Natt til onsdag er det ventet at Senatet skal stemme over hvorvidt Tulsi Gabbard skal bli USAs nye etterretningssjef.
Om Gabbard godkjennes, vil hun få ansvar for USAs 18 ulike etterretningstjenester.
Da Trump nominerte henne til jobben, vakte det reaksjoner fra både demokrater og republikanere.
Gabbard er en militærveteran med lang fartstid, men har ingen bakgrunn innen etterretning.
Hun har blitt kritisert for å ha vist støtte til Assad-regimet i Syria, og anklaget for å ha vært for vennlig mot Russland.
Tidligere demokrat
Gabbard var tidligere demokrat og Kongressmedlem for Hawaii. Under forrige valgkamp støttet hun Joe Biden, og i 2019 sa hun at Trump var uegnet som president.
Før var Gabbard for statlig helsevesen, gratis høyere utdanning og strengere våpenlover. Nå mener hun demokratene er for «woke», skriver People.
100 stemmes skal avgis når Senatet skal avgi sin stemme tirsdag. Gabbard trenger et flertall for å kunne bli innsatt som etterretningssjef.
Det har vært usikkert om hun ville bli godkjent av Kongressen. Forrige uke ble det imidlertid flertall i Senatets etterretningskomiteen for å sende nominasjonen hennes videre.
Mandag ble det også holdt en «cloture vote», som framskyndet prosessen mot en endelig avgjørelse. Samtlige republikanere stemte for, mens demokratene var imot.
Hyllet i russiske aviser
Flere senatorer fra begge sider har vært skeptiske til nominasjonen, og i høringer har Gabbard blitt grillet. Hun har blant annet blitt anklaget for å spre russisk propaganda og gitt uttalelser som noen mener antyder at Russlands invasjon av Ukraina var berettiget.
Hun har omtalt den ukrainske regjeringen som korrupt, og ønsket å få benådet Edward Snowden, som har levd i eksil i Russland i over ti år. Under en nylig høring i Senatet nektet hun å omtale ham som en forræder, ifølge CBS News.
I Russland har hun blitt hyllet i statlige medier, ifølge AP.
Under en høring i Kongressen i januar ble Gabbard grillet for sine tidligere uttalelser om blant annet Russland, Ukraina og Syria.
Foto: API 2017 besøkte hun Syrias nå styrtede diktator Bashar al-Assad, noe hun ble sterkt kritisert for. Hun forsvarte turen med at hun forsøkte å finne en fredelig løsning på konflikten i landet.
Samme år uttalte hun at hun var skeptisk til amerikansk etterretning som tilsa at Assad hadde brukt kjemiske våpen mot sine egne. Hun har også vært kritisk til USAs militære tilstedeværelse i Syria og andre land i Midtøsten, og har uttalt at Assad ikke er en fiende av USA, skriver BBC.
Hun har imidlertid klart å snu skeptikere fra egne rekker den siste tiden. Blant annet har hun sendt skriftlige brev hvor hun lover å legge vekk sine egne synspunkter og levere upartisk etterretning.
Som demokrat stemte hun mot å fornye en overvåkingslov som lar USA samle elektronisk kommunikasjon fra utenlandske statsborgere. I 2020 sa hun at loven er et overgrep mot siviles rettigheter.
Nå har hun endret mening. Gabbard har uttalt at det har blitt gjort flere reformer i loven de siste årene som løser disse problemene, ifølge ABC News.
Hun har også gått med på å gjøre kutt i ODNI – altså etaten hun selv skal jobbe i, skriver Reuters.
Publisert 11.02.2025, kl. 23.25