– Er det en vits?
Det var svaret Joe Biden ga, da han ble spurt om det var hans eller Donald Trumps fortjeneste at det ble inngått våpenhvile mellom Israel og Hamas.
For etter at det ble annonsert Israel og Hamas har inngått våpenhvile etter 15 år måneder med krig i Gaza, stiller flere seg spørsmålet hvor stor påvirkning det har hatt at Donald Trump ble valgt som president i november.
– Trumps valgseier er utvilsomt en betydelig faktor her. Netanyahu er jo åpent pro-Trump, og høster politisk kapital fra den innkommende administrasjonen i USA med dette gjennombruddet, sier Hilmar Mjelde, som er professor ved Høgskolen på Vestlandet.
USA-eksperten kaller trekket smart av Israels statsminister Benjamin Netanyahu:
– For eller ikke Israel vil kunne regne med ubetinget støtte fra Trump fremover. Trump vil alltid sette egen politiske vinning først.
– En som kunne skaffe ham en «deal»
Våpenhvilen trer i kraft kommende søndag. Dagen etter settes han inn som president.
Biden forteller natt til torsdag at avtalen bygger på nøyaktig det samme rammeverket som ble lagt frem i mai sist år av Biden-utsendingen Brett McGurk.
Han har ledet forhandlingene på USAs vegne, men Trump-utsending Steve Witkoff deltok i sluttfasen. Presset fra Trumps mann trekkes frem som en viktig faktor for at det ble en avtale.
– Trump valgte en som kunne skaffe ham en «deal», heller enn en ekspert på Midtøsten. Noen av de mest proisraelske miljøene i USA har vært i harnisk over denne avtalen, nettopp fordi Trump først og fremst vil ha en «deal» som han kan skryte av, heller enn å sette Israel først.
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier til NRK at presset på Israel fra den innkommende administrasjonen har vært sterkere enn ventet.
– Netanyahu har blitt presset til å gå med på våpenhvilen, også fra Trumps utsending, som visstnok har vært veldig tøff i forhandlingene med Israel.
Den israelske avisen Haaretz siterer en anonym israelsk diplomat, som omtaler ham som en forretningsmann på jakt en rask avtale:
– Witkoff er ikke en diplomat. Han snakker ikke som en diplomat, er ikke interessert i diplomatisk høflighet eller diplomatiske protokoller.
Mjelde kan ikke huske et tilsvarende samarbeid mellom påtroppende og avtroppende president.
– Det er vanlig at innkommende president etablerer kontakter med andre land, men ikke at han påbegynner jobben før han har tiltrådt. De to siste månedene har vært ekstraordinære. Trump har i det offentlige fremstått som den reelle presidenten etter valget. USA har i realiteten to presidenter for tiden.
– Trusler, press og skremming fungerer
Trump har vært langt mer synlig i det offentlige rom, der han særlig har skapt overskrifter for sine uttalelser omCanada, Panama-kanalen og Grønland.
– Dette viser også at Trumps trusler, press og skremming fungerer. Allerede før han har tiltrådt har han vunnet betydelige politiske innrømmelser fra en rekke land. Han vinner kred for dette, sier Mjelde, som mener Biden kan takke seg selv for at Trump stjeler overskriftene.
– At Biden overskygges er like mye Bidens egen fortjeneste. Han gir skriftlige uttalelser heller enn å vise seg selv, mener Mjelde.
Den avtroppende presidenten snakket varmt om samarbeidet med den kommende administrasjonen, men nevnte ikke Trump med ord da han viste seg under en pressekonferanse natt til torsdag.
– Jeg visste at denne avtalen ville bli implementert av den neste administrasjonen, så jeg sa til teamet mitt at de skulle samarbeide tett med det påtroppende teamet sånn at vi snakket med samme stemme. For det er det presidenter gjør.
Tar all æren
USAs påtroppende president, Donald Trump, levner Biden-administrasjonen lite ære for at avtalen ble landet. Han mener det aldri kunne skjedd uten at han ble valgt til president i november. Det skriver han på Truth Social.
«Med denne avtalen på plass vil mitt nasjonale sikkerhetsteam, etter innsatsen til spesialutsending til Midtøsten, Steve Witkoff, fortsette å jobbe tett med Israel og våre allierte for å forsikre oss om at Gaza ALDRI blir en trygg havn for terrorister. »
«Vi har oppnådd så mye uten en gang å være i Det hvite hus. Du kan bare forestille deg alle de fantastiske tingene som vil skje når jeg returnerer».
– Det er klassisk Trump å ta all æren. Da Trump ledet restaureringen av den berømte Wollmann-skøytebanen i New York på 1980-tallet passet han på å ta all æren, helt skamløst, sier Mjelde.
Publisert 16.01.2025, kl. 10.29