Senterpartiet går til valg på ny kraftpolitikk og mindre makt til EU. Om det lar seg kombinere med regjeringsmakt, er foreløpig uklart.
Publisert: Publisert:
Nå nettopp
– Jeg synes de er litt ...
Senterparti-leder og nylig avtroppet finansminister Trygve Slagsvold Vedum leter etter ordene for å beskrive eks-partner Arbeiderpartiets forhold til EU – forholdet som gjorde slutt på regjeringsekteskapet, representert ved tre direktiv tilhørende EUs fjerde energipakke.
«Nesegruse», er ordet han til slutt lander på.
– EU-hjertet overskygger liksom ... Jeg synes de er så nesegruse i sin beundring av EU-systemet at de ikke stiller et eneste kritisk spørsmål, sier Vedum.
EU-monsteret
Blant argumentene til Ap for å innføre de omstridte direktivene, var å opprettholde et godt forhold til EU. I januar i år hadde Norge et etterslep på 624 rettsakter. Samme måned uttalte energiminister Terje Aasland til E24 at det setter hele EØS-avtalen i fare dersom Norge ikke oppfyller sin del av avtalen.
Vedum deler ikke bekymringen. Han stusser over hvordan enkelte av de som er mest for norsk EU-medlemskap, ser på unionen.
– De fremstiller EU som et slags monster. At hvis vi ikke gjør akkurat som de sier, vi ikke bukker, nikker og neier hele tiden, så skal EU straffe oss på alle mulige områder, sier partilederen, og påpeker at han tross alt har vært en god del på EU-besøk i Brussel mens han var finansminister.
– Det har vært veldig konstruktivt og bra. Så at EU skal være en sånn slem aktør som slår tilbake, det er jeg helt uenig i. Det er rasjonelle og flinke folk. Vi skal selvfølgelig ha et godt samarbeid med EU, men man skal ikke si ja og amen til alt som kommer fra dem.
– Si at det blir tollkrig mellom EU og USA, og EU velger å bli et «monster» som stenger oss ute fra en avtale. Er du villig til å bli tøffere, og for eksempel si at da får de ikke norsk gass?
– Selvfølgelig kommer vi ikke dit. Vi har stor glede av hverandre, så ideen om at vi skal begynne å true med det ene og det andre ... Poenget er at det kommer til å løse seg om vi snakker sammen. En tredjedel av gassen deres kommer fra oss.
Han påpeker at vi allerede har valgt andre tollveier enn EU.
– EU har toll på amerikanske biler. Det har ikke vi. Vi må ikke kopiere alt EU gjør, for Norge står i en litt annen situasjon.
– Du er ikke redd for EU?
– Jeg er ikke redd for at EU er irrasjonelle.
Hurdalsplattformen: – For dårlig
På siste VG-måling, rett etter regjerings-exiten, fikk Sp en oppslutning på 6,8 prosent. Altså må partiet nær doble oppslutningen for å nå valgresultatet for 2021.
Vedum ramser opp tre fanesaker som skal vinne velgerne tilbake: Norsk kontroll over naturressursene, utvikling av hele Norge, og trygge nærmiljøer.
Altså intet nytt for Senterpartiet. Og nettopp derfor måtte de bryte med Ap over EU-direktivene, mener Vedum.
– Vi hadde en veldig tydelig velgerkontrakt på at vi mener det norske kraftmarkedet blir dårligere hvis vi knytter oss mer og mer til EU på det området.
– Var dere så nyforelsket i Ap i 2021, at dere valgte å overse dette problemet?
– Hvis du leser Hurdalsplattformen, så står det på den ene siden at man skal ha lave, stabile kraftpriser. Og så står det at man skal utnytte handlingsrommet i EØS-avtalen. Så det går an å lese plattformen med mine øyne og Jonas’ øyne, og begge kan ha rett. For det har ikke vært presist nok akkurat på de direktivene.
– Dere inngikk en for dårlig ektepakt?
– På det området var avtalen for dårlig, ja.
Nå som Senterpartiet står fritt, åpner Vedum for å samarbeide på tvers av politiske skillelinjer for å få gjennom egen politikk. Men å slutte seg til Frp og Høyre for å danne regjering på borgerlig side, mener han er usannsynlig.
– Vi er så uenige. Høyre er det mest EU-vennlige partiet av alle. Frp og Høyre dro meg inn i en kontrollhøring fordi jeg sikret eierskap i et areal to og en halv ganger så stort som Oslo, sier Vedum, og sikter til kjøpet av Meraker Brug i 2022.
Saken endte i et såkalt daddelvedtak, der kontrollkomiteens medlemmer fra Høyre, Frp og Venstre kritiserte regjeringen for ikke å ha gitt Stortinget nok opplysninger til å behandle saken.
– Høyre og Frp ville også selge store deler av Kongsberg Gruppen da de styrte ...
– Det blir vanskelig?
– Ja.
– Dere går fortsatt til valg på makt til venstresiden?
– Vi går til valg på makt til oss!
– Dere har altså ikke pekt ut noen vei til regjeringsmakt?
– Poenget er at til syvende og sist handler det om politisk gjennomslag. Vi som parti mener at vi finner de beste løsningene i skjæringspunktet mellom Senterpartiet og Arbeiderpartiet. Det er der vi vil få til mest. Men regjeringsmakt er aldri et mål i seg selv, det er et middel. Og da må vi få på plass en ny energipolitikk. Vi ser allerede at dynamikken er ganske annerledes i den diskusjonen enn den var for noen uker siden.
Norgespris som forhandlingskort
Apropos nye strømgrep: Noe av det første Arbeiderpartiet gjorde etter skilsmissen, var å presentere forslag til store strøm-grep – blant annet den såkalte «Norgesprisen» på strøm. Den vil innebære en ordning med subsidiert fastpris på 50 øre kilowattimen. Samtidig foreslo regjeringen momskutt på nettleie.
Vedum forteller at dette forslaget ble brukt som forhandlingskort i forhandlingene om EU-direktivene. Den kom på bordet tre dager før bruddet var et faktum.
– Så det var jo ikke en idé som var utredet i det hele tatt. Vi syntes det var mye bra i den, men mener den også burde omfatte næringslivet, sier Vedum.
– Hvem hadde ideen?
– Det var et forslag til motytelse fra Arbeiderpartiet, så vi skulle gi oss på direktivene.
– Opplevde dere det som en langfinger da de la det frem rett etter at dere forlot regjeringen?
– Nei, men det sa vi til dem hele tiden. Vi er for å finne løsninger på strøm, uavhengig av om det er en slags motytelse. Og vi trodde de var for det også.
– En mislykket hestehandel, rett og slett?
– Nei, men dette var bare idéstadiet. Vi ville uansett ikke være med på å gi mer makt til EU.
– Hvis Arbeiderpartiet gjør et knallvalg, og dere blir liggende rundt syv prosent, er det da mulig for dere å gå i regjering med dem igjen?
– Det blir bare spekulasjoner.
Vedum imiterer fremtidige avisoverskrifter:
– Jubelmålinger for Vedum. Katastrofemålinger! Jubelmålinger for Erna. Katastrofemålinger!
– Det kommer sikkert tusen sånne oppslag frem til valget. Vi må bare si det vi mener, og telle opp mandatene vi får til slutt.