Barth Eide om Trump: – Veldig mye som står på spill

3 hours ago 4


 Tore Kristiansen / VGUtenriksminister Espen Barth Eide på kontoret. Foto: Tore Kristiansen / VG

Utenriksminister Espen Barth Eides store bekymring er å havne i en handelsskvis mellom USA og EU, som gjør at folk mister jobben i Norge.

Mandag 20. januar kl. 08:53

Kortversjonen

  • Utenriksminister Eide frykter norske at en handelskrig mellom USA og EU kan føre til tapte jobber i Norge.
  • Han peker på viktigheten av et godt forhold til EU som en buffer mot Trumps tollbarrierer.
  • «Det er mulig, men det krever virkelig at vi jobber hardt,» sier Eide om forhandlingene med EU.

– Det er veldig mye som står på spill, mye mer enn folk kanskje skjønner, og dette griper rett inn i folks hverdag, sier Espen Barth Eide (Ap) til VG.

Mandag blir Donald Trump innsatt som USAs 47. president, og skal på ny innta det hvite hus.

Utenriksministeren tror at denne våren kan bringe både en varig våpenhvile i Midtøsten og en fungerende fredsavtale i Ukraina, hvis kortene spilles riktig.

For Midtøsten tror han faktisk det er gode nyheter at Trump tar over som president i USA.

Samtidig står også mye på spill for folk i Norge akkurat nå. UD jobber intenst med å gjøre seg klare for en mulig handelskrig når Trump inntar presidentkontoret.

– Risikoen er at mange vil miste jobben

Det er mye som er uklart rundt hva Trump faktisk vil gjøre som president, av tingene han har snakket om. Men én ting har han vært opptatt av i hele sitt offentlige liv: Toll og tariffer.

Det er det all grunn til å to at han vil gjøre alvor av å satse på, sier Eide.

– Vi er et land som importerer og eksporterer mer enn de aller fleste som andel av BNP. Nesten alt vi lager i Norge eksporteres, og nesten alt vi bruker importeres. Derfor er det kjempeviktig at vi forbereder oss på det. Det er ekstremt viktig at vi nå tar godt vare på forholdet til Europa.

 Evan Vucci / AP / NTBTARIFF-FAN: Det vakreste ordet i ordboken er tariffer, sa Trump til Bloomberg i fjor. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

Kommer Trump med handelsbarrierer, blir Norge nemlig helt avhengige av et godt forhold til EU, sier han. Det er fordi Norge egentlig ikke har rett til å bli med på tiltakene EU kan innføre for å beskytte seg.

– Vi er i EUs indre marked, men ikke i tollunionen. Så vi må egentlig be om at de gjør oss en slags ekstra tjeneste som er å ta oss på innsiden av dette. Risikoen hvis vi ikke får det, er at mange vil miste jobben rett og slett, fordi EU lager en slags skjerm for å ta vare på sin industri som vi ikke er innenfor.

Tror det skal gå

Dette er Norge i «dyp dialog» med EU om, sier han.

– Den gode nyheten er at vi har allerede enighet med EU-kommisjonen og ledende EU-land om at de også ønsker det. Det er mulig, men det krever virkelig at vi jobber hardt. Derfor må vi nå samarbeide enda tettere med EU.

Et annet scenario Norge forbereder seg på, er at Trump kan komme med vilkår for å slippe handelsbarrierer.

– Han kan for eksempel si at nå er det toll for alle, men du kan slippe hvis du for eksempel isolerer Kina. Da er spørsmålet: Kan man gjøre det? Eller hvilke regler bryter man da? Hva blir mottiltakene mot det? Så her gjelder det å tenke på mange nivåer.

NORGESVENN? Eide håper at EU-kommisjonen og leder Ursula von der Leyen passer på Norge hvis det blir handelskrig.   Foto: ANTHONY ANEX / EPA / NTBNORGESVENN? Eide håper at EU-kommisjonen og leder Ursula von der Leyen passer på Norge hvis det blir handelskrig. Foto: ANTHONY ANEX / EPA / NTB

Trappet opp kontakten

I tillegg til å trappe opp kontakten mot EU, har Norge forberedt seg på Trumps inntog i Det hvite hus på flere måter.

Statsminister Støre har snakket med Trump, Norge har blant annet hatt innledende kontakt med det nye Midtøsten-teamet, og hatt møter med folk de tror de blir sentrale for politikken i den nye administrasjonen.

– Det blir mye mer kontakt fra neste uke. Vi har ikke oppfattet noe som skulle være problematisk for Norge i kontakten til nå, men vi oppfatt jo ting vi er uenige i forhold til hans syn på toll, for eksempel.

Forberedelsene på en ny Trump-periode startet for flere år siden. Men mye har endret seg siden Trump sist var president, sier Eide.

– Forrige gang var det folk fra den gamle republikanske skolen som var med inn. Nå er det Trump-lojalister i alle kanaler, så det betyr at det blir et mer samlet program. Det er er viktig å ikke stirre seg blind på hva som gikk bra sist, men forberede seg på noe nytt.

Read Entire Article