Bech Holte om Stoltenberg: – En gave til landet

2 hours ago 1


Forfatteren av «Landet som ble for rikt» har store forhåpninger til den nye finansministeren.

Martin Bech Holte har doktorgrad i samfunnsøkonomi, er tidligere McKinsey-topp og har skrevet bestselgeren «Landet som ble for rikt». Foto: Agnete Brun

Publisert: Publisert:

Nå nettopp

I den mye omtalte boken bruker forfatter Martin Bech Holte store ord om Jens Stoltenberg som politiker.

Samfunnsøkonomen og den tidligere McKinsey-toppen kaller Stoltenberg for en «eminent» politiker - og den hittil siste norske lederen «med en agenda for fortsatt videreutvikling av norsk økonomi».

Nå er Stoltenberg tilbake som finansminister, slik han også var i 1996–97. Bech Holte er mildt sagt begeistret.

– Jeg synes det er ekstremt inspirerende at han velger å komme tilbake nå. Å få en kapasitet som han inn i den norske politikken er en gave til landet, sier Bech Holte til E24.

Han tror Stoltenberg har en forståelse for virkemåten av økonomien, som gjør at han kan sette en ny retning for norsk økonomisk politikk.

Store forhåpninger

Budskapet i «Landet som ble for rikt» er at Norge har stagnert, blant annet som følge av Oljefondet. Vi subsidierer økonomien og verner offentlig sektor.

Bech Holte håper Stolteberg vil bidra til å snu dette, og utvikle en sunn, økonomisk politikk slik at Norge får brukt rikdommen sin på en mer konstruktiv måte.

– Det inneærer bedre incentiver for arbeid og for å investere i mer enn eiendom, mindre utenforskap og et godt næringsliv, sier han.

– Hva håper du han får til på kort sikt, i månedene før høstens valg?

– At han bruker innsikten sin til å lage en strømstøtteordning som gir like mye støtte til norske husholdninger, men som er innrettet mye smartere. Slik at husholdningene bruker strømmen når de burde bruke den, og ikke uten noen disiplin fra prisen i markedet.

Les også

Stoltenberg: – Ikke planlagt å være her

Han tror også den nye finansministeren kan være positive for Norge, nå som USA egger opp mot handelskrig.

– Stoltenbergs internasjonale erfaring og anseelse kan være et veldig viktig bidrag for at Norge kommer godt ut av diskusjonene knyttet til USAs innføring av tollmurer.

Tapte valget

I boken trekker Bech Holte blant annet frem året 2001, året etter Stoltenberg tok over som statsminister, som et glansår i norsk politikk:

Stoltenberg-regjeringen vedtok da blant annet å delprivatisere Statoil og Telenor, etablerte Petoro, Gassled og Gassco og innførte oljefondets handelsregel.

«Det er vanskelig å identifisere et enkelt regjeringsår i moderne norsk historie som har skapt mer verdier for samfunnet enn dette», skriver Bech Holte.

Likevel tapte Stoltenberg valget den høsten.

– Hvordan kan Støre og Stoltenberg unngå den samme skjebnen i høstens stortingsvalg?

– Hvis Stoltenberg klarer å inspirere, sammen med partiet sitt, norske velgere til å ville få til noe mer når det kommer til økonomisk utvikling, så tror jeg befolkningen er mer mottakelige for det denne gangen. Jeg håper det.

Omdiskutert bok

«Landet som ble for rikt» har høstet både anerkjennelse og motbør siden den ble utgitt i januar.

Kritikerne mener blant annet boken svartmaler norsk økonomi og utelater eller vrir på fakta, blant annet knyttet til produktivitetsvekst.

Senest mandag skrev SSB-forskere at Bech Holtes gullalder aldri har eksistert.

Nylig, i et intervju med VG, svarer Bech Holte på kritikken, som han tar med fatning.

Read Entire Article