Bellona kritisk til Melkøya-anslag: – Skittent spill

20 hours ago 4


Bellona frykter at Equinor overdriver kostnaden for gasskraft med rensing på Melkøya. – Tåkelegger, sier Eivind Berstad i Bellona.

På Melkøya blir gass fra Snøhvit-feltet nedkjølt til flytende naturgass (LNG) og sendt på skip til verdensmarkedet. Foto: Mattis Sandblad / VG

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

Kortversjonen

Nylig oppga Equinor et prisanslag på 40-45 milliarder kroner for et nytt gasskraftverknytt gasskraftverkpå 400 megawatt, som tilsvarer om lag det kraftbehovet gassanlegget på Melkøya vil ha når Snøhvit Future-prosjektet er gjennomført med rensing på Melkøya i Hammerfest.

Teamleder for CCSCCSCCS står for carbon capture and storage, eller fangst og lagring av CO2 Eivind Berstad i Bellona syns tallet er høyt, og etterlyser mer info om hva beregningene inkluderer.

Eivind Berstad i Bellona. Foto: Bellona

– Equinor tåkelegger ved å trekke et tall ut av lufta som ikke er etterprøvbart. Hva de baserer dette på, er uklart. Ingen forstår hvor tallene kommer fra. Jeg mistenker at disse 40-45 milliardene inkluderer mye mer enn å bygge et gasskraftverk, sier Berstad.

– Du kaller det skittent spill?

– Det er skittent spill. Både det å offentliggjøre et kostnadsanslag som andre ikke kan etterprøve, og det å trekke frem at arbeidet er i gang og kontrakter inngått, sier han.

– Enten ønsker Equinor å skremme politikerne bort fra å kreve gasskraft med rensing, eller så posisjonerer de seg for å motta subsidier, sier Berstad.

Etter at Senterpartiet forlot regjeringen kan det potensielt være flertall på Stortinget for å stille nye krav til Melkøya-prosjektet.

Flere partier har fremmet egne forslag. Blant annet foreslår SV å bygge et nytt gasskraftverk med rensing. Så langt er Stortinget ikke enig om noe.

– Hva bør Equinor gjøre?

– Bellona har en høflig anmodning til Equinor om å bidra til å klargjøre hva som ligger til grunn for disse kostnadsberegningene.

Les også

Raser mot Vedum-forslag: – Kødder med norsk industri

Vindkraft: – Utopisk

Bellona støtter gasskraft med rensing. De tror ikke det er mulig å sikre like mye vindkraft i Finnmark som det Equinor skal bruke på Melkøya.

– Det er utopisk eller umulig å bygge så mye vindkraft i Finnmark før 2030. Det er for mange skjær i sjøen, sier Berstad.

– Det finnes heller ingen plan for hva man skal gjøre når det er vindstille. Det er begrenset mulighet for import, og det er en flaskehals i nettet ned mot Ofoten som det ikke er planer om å gjøre noe med nå.

Han påpeker at Narvik Green Ammonia har fått tilgang på 480 megawatt kapasitet i nettet. Dette kan legge beslag på inntil 4,2 TWh kraft årlig, og dempe Finnmarks tilgang på vannkraft sørfra.

Bellona tror ikke det er klokt av Stortinget å ta en omkamp om selve Snøhvit Future-prosjektet, men etterlyser en plan for å sikre mer kraft.

– Det er på sin plass å fikse kraftløftet for Finnmark, som har blitt et mageplask. Stortinget må fokusere på å løse kraftutfordringene, sier Berstad.

Les også

Gasskraft med rensing på Melkøya: Koster 40–45 milliarder

– Ikke økonomisk forsvarlig

Equinor viser til tidligere utsagn til E24 om anslaget på 40–45 milliarder for gasskraft med rensing.

– Vi har gjennomført grundige studier med seriøse, gode aktører som vurderer hvordan vi kan møte det regjeringen har skissert i sitt kraftløft. Vi har vurdert et frittstående anlegg fra Melkøya, som leverer strøm til den elektrifiseringen av anlegget som nå er i gang, sa Trond Bokn i Equinor til E24 nylig.

Direktør for prosjektutvikling Trond Bokn i Equinor. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Selskapet baserer seg på en løsning med et kraftverk på 400 megawatt på en lekter ved Melkøya. Det trengs også transport og ny brønn for CO2-lagring.

– Vi hadde en konseptkonkurranse med tre ulike aktører, nasjonale og internasjonale, som vurderte kostnadene. De er spesialister på området og vurderte hva dette ville kreve av rørkostnader og andre faktorer, sa Bokn.

Equinor viser også til tidligere svar om hvorvidt selskapet overdriver kostnadene for gasskraft med rensing.

– Dette er faktabasert, med innspill fra tre ulike aktører og estimering basert på det vi anser som beste praksis for store industriprosjekt. Vi treffer normalt godt, og innenfor det usikkerhetsspennet vi oppgir, sa Bokn nylig.

– Dette er ikke en jobb vi har gjort for å legge planene bort, men noe vi gjorde med intensjon om å bidra med mer strøm. Men det er ikke økonomisk forsvarlig, og derfor har vi lagt det bort, sa Bokn.

Kritikk fra næringslivet

Næringslivsaktører har levert en rekke kritiske innspill til partienes ulike Melkøya-forslag, inkludert NHO.

«NHO mener det er svært uheldig med en politisk omkamp om elektrifisering av Hammerfest», skriver arbeidsgiverorganisasjonen i sitt innspill.

«NHO ber om at Stortinget avviser representantforslagene, og støtter opp under et forvaltningsregime som sikrer forutsigbarhet for næringslivet og troverdighet til norsk forvaltning», skriver NHO.

Statsminister Jonas Gahr Støre på besøk på Melkøya-anlegget i 2023. Foto: Mattis Sandblad / VG

Hammerfest Næringsforening mener Stortinget skaper uforutsigbarhet. En rekke lokale aktører i Nord-Norge jobber med Melkøya-prosjektet.

«Dette forslaget setter imidlertid hele kysten i alarmberedskap, og spesielt Hammerfest», skriver næringsforeningen.

«Vi snur ikke befolkningsutviklingen i Finnmark med å angripe hjørnesteinsbedrifter og investeringer som gjøres», skriver de.

Equinor har så langt brukt fem milliarder kroner på Melkøya-prosjektet, som ble godkjent høsten 2023 av Sp og Ap i regjering. Lisenspartnerne på Melkøya har inngått kontrakter for 13 milliarder kroner.

Les også

Ny strømstrid om Melkøya: – Et prosjekt på leirføtter

Naturvernforbundet: – Krise

Naturvernforbundet er bekymret fordi Melkøya-prosjektet forutsetter betydelig kraftutbygging.

De mener at hele gassanlegget bør legges ned når konsesjonen går ut i 2033.

Hvis Stortinget ikke ønsker å legge ned Melkøya, vil Naturvernforbundet heller støtte SVs forslag om å bygge ut gasskraft med CO₂-rensing.

«Nå ligger 11 vindkraftprosjekter og 4 kraftledninger i Finnmark til behandling hos NVE. En slik storstilt kraftutbygging vil være en krise for natur og samisk kulturutøvelse i Finnmark», skriver Naturvernforbundet.

Read Entire Article