Denne artikkelen er produsert og finansiert av Universitetet i Oslo - les mer.
Ødeleggelsene forårsaket av plantemiddelet Agent orange under Vietnamkrigen kan gi viktig lærdom om hvordan arter reagerer på miljøgifter over lang tid.
Bilde av et amerikansk helikopter som sprayer jungelen med Agent orange. Bildet er tatt i 1969. (Foto: NAID / Public Domain / Wikimedia Commons)
Et område på størrelse med strekningen Oslo-Sandnessjøen ble ødelagt av plantemiddelet Agent orange under Vietnamkrigen. Forskere ønsker å lære av feilene som ble begått, før det er for sent.
Under Vietnamkrigen sprayet det amerikanske forsvaret store landområder med det plantedrepende middelet Agent orange. Etter mange tiår har opprydningsarbeidet begynt. Opprydningen bør samkjøres med omfattende forskning.
– Det er viktig for å forstå effekten Agent orange har på naturen, mener forsker Khoung van Dinh ved Instiutt for biovitenskap ved Universitetet i Oslo.
Hvis dette kan skje ett sted, kan det skje igjen. Dette er en tragedie for mitt land, men det er enda verre om vi ikke kan lære av det.
Khoung van Dinh, forsker
Han er bekymret for at opprydningen fjerner viktige spor:
– Vi må lære av feilene som ble begått. Det viktigste er at dette ikke skjer igjen, sier Dinh.
En økologisk og helsemessig katastrofe
Tidligere bekymret han seg ikke for at feilene som ble begått under Vietnamkrigen skulle gjenta seg. De siste årenes krigshendelser gjør derimot at dette forskningsfeltet ikke kan vente, mener han.

– Jo lengre vi venter, desto vanskeligere er det å gjøre forskningen, sier forsker Khoung van Dinh. (Foto: Elina Melteig)
– Krigen i Ukraina, Gaza og på grensen mellom India og Pakistan gjør dessverre at vi må ha mer kunnskap om hvordan krig påvirker økosystemene, mener han.
Ifølge ham er det få studier som undersøker langtidseffekten av Agent orange på økosystemer. Selv forskning på langtidseffekter i mennesker er begrenset.
De studiene som er gjort viser imidlertid at Agent orange er en økologisk og helsemessig katastrofe. Det inneholder såkalte evighetskjemikalier og vil påvirke alt liv i områdene i lang tid fremover.
Drepte all vegetasjon
– Se for deg at et område lengre enn strekningen Oslo-Sandnessjøen skulle sprayes med plantervernmidler i om lag ti år, det er omfanget vi snakker om, forklarer Dinh.
En strekning på over 1000 km sør i Vietnam ble tømt for vegetasjon og dermed også alt annet liv.
Dinh forteller at selv om dette området ser grønt ut på satellittbilder i dag, er det ikke den samme jungelen som før.
– Det vokser opp andre planter og andre typer organismer, forklarer han. Vi vet at mange arter gikk tapt, men vi vet ikke hvor mange.
Fant ny pattedyrart i jungelen
Dinh forteller at artsmangfoldet i Vietnams jungel var dårlig kartlagt før Vietnamkrigen. Få forskere og svært tett vegetasjon gjorde dette området relativt uutforsket i vitenskapelig forstand.
– I 1992 fant forskere en ny art av et pattedyr, en saola. Det er sjelden å finne nye arter av så store dyr, men det viser hvor vanskelig det er å kartlegge artene i jungelen, sier Dinh.
107 nye arter øyenstikkere er funnet de førti siste årene. Totalt er det om lag 500 arter øyenstikkere i Vietnam. Dinh mener at artstapet som følge av Vietnamkrigen har vært en økologisk katastrofe.
– Vi vet at svært mange av artene i jungelen er svært lokale. Når vi vet det er det klart at veldig mye har gått tapt, sier han.

Bildet viser en saola i det fri. (Foto: CRGreathouse / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0)
Agent orange er et evighetsmareritt
I første omgang var konsekvensene av Agent orange at store landområder ble ødelagt og tømt for liv. Etter hvert ble det klart at Agent orange hadde flere bieffekter.
Det viser seg nemlig at noe av innholdet i blandingen ikke brytes ned. Tvert imot inneholder det et evighetskjemikalie som blir værende i lang tid.
– Ute i naturen kan giftstoffet TCDD ha en biologisk halvveringstid på hundre år under gitte betingelser, sier Dinh.
Det vil si at det tar hundre år før halvparten av kjemikaliet er borte.
Vi finner TCDD i prøver fra jord og ferskvann i dag. De som bor i områdene som ble sprayet med disse kjemikaliene blir fremdeles eksponert for det, selv om det er rundt 50 år siden det skjedde. Når det kommer inn i kroppen blir det funnet i lang tid etterpå.

Bildet viser fly i formasjon som sprayer jungelen i Operation Ranch Hand. (Foto: National Museum of the United States Air Force / Wikimedia Commons / Public Domain)
Dermed er mennesker og dyr utsatt for den arvelige eksponeringen, slik som barn født av eksponerte mødre. I tillegg er alt og alle som lever i disse områdene utsatt for direkte eksponering for TCDD.
Ifølge Dinh er TCDD knyttet til kreft, misdannelser og fosterskader, og adferdsvansker i mennesker. Det er også giftig for planter og dyr.
Opprydning – eller ødelegging av bevis?
Ifølge Dinh er produsenten av Agent orange saksøkt for de menneskelige og økologiske ødeleggelsene etter bruken. Uten at det har nådd frem.
Amerikanerne har gjort forsøk på å rydde opp, uten å erkjenne noen form for ansvar for katastrofen. Ifølge Dinh er det et problem:
– Ved å varme opp alt til over 400 grader brennes alle de skadelige kjemikaliene, forklarer Dinh. Men det betyr også at alt annet blir brent. Det betyr at det blir vanskeligere å forske på hvilke konsekvenser Agent orange har hatt på naturen og menneskene som er eksponerte.
Han er ikke imot opprydning, men understreker at det er viktig å lære av katastrofen.
Hva skyldes Vietnamkrigen og hva skyldes klimaendringer?
Dinh forteller at de studiene som er gjort så langt har vært finansiert av aktører som ikke er nøytrale. Det har ført til begrensning av forskningen og undersøkelsene.
– Finansieringen burde komme fra nøytrale aktører. Det er viktigere at vi lærer, enn at vi dekker over viktig informasjon. Jo lengre vi venter, destod vanskeligere er det å gjøre forskningen.
Et av grunnene til at det haster å samle inn data, er at økosystemene i Vietnam står ovenfor nye problemer. Andre miljøgifter, fra landbruk eller gruvedrift, og klimaendringer påvirker også artene i jungelen.
Desto lengre tid det går, dess vanskeligere blir det å skille mellom hva som kan skyldes kjemikalier fra Vietnamkrigen, og hva som skyldes nyere utfordringer.
Vi vet ikke hvordan naturen tilpasser seg miljøgifter
Dinh ønsker å samle organismer fra områder eksponert for Agent orange, og sammenlikne dem med organismer fra områder som ikke har vært eksponert. På den måten er det mulig å si noe om hvordan livet tilpasser seg de giftige stoffene.
Stoffer i Agent orange kan endre arvestoffet. På hvilken måte har dyr og planter tilpasset seg det? Det vet vi ikke i dag. Dinh mener at slike undersøkelser kan gi oss innsikt i hvordan naturen tilpasser seg miljøgifter.
– Organismer kan tilpasse seg én gift, eller én stressfaktor. Dersom de utsettes for flere stressfaktorer samtidig, er kapasiteten til å takle det redusert. Derfor kan det hende at organismene som har tilpasset seg Agent orange tåler klimaendringer dårligere, forklarer han.
Det gjør at det er ekstra viktig å vite mer om tilpasninger som skjer samtidig. Han håper å få finansiering til forskningen sin.
– Hvis dette kan skje ett sted, kan det skje igjen. Dette er en tragedie for mitt land, men det er enda verre om vi ikke kan lære av det, avslutter han.
Referanser:
Kiem N. Truong og Khuong V. Dinh: Agent Orange: Haft-Century Effects On The Vietnamese Wildlife Have Been Ignored. Environmental Science & Technology, 2021. Doi.org/10.1021/acs.est.1c06613
Dennis Normile: The fog of war. Science, 2025.
Hva er Agent orange?
En kjemisk blanding som består av to ulike plantevernmidler:
2,4–diklorfenoksyeddiksyre og 2,4,5–triklorfenoksyeddiksyre.
Blandingen ble utviklet for å drepe planter som en strategi i krigføring. Under Vietnamkrigen ble Agent orange brukt for å fjerne vegetasjon slik at det var lettere å oppdage motstandernes troppeforflytninger. I Vietnamkrigen ble stoffet brukt fra rundt 1961 til rundt 1971.
Senere er det kommet frem at produsenten av Agent orange tilsatte et tredje stoff: dioksinet 2,3,7,8–tetraklordibenzo-p-dioksin (TCDD). Dette har, i motsetning til de to plantevernmidlene, lang biologisk nedbrytningstid.
I en elv eller innsjø kan TCDD ha en biolgisk halvveringstid på mer enn 100 år. I menneskelig fettholdig vev kan TCDD ha en biologisk halvveringstid på 7-11 år. TCDD kan overføres fra mor til barn.
Da Agent orange ble tatt i bruk, ble det antatt å være harmløst for mennesker og ble derfor håndtert uten verneutstyr. Mot slutten av 60-tallet ble Agent orange koblet til misdannelser og dødfødsler. I ettertid er det også vist at Agent orange er giftig og kreftfremkallende.
Selv etter tre generasjoner finner forskere høyere forekomster i folk som bor i utsatte områder, sammenliknet med andre.
forskning.no vil gjerne høre fra deg!
Har du en tilbakemelding, spørsmål, ros eller kritikk? TA KONTAKT HER