dette er mer eller mindre ufarlig. Det kan til og med være gøy.

Men så finnes det annet, mindre gøyale, mer problematiske biohacks. Altså å «jukse» med kroppens biologi. For å rette på antatte «feil», få bedre kontroll på helsen og leve lenger.

Som kun å spise kjøtt, eller å mene at solfaktor er tull, slik artisten Pimp-Lotion gjør.

Begge deler kan være helseskadelig. Ensidig kosthold kan gi mangelsykdommer. Å droppe solfaktor kan føre til føflekkreft.

 JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTBIMPLANTATER I KROPPEN: Implantater er en vesentlig del av biohack universet. Elon Musk’s Neuralink er et eksempel. Det er et implantat i hjernen som skal gi førlighet tilbake til pasienter som er blitt lamme. Foreløpig er produktet i prøvestadiet. Foto: JONATHAN NACKSTRAND / AFP / NTB

Å gå inn i biohackingens verden er som å gå inn i et kaninhull.

Det går fra teiping av munnen for å puste gjennom nesen, til enda mer absurde praksiser.

Som det ovennevnte meditasjonspannebånd til 5000 kroner, eller en vagusnervestimulator (nerve i hjernen) til samme prisen du kan kjøpe i en norsk nettbutikk.

Eller hva med en pulserende elektromagnetisk felt matte til rundt 15 000–30 000 kroner (også norsk nettbutikk). Den skal du ligge på og bli friskere og yte bedre.

Eller hyperbar oksygenterapi (tilgjengelig i Norge) som skal presse store mengder oksygen inn i cellene. Dette er et medisinsk apparat laget til behandling av trykkfallssyke og karbonmonoksidforgiftning. Nå brukes den av private aktører til biohacking og antialdring.

Så har man Biocharger til den nette sum av 170 000 kroner.

Dette er en alt i ett maskin, den bruker frekvenser, lys og elektromagnetiske felt for å utrette mirakler for kroppen. Ikke noe av det den hevder å gjøre kan bevises. «For teit til å ta på alvor», sa en lege allerede i 2020.

Og det er det som er saken, det mest fremstår som humbug.

Duppedittenes medisinske effekt kan ikke dokumenteres. Annet enn anekdotisk, eller i bitte små studier.

 Abbie Parr / AP / NTBJUKSER MED BIOLOGIEN: Rødlysterapi er en stor trend innenfor såkalt biohacking. Enkelte, mindre studier viser at kraftigere apparater som brukes hos hudpleiere kan ha god effekt på enkelte hudtilstander. Foto: Abbie Parr / AP / NTB

Biohacking er big business.

Den globale biohack-industrien er verdsatt til 250 milliarder kroner i 2024. Den er forventet å øke dramatisk i årene fremover.

Bransjen lager ikke bare elektroniske duppeditter, det produseres også kosttilskudd, injeksjoner, implantater og medikamenter. De færreste av produktene kan vise til dokumentert virkning, og eventuelt hvilken fare de kan utgjøre for kroppen.

Industrien bruker teknologi, kunstig intelligens og syntetisk biologi. Syntetisk biologi betyr at biologisk materiale blir fremstilt på en kunstig, ikke naturlig måte ved å manipulere DNA.

Å manipulere DNA kan nå gjøres ved kjøkkenbenken for noen hundrelapper.

Ville du prøvd biohacking-produkter? aJa, definitivtbNei, aldricKanskje, hvis dokumentertdBryr meg ikke

Veldokumenterte helsefremmende praksiser som riktig kosthold, fysisk aktivitet, periodiske faste og isbading, går også under betegnelsen biohacking.

I Norge er trenden på vei opp.

Vi har influencere som «Biohack girls». De har flere tusen følgere, gir ut bøker, har podkast, selger kosttilskudd, og arrangerer biohack-konferanser i Norge.

De har nylig fått vind i seilene etter at TV 2-programmet «Norge bak fasaden» laget en episode om biohacking. TV 2 besøkte fjorårets konferanse og har også gjestet kvinnenes podkast i etterkant.

 Skjermdump, TikTokVIRALT: Rødlys, kjøttdiett og isbading er blant tipsene man får på sosiale medier. Foto: Skjermdump, TikTok

De norske biohackerne fremstår mindre ekstreme.

Men de nøler ikke med å viderebringe problematiske påstander.

En av gjestene i podkasten Biohack girls, Tristan Scott, introduseres som helseekspert og forsker. Han sår tvil om etablert forskning og anbefaler blant annet å ikke bruke d-vitamin-tilskudd, men heller lamper. Rødlys-lampe og ultrafiolett-lampe.

Det holder ikke for mange. Å gi inntrykk av det er farlig. D-vitamin-mangel er et alvorlig helseproblem, særlig hos nordmenn med opprinnelse fra Asia og Afrika.

Det som er enda farligere er det som skjer i den internasjonale biohack-sfæren.

Det er velkjent at ADHD-medisiner som Ritalin blir brukt som biohack for å være mer årvåken og konsentrert. Ritalin og lignende medisiner er en type amfetamin, de er sterkt vanedannende.

Dette er å leke med liv.

Biohackere må få gjøre hva de vil med egen kropp.

Men når biohack-influencere pusher mer eller mindre humbug over på titusener, om ikke hundretusener av følgere, er det et problem.

Da er det ikke lenger latterlig. Da blir det farlig.

Særlig for dem som er unge og/eller sårbare og i desperat jakt etter å finne enkle løsninger på kompliserte helsetilstander.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Read Entire Article